
Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmorgen een persoonlijke verklaring uitgegeven naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Brussel:
,,Vanmorgen is ons buurland België getroffen door gewelddadige aanslagen waarbij onschuldige mensen zijn omgekomen. Ik heb koning Filip mijn medeleven overgebracht. Nederland leeft intens mee met de mensen die zijn getroffen en met de inwoners van Brussel die nu in onzekerheid en angst leven. Europa wordt opnieuw zwaar op de proef gesteld. Wat nu nodig is, is dat wij onze gezamenlijke kracht tonen en de waarden van vrijheid en solidariteit hoog houden."
Het Belgische koningspaar reageerde dinsdag zelf ook op de aanslagen op het vliegveld en bij metrostation Maalbeek: ,,Geconfronteerd met deze laffe en gruwelijke daden, gaan de gedachten van de koning en de koningin in de eerste plaats naar de slachtoffers en hun families en naar de hulpdiensten die alles in het werk zetten om de slachtoffers op te vangen."
Koning Filip en koningin Mathilde hebben voor de komende dagen al hun afspraken afgezegd. Koningin Mathilde ontving dinsdagmorgen nog wel de stichting Kankerregister omdat de deelnemers aan de voorgenomen vergadering met het koningspaar al in het paleis waren. Koning Filip echter verscheen niet.

Eerder op de ochtend heeft ook het Spaanse koningspaar een reactie gegeven waarin afschuw en schok werden uitgesproken: Consternados por los atentados en la capital de Europa, Bruselas. Nuestra solidaridad y apoyo a Belgica, sus instituciones y el pueblo belga - geschokt door de aanslagen in de hoofdstad van Europa Brussel. Onze solidariteit en steun voor België, haar instellingen en het Belgische volk, schreven koning Felipe en koningin Letizia.
Koning Harald van Noorwegen sprak zich eveneens uit: Denne tragedien i Europas hjerte minner oss nok en gang om viktigheten av å verne om våre sentrale demokratiske verdier - Deze tragedie in het hart van Europa herinnert ons eens te meer het belang van de bescherming van de kern van onze democratische waarden, zo schreef de koning aan zijn Belgische collega. Harald had met 'grote droefheid' kennis genomen van het nieuws en stuurde zijn medeleven.

De Zweedse koning Carl XVI Gustaf reageerde kort op de aanslagen: Jag och min familj har med bestörtning och förfäran mottagit beskedet om de fruktansvärda händelserna i Bryssel. I denna svåra stund står vi alla förenade mot denna skoningslösa terrorism, våra tankar går till de drabbade och deras anhöriga - Ik en mijn familie hebben met ontzetting en afschuw het nieuws ontvangen van de verschrikkelijke gebeurtenissen in Brussel. In dit moeilijk moment, waarin we allemaal zijn verenigd tegen deze meedogenloze terroristen, gaan onze gedachten uit naar de slachtoffers en hun familieleden.
De reactie uit Luxemburg, waar groothertogin Maria Teresa haar zestigste verjaardag viert, liet even op zich wachten. Althans de communicatie daarover: Profondément bouleversés par le malheur qui frappe votre pays, la Grande-Duchesse et moi-même vous exprimons au nom du peuple luxembourgeois notre entière compassion. En ces heures très sombres, nous pensons avec recueillement aux victimes des attentats perpétrés à Bruxelles et à leurs familles. Soyez assuré de notre solidarité inconditionnelle dans la défense de nos valeurs communes.
,,In deze zeer donkere tijden, denken we met eerbied aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel en hun families. Wees verzekerd van onze onvoorwaardelijke solidariteit in het verdedigen van onze gemeenschappelijke waarden' aldus de boodschap van groothertog Henri en zijn vrouw.

Vorst Albert II van Monaco heeft eveneens een persoonlijke boodschap gestuurd naar aanleiding van de 'verschrikkelijke aanslagen' op de luchthaven en de Brusselse metro. Avec ma Famille et la population de la Principauté, je m’incline devant la mémoire des victimes de ces odieux actes terroristes et devant le chagrin de leurs familles – Met mijn familie en de bevolking van het Prinsdom, buig ik voor de slachtoffers van deze gruwelijke daden van terrorisme en het verdriet van hun familie. Albert uitte zijn 'diep medeleven en solidariteit.'
Koning Mohammed VI van Marokko heeft getelefoneerd met koning Filip. Tijdens het gesprek heeft hij aan Filip, en via hem aan de families van de slachtoffers, zijn condoleances en zijn innige medeleven aangeboden. De Marokkaanse monarch sprak zijn veroordeling uit over de abjecte terroristische aanslagen en uitte zijn absolute solidariteit met het Belgische volk.
De Jordaanse koning Abdullah II heeft de terroristische aanslagen in Brussel veroordeeld en zijn condoleances aangeboden aan koning Filip, zo maakte het Jordaanse hof onder meer via Twitter bekend. ,,Terrorisme heeft geen geloof en kent geen grenzen. De verschrikkelijke aanvallen in België en Turkije laten zien dat terroristen onze gezamenlijke vijand zijn", aldus ook koningin Rania.
Koning Hamad van Bahrein stuurde een telegram naar zijn Belgische collega waarin hij de aanslagen veroordeelde en aangaf te zullen bidden voor de slachtoffers. Namens Saudi-Arabië stuurde kroonprins Mohammed bin Nayef een boodschap waarin hij de aanslagen krachtig veroordeelde.
De Canadese gouverneur-generaal herinnerde in zijn boodschap van medeleven aan zijn bezoek aan de Menenpoort in Ieper, waar hij de aanwezigen opriep nooit 'onze verantwoordelijkheid te vergeten om de gevallenen te herdenken'. Dat geldt nu ook schreef David Johnston. We hebben de verantwoordelijkheid om de herinnering aan degenen die hun leven hebben verloren te eren.
Reacties waren er onder andere ook van prins Emanuele Filiberto van Italië ('Bid voor Brussel met veel liefde. Mijn gedachten en gebeden gaan naar het Belgische volk en naar dat magnifieke land'), paus Franciscus, en Reza Pahlavi, zoon van de laatste Shah van Iran: ,,Ik richt mijn oprechte condoleances aan het Belgische volk dat gewelddadig is getroffen door lafaards", zei hij. 'So, so sad! Wanneer stopt deze gekte. Bid voor België', twitterde kroonprinses Marie-Chantal van Griekenland.
© RB Hans Jacobs; Foto's: © RPE Albert Nieboer; © MPE (Zweden); © Kanselarij MP België
Laatste reacties