ROYALBLOG.NL

nieuws en achtergronden over koninklijke gebeurtenissen * sinds 2006 *

  • Royalblog APP
  • FACEBOOK RB
  • Agenda
  • België
  • Achtergronden
  • Nieuwsberichten
  • CONTACT

20 april 2018

Koning geeft startsein 6de Koningsspelen

IMG_20180420_101011

Koning Willem-Alexander heeft vrijdagochtend op de Brede School De Fliert in Twello het startsein gegeven voor de zesde editie van de Koningsspelen. Dit jaar staat het thema ‘BinnensteBuiten’ centraal. De koning was zoals gebruikelijk ook aanwezig bij het ontbijt. 

IMG-20180420-WA0009

Brede School De Fliert heeft 510 leerlingen en bestaat uit drie basisscholen; KBS De Kleine Wereld, CBS De Oase en OBS De Hietweide. Daarnaast is er ook een peuterspeelzaal en BSO gevestigd in het gebouw. De Fliert is in oktober 2017 in gebruik genomen.

IMG-20180420-WA0005

De Koningsspelen zijn voor het eerst georganiseerd in 2013 in het kader van de inhuldiging van Willem-Alexander. Elke basisschool mag zelf bepalen hoe de Koningsspelen worden vormgegeven. Het gaat om een dag vol bewegen voor kinderen, die van start gaat met een feestelijk ontbijt. De landelijke coördinatie is in handen van de Johan Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation.
 
Dit jaar doen ruim 1,2 miljoen leerlingen van meer dan 6000 basisscholen mee aan de Koningsspelen. © RB; Bron: RVD; Beeld: © Rick Evers Royal

Geplaatst op 20 april 2018 om 07:30 in Nederland, News, Sport, Olympics, IOC, Troonswisseling Abdication Coronation, Willem-Alexander | Permanente link | Reacties (0)

Reblog (0) | | | | Opslaan in del.icio.us

06 april 2018

Thailand ziet nieuwe koning op geld

In Thailand is vrijdag de eerste ven een reeks nieuwe bankbiljetten met daarop de afbeelding van koning Vajiralongkorn in omloop gebracht. De oude bankbiljetten met de beeltenis van koning Bhumbibol Adulyadej blijven geldig. Ook zijn er nieuwe munten uitgegeven.

ThaiBankNotesBOT

Op de biljetten staat de in oktober 2016 aangetreden koning in luchtmachtuniform. De opname is niet recent; de inmiddels 65-jarige koning is jeugdig geportretteerd. Nieuw aan de serie van vijf biljetten is dat op de keerzijde de vorige koningen uit de Chakri-dynastie een plek hebben gekregen: steeds twee voorgangers per biljet, waardoor Vajiralongkorn als 'Rama X' op het biljet van duizend baht samen met zijn vader koning Bhumibol is afgebeeld.

De laagste drie denominaties zijn vrijdag, op de feestdag van de Chakri-dynastie, in omloop gebracht, samen met de nieuwe reeks munten. Op 28 juli, de verjaardag van de koning, volgen de biljetten van 500 en duizend baht. Het is voor het eerst sinds 1948, toen de eerste bankbiljetten met koning Bhumibol verschenen, dat de Thaiee nieuwe koning op het geld zien.

© RB; Bron en beeld: Bank of Thailand

Geplaatst op 06 april 2018 om 15:32 in Kunst, Cultuur, Film, Arts, News, Thailand, Troonswisseling Abdication Coronation | Permanente link | Reacties (0)

Reblog (0) | | | | Opslaan in del.icio.us

30 maart 2018

Uitkijken naar boek 5 jaar koning

Het Spectrum weet hoe het boeken moet maken. Ik kijk dan ook uit naar deze uitgave, die vanaf 6 april in de winkel ligt. 

9789000351787_download

Vijf jaar koningschap is voor meer uitgevers aanleiding geweest om terug te kijken. Opmerkelijk genoeg doet de Persgroep dat met 'Vijf jaar koningin Máxima' - heb ik op 30 april 2013 iets gemist of niet begrepen, denk ik dan. Máxima is geen koningin, ze mag zich koningin noemen. 

IMG_20180330_132830Enfin. Niet de feiten maar de centen tellen. Han van Bree leverde de tekst voor het boek 'Vijf jaar koning'. Een vertrouwde pen, met kennis van zaken. En fotograaf Patrick van Katwijk loopt inmiddels al lang mee en kijkt niet alleen door de lens - een makkie tegenwoordig met die mitrailleur camera's, dan lukt er altijd wel een opname, hihi - maar luistert en kijkt daarbuiten ook. 

Op de website van Unieboek Spectrum is een voorproefje te zien en daar word ik heel vrolijk van. Kwaliteit kan dus wél!

Geplaatst op 30 maart 2018 om 12:27 in Beatrix, Koningin, Prinses, Kunst, Cultuur, Film, Arts, Máxima, Koningin, Prinses, Nederland, Oranje, Troonswisseling Abdication Coronation, Willem-Alexander | Permanente link | Reacties (1)

Reblog (0) | | | | Opslaan in del.icio.us

30 januari 2018

Beatrix viert verjaardag binnenskamers

Prinses Beatrix heeft vorige week al de eerste bloemen voor haar tachtigste verjaardag ontvangen. Tachtig rode rozen kreeg ze in Utrecht aan het einde van het symposium 'In Vrijheid Verbonden', waar de prinses door de aanwezigen ook nog werd toegezongen. Beatrix nam de aubade met haar vertrouwde glimlach in ontvangst. Verjaardagen, ook wanneer ze een mijlpaal zijn, neemt ze min of meer over kennisgeving aan. Aan een tv-interview wilde ze niet meewerken.
 
Prinses-beatrix-80-1De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dinsdag een reeks nieuwe foto's van de jarige prinses vrijgegeven, gemaakt thuis op Drakensteyn, in gezelschap van haar labrador Asher.
 
,,Het schijnt zo te zijn", zei ze vijf jaar geleden in Singapore in een geprek met de pers aan de vooravond van haar 75ste verjaardag. Ze vond toen ook dat ze bofte vanwege haar goede gezondheid, een mening die niet zal zijn veranderd. Ze kende ook mensen van eenzelfde leeftijd die dat niet hebben, zo vertelde ze.
 
Wat Beatrix in het gesprek verborgen hield, was dat ze slechts enkele dagen later haar aftreden zou aankondigen. Niet omdat het ambt te zwaar was geworden, maar omdat het tijd was voor een nieuwe generatie. Met veel feestelijk vertoon droeg ze op 30 april 2013 haar werk over aan oudste zoon Willem-Alexander.
 
Prinses-beatrix-80-4Beatrix zei dat haar aftreden niet betekende dat ze ook afscheid nam. ,,Ik hoop dat ik velen van u nog dikwijls kan ontmoeten", aldus de vorstin. In de afgelopen vijf jaar heeft ze woord gehouden. Het pensioen geeft haar tijd en ruimte voor de acht kleinkinderen, voor informele bezoeken aan musea en kunstvoorstellingen, voor reizen.
 
Maar daarnaast vergadert ze regelmatig mee met het koningspaar en woont onder meer als vanouds de nieuwjaarsontvangsten, ambassadeursconferentie en paleissymposia bij. Ook bij staatsbezoeken laat ze zich zien en als beschermvrouw zet Beatrix zich onverminderd in voor Jantje Beton en het Prinses Beatrix Spierfonds.
 
Beatrix is niet alleen oppas oma maar ook invalkracht wanneer koning of koningin plotsklaps moeten afzeggen voor een evenement waar ze zouden komen. Dat de prinses nog tal van publieke optredens heeft, betekent niet dat ze haar tachtigste verjaardag ook publiekelijk viert. Daar was vroeger Koninginnedag voor, maar nu vinden de festiviteiten met familie en vrienden (31 januari) en persoonlijk genodigden (3 februari) plaats achter gesloten deuren.
 
© RB Hans Jacobs: Foto: © RVD Jeroen van der Meyde

Geplaatst op 30 januari 2018 om 20:20 in Beatrix, Koningin, Prinses, Nederland, News, Troonswisseling Abdication Coronation | Permanente link | Reacties (0)

Reblog (0) | | | | Opslaan in del.icio.us

Leonor krijgt Orde van het Gulden Vlies

Koning Felipe VI heeft zijn vijftigste verjaardag aangegrepen om zijn oudste dochter Leonor, die als toekomstig troonopvolger de titel 'prinses van Asturië draagt, de versierselen te overhandigen behorend bij de Orde van het Gulden Vlies.

Deze oorspronkelijk door de hertogen van Bourgondië ingestelde ridderorde is de hoogste onderscheiding die Spanje kent. Het is de eerste keer sinds zijn troonsbestijging in 2014 dat koning Felipe de Orde uitreikt.

IMG_20180130_165228

Leonor (12) kreeg de historische onderscheiding tijdens een bijzondere feestelijke bijeenkomst in het Koninklijk Paleis in Madrid. Naast haar ouders en zusje prinses Sofia waren ook haar grootouders koning Juan Carlos en koningin Sofia aanwezig, alsmede vertegenwoordigers van de hoogste staatsorganen en andere leden van de familie aanwezig. Leonor was het Gulden Vlies al toegekend bij haar tiende verjaardag.

De Orde van het Gulden Vlies is in 1430 ingesteld door Filips III van Bourgondië, in Nederlandse geschiedenisboekjes beter bekend als Filips de Goede (1396-1467). Hij regeerde onder meer over Vlaanderen, Brabant, Limburg, Holland, Luxemburg en Henegouwen – in feite een groot deel van de huidige Benelux. Hoofd van de Orde werden na het overlijden van Filips' zoon Karel de Stoute, de Habsburgse keizers.

In later eeuwen vond er een splitsing plaats, waarbij zowel de Oostenrijkse Habsburgers als de Spaanse koningen hun eigen Gulden Vlies-onderscheidingen mochten verlenen. Spanje geeft ze sinds het begin van de negentiende eeuw ook aan protestanten, en zo werden de Nederlandse koningen Willem I, III en III lid van de prestigieuze Orde.

Koning Juan Carlos verleende deze in 1985 aan koningin Beatrix, die daarmee na de Spaanse koningin Isabella een van de eerste vrouwen was aan wie het Gulden Vlies werd toegekend.

© RB; Beeld: Casa Real

Geplaatst op 30 januari 2018 om 15:47 in Kunst, Cultuur, Film, Arts, Spanje Spain, Troonswisseling Abdication Coronation | Permanente link | Reacties (0)

Reblog (0) | | | | Opslaan in del.icio.us

25 januari 2018

Het persgesprek waarmee koningin Beatrix iedereen het bos instuurde....

Ze hebben er na afloop een extra glas op gedronken. Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima waren in Singapore reuzeblij dat ze de pers om de tuin hadden kunnen leiden. Aan het slot van de staatsbezoeken aan Brunei en Singapore waren er vragen over de aanstaande 75ste verjaardag van de vorstin. Die zou niets bijzonders worden, zo verzekerde Beatrix met stalen gezicht. Drie dagen later kondigde ze haar aftreden aan. En niemand die daar toen iets van had gemerkt.

Deze verslaggever stuurde op 25 januari 2013 dan ook het volgende verhaal naar Nederland. Een artikel dat bij het teruglezen op 28 januari 2013 natuurlijk hilarisch bleek.

©RPE 467A0539

Koningin Beatrix kan nog weinig enthousiasme opbrengen voor de viering van haar 75ste verjaardag volgende week donderdag. Zo lang als ze nog loopt, valt het verder wel mee, zo voegde ze eraan toe in een zeer geanimeerd gesprek met de pers aan het slot van het staatsbezoek aan Singapore. Beatrix vindt dat ze boft vanwege haar goede gezondheid, ze kent ook mensen van eenzelfde leeftijd die dat niet hebben. Een groot feest zoals bij haar 60ste verjaardag komt er niet.

De echte viering van haar verjaardag is op 30 april. Dat maakte koningin Beatrix vrijdagmiddag duidelijk in een geanimeerd gesprek met de pers aan het slot van haar tweedaagse staatsbezoek aan Singapore. Met enige tegenzin beantwoordde de vorstin vragen over haar 75ste verjaardag. Het schijnt zo te zijn, zei ze over de aanstaande mijlpaal.

Beatrix vond dat ze boft vanwege haar goede gezondheid. Ze kende ook mensen van eenzelfde leeftijd die dat niet hebben. Een kwestie van geluk hebben, meende de vorstin, die de afgelopen week schijnbaar moeiteloos twee staatsbezoeken afwerkte. Maar twee bezoeken in één week in tropische hitte deed ze ook niet voor het eerst. Zo bijzonder was dat niet, wilde ze maar zeggen.

BeatrixBrunei

Een groot feest zoals bij haar 60ste verjaardag of een gezamenlijk partijtje met haar zus Margriet, die deze maand 70 werd, komt er niet. Wel wordt er wat georganiseerd voor het personeel en de oudmedewerkers. Het leukste daarvan is dat iedereen elkaar weer eens ziet, zo vertelde de koningin.

Ze was benieuwd naar de tentoonstelling 'Beeld van Beatrix' die ter gelegenheid van haar verjaardag wordt gehouden in Paleis Het Loo. Daar zijn uit duizenden inzendingen uiteindelijk zo'n 65 ingestuurde afbeeldingen geselecteerd voor de expositie. Dat verschillende inzenders haar hebben afgebeeld met hoofddoek, zoals ze vorig jaar verscheen tijdens een staatsbezoek in Abu Dhabi, deed haar in de lach schieten. Als de fee 'Mooiweertje' van Walt Disney dus, stelde ze vast.

© RB Hans Jacobs

Geplaatst op 25 januari 2018 om 10:01 in Beatrix, Koningin, Prinses, Máxima, Koningin, Prinses, Nederland, News, Singapore, Staatsbezoek State Visit, Troonswisseling Abdication Coronation, Willem-Alexander | Permanente link | Reacties (0)

Reblog (0) | | | | Opslaan in del.icio.us

14 januari 2018

Boek over Beatrix geactualiseerd

Het boek 'Beatrix. Dwars door alle weerstand' is met het oog op de tachtigste verjaardag van de prinses geactualiseerd. Dat heeft uitgeverij Atlas Contact aangekondigd. De ververste editie van het werk van NRC-journalist Jutta Chorus verschijnt op maandag 15 januari, ruim twee weken voor de verjaardag van de oud-koningin.

JuttaVolgens de uitgeverij heeft Chorus voor de heruitgave opnieuw mensen uit de omgeving van Beatrix gesproken. Dat deed ze eerder voor de oorspronkelijke uitgave die in april 2013 verscheen, vlak voor de troonswisseling en het afscheid van Beatrix als koningin. In het boek lag de nadruk op de 'zware tijd' uit de regering van Beatrix, rond de eeuwwisseling.

Dat was de tijd dat haar man prins Claus en haar ouders overleden, er 'gedoe' was over haar aanstaande schoondochters Máxima en Mabel en ruzie met nichtje Margarita en haar toenmalige echtgenoot Edwin de Roy van Zuydewijn, en ook de politiek een andere richting insloeg dan Beatrix gewend was. De koningin vroeg zich hardop af of ze dan niets meer goed kon doen.

Chorus heeft jaren aan het portret Beatrix gewerkt. Veel naaste medewerkers kwamen aan het woord of hebben Chorus inzicht gegeven in leven en werken van de vorstin. Ook oudpremiers, politici en adviseurs werkten mee om een beeld te schetsen van ‘een vrouw die in tegenspoed in het uiterste van zichzelf en haar omgeving vroeg'.

De Volkskrant in 2013 over het boek: Chorus’ soepel geschreven portret is aangenaam vrij van gewichtigdoenerij en geheimzinnigheid. Beatrix is er nooit van overtuigd geweest dat het Nederlandse volk haar goed genoeg vond. In 2000 hield ze huiskamerbijeenkomsten waarin ze wilde weten hoe het kwam dat de weerstand tegen haar toenam. ‘Ik kan geen goed meer doen’, verzuchtte ze, ‘wat kan ik nog aan mezelf veranderen?’

Chorus komt op 31 januari ook aan het woord in de verjaardagsspecial die de NOS maakt over prinses Beatrix. Ze geeft samen met schrijver Geert Mak haar kijk op Beatrix als vorstin en prinses, met als leidraad 'Hoe is het nu met haar, bijna vijf jaar nadat ze afstand deed van de troon?'

© RB

Geplaatst op 14 januari 2018 om 15:01 in Beatrix, Koningin, Prinses, Bourbon Parma, De Roy van Zuydewijn, Juliana & Bernhard, Kunst, Cultuur, Film, Arts, Mabel, Máxima, Koningin, Prinses, Nederland, News, Troonswisseling Abdication Coronation, Willem-Alexander | Permanente link | Reacties (0)

Reblog (0) | | | | Opslaan in del.icio.us

11 januari 2018

Felipe kan tevreden zijn over steun

Een koning(in) moet niet streven naar populariteit. Die is vluchtig en kan zo weer overwaaien vertelde koningin Beatrix eens. Koningen zijn ook geen politici die moeten denken aan de volgende verkiezingen. Ze zijn langetermijndenkers. Maar dat neemt niet weg dat goede rapportcijfers op hun tijd geen kwaad kunnen. Zeker niet wanneer het koningshuis en de monarchie lang in het verdomhoekje hebben gezeten zoals de afgelopen jaren in Spanje.

IMG_3064

Koning Felipe, of in elk geval zijn adviseurs, zullen blij zijn geweest toen deze week de jongste opiniepeiling bekend werd, waarin de steun werd gemeten voor de monarchie en de waardering voor de koning. Hij krijgt van de ondervraagden een waarderingscijfer van 7,4, veel hoger dan welke politicus dan ook. Maar liefst 76,2 procent van de ondervraagden vindt dat Felipe een 'goede koning' is.

Dat betekent volgens de krant La Razon dat de koning ook steun geniet buiten aanhangers van de traditionele middenpartijen, die doorgaans geen tegenstander zijn van de monarchie. Slechts 14,5 procent van de Spanjaarden vindt dat de in 2014 aangetreden koning Felipe zijn werk niet goed uitvoert. Een grote meerderheid (87,3 procent) meent dat de troonsopvolging succesvol was.

©RPE 5B4A9641De monarchie zelf komt er ook niet slecht vanaf. De ondervraagden geven die een waarderingscijfer van 7,2. Het zijn niet alleen ouderen die een hoog cijfer gaven, aldus La Razon. Bij jongeren (18 tot 29 jaar) is het nog altijd 6,5. Er is dan ook geen brede steun voor het houden van een referendum mt de vraag of de koning moet worden ingeruild voor een president. Slechts 29,8 procent van de ondervraagden is daar voor. Bij de jongeren ligt het percentage hoger: 51,1 procent.

Bij de enquête is ook gevraagd naar de rol van koning Felipe bij onafhankelijkheidstreven van de autonome regio Catalonië. Een kleine 52 procent meent dat de koning, die later deze maand vijftig wordt, een actievere rol moet spelen, terwijl 37 procent vindt dat hij al genoeg heeft gedaan.

De Spanjaarden blijken groot voorstander (80,9 procent) van aanpassing van de grondwet die dit jaar veertig jaar bestaat. Eén van de wijzigingen moet zijn dat het bij de troonopvolging geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen jongen of meisje. Dat is nu nog wel het geval. Als in het gezin van Felipe en Letizia nu nog een jongen geboren zou worden, dan zou die voorrang krijgen op zijn zusjes Leonor en Sofia.

© RB Hans Jacobs; Beeld: Screenshot, foto © RPE Albert Nieboer

Geplaatst op 11 januari 2018 om 08:50 in Beatrix, Koningin, Prinses, Catalonië Catalunya, Cristina Iñaki, Juan Carlos, News, Spanje Spain, Troonswisseling Abdication Coronation | Permanente link | Reacties (0)

Reblog (0) | | | | Opslaan in del.icio.us

06 januari 2018

Beeld over Juan Carlos begint te kantelen

Koning Felipe heeft zaterdag in zijn toespraak ter gelegenheid van het militaire feest 'Pascua Militar' zijn vader uitvoerig geprezen. Hij haalde herinneringen op aan zijn eigen eerste deelname aan de traditionele plechtigheid (in 1986) en memoreerde de tachtigste verjaardag (een dag eerder) van 'Vuestra Majestad', die zoveel had betekend voor de Spaanse strijdkrachten. Ook koningin Sofia werd kort genoemd.

De aanwezigheid van koning Juan Carlos en koningin Sofia was ook bedoeld als eerbetoon, ter gelegenheid van beider tachtigste verjaardag en goed te maken dat de koning vorig jaar juni niet was uitgenodigd voor de plechtige viering van de veertigste verjaardag van de eerste democratische verkiezingen in Spanje. Verkiezingen die nota bene door Juan Carlos mogelijk waren gemaakt.

IMG_20180107_164719

Juan Carlos immers was door zijn voorganger dictator Francisco Franco uitgerust met bijna absolute macht, in de veronderstelling dat hij eenmaal op de troon het beleid en het bewind van de 'caudillo' zou voortzetten. Juan Carlos had hem graag in die waan gelaten, om vrijwel meteen na het overlijden van Franco in 1975 een tegenovergestelde koers in te slaan. Geen dictatuur, maar democratie, en de verkiezingen in 1977 waren daar de eerste uiting van.

Geen wonder dus dat iedereen Juan Carlos verwachtte bij de plechtigheid in het parlement. Het paleis echter had hem niet uitgenodigd en kon dat achteraf ook niet goed uitleggen. Er werd iets gemompeld over te weinig plek en de mogelijkheid voor verwarring met twee koningen in de loge.

Politiek en media oordeelden dat koning Felipe te ver was doorgeslagen in zijn beleid om afstand te bewaren tot zijn vader. ,,Iedereen was uitgenodigd, tot de kleinkinderen van de communistische leider 'La Pasionaria' aan toe, behalve degene die iedereen zover heeft gebracht”, liet de in 2014 teruggetreden koning bitter weten.

IMG_20180107_104050

Volgens El Mundo en andere media moest de ophef over indiscreties en fouten van in de laatste jaren van de bijna veertig jarige regering van Juan Carlos niet het zicht ontnemen op zijn enorme verdiensten voor Spanje. Hij loodste het land na Franco richting democratie, stond aan de basis van een nieuwe grondwet, stopte reactionaire militairen die in 1981 een staatsgreep probeerden te plegen, en zette Spanje op weg naar welvaart en voorspoed. Dat is vele malen belangrijker dan een smakeloze olifantenjacht in Botswana en een reeds buitenechtelijke affaires.

De tachtigste verjaardag van Juan Carlos vrijdag liet al iets zien van een kentering. Het hof had al gezegd dat koning-emeritus Juan Carlos – een toevoeging aan zijn titel die door het paleis is verzonnen en waaraan hij een gruwelijke hekel lijkt te hebben – en Sofia nadrukkelijk betrokken zullen worden bij de verschillende vieringen van de veertigste verjaardag van de eerder genoemde grondwet en bij andere plechtigheden.

Om die reden dus waren Juan Carlos en Sofia zaterdag bij het Pascua Militar, de traditioneel op het feest van Driekoningen gehouden plechtigheid waar de strijdkrachten worden geëerd. Juan Carlos was daar in 2014, voor zijn aftreden, voor het laatst bij.

© RB; Beeld: © Casa Real, Twitter

Geplaatst op 06 januari 2018 om 16:35 in Juan Carlos, Spanje Spain, Troonswisseling Abdication Coronation | Permanente link | Reacties (0)

Reblog (0) | | | | Opslaan in del.icio.us

04 januari 2018

Juan Carlos niet 'de kort regerende'

DSC01551

De Spaanse koning-emeritus Juan Carlos - een toevoeging aan de titel die door het hof is bedacht en die hij verfoeit - viert vrijdag in het gezelschap van familie en vrienden met een lunch in het Palacio de Zarzuela zijn tachtigste verjaardag. Hoe zat het ook weer met de in 2014 teruggetreden koning?

Lees ook het verhaal uit 2008, over de zeventigste verjaardag van Juan Carlos in 2008:

Zeventiger koning Juan Carlos 'man van het jaar'

  • Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias is 1938 in Rome geboren, waar de Spaanse koninklijke familie sinds het aftreden van Juan Carlos' opa Alfonso XIII verbleef.
  • Tien jaar later kwam de Spaanse alleenheerser Generalissimo Francisco Franco tot overeenstemming met de graaf van Barcelona, de vader van Juan Carlos. De jonge prins zou worden opgeleid in Spanje. Franco had immers de monarchie in naam hersteld, al behield hij zelf tot aan zijn dood in 1975 alle macht.
  • Juan Carlos diende achtereenvolgens bij landmacht, marine en luchtmacht. Op 14 mei 1962 trouwde hij met de Griekse prinses Sofia, zus van de latere Griekse koning Constantijn. Juan Carlos en Sofia kregen drie kinderen en hebben inmiddels ook acht kleinkinderen.
  • In 1969 koos Franco, die verschillende troonpretendenten lang aan het lijntje had gehouden, voor Juan Carlos als zijn opvolger. Prins Carlos Hugo van Bourbon-Parma, in 1964 getrouwd met de Nederlandse prinses Irene (zus van Beatrix), viel daardoor buiten de boot.
  • Na het overlijden van Franco op 20 november 1975 werd Juan Carlos op 22 november 1975 beëdigd als koning van Spanje. Zijn vader Don Juan deed pas twee jaar later afstand van zijn rechten op de troon.
  • Mijlpaal in de regeringstijd van Juan Carlos was in december 1978 het aannemen van een nieuwe grondwet, waardoor Spanje een constitutionele monarchie werd.
  • Zijn kordate optreden in februari 1981 tijdens de staatsgreep van kolonel Antonio Tejero stelde niet alleen de Spaanse democratie veilig, maar ook zijn eigen plaats in de staatsstructuur. Er werd niet langer gesproken over 'Juan Carlos I, el Breve' - de kort regerende.
  • Op 2 juni 2014 kondigde Juan Carlos zijn aftreden aan, na een reeks schandalen en gezondheidsproblemen die het vertrouwen in hem en de monarchie hebben aangetast.

JuanCarlos2014b

© RB Hans Jacobs

Geplaatst op 04 januari 2018 om 23:33 in Juan Carlos, Spanje Spain, Troonswisseling Abdication Coronation | Permanente link | Reacties (0)

Reblog (0) | | | | Opslaan in del.icio.us

Next »

Luxembourg

  • HenriMPE2

Laatste berichten

  • Flitsbezoek van president van Mexico
  • Weerzien koning met 'bevelhebberstaf'
  • Belgisch koningspaar op missie bij VN
  • Koning heeft volle agenda: museum, officieel bezoek en diplomatendiner
  • Letland krijgt van Haakon en Mette-Marit eerste koninklijke verjaardagsbezoek
  • Het wachten is op nieuws geboorte
  • Groningen, waar vrijdag de koninklijke familie Koningsdag komt vieren
  • Aandacht voor Gronings aardbevingsleed
  • Extra ruimten te zien op Paleis Soestdijk

Koning Willem-Alexander

  • Kersttoespraak172lr

Máxima Up Close

  • ©RPE 467A0424

Prinses Beatrix

  • ©RPE A21A4232

Margriet & Pieter

  • MargrietMPE

Constantijn

  • PrDag11

Laurentien

  • LaurentienEftelingMPE

België Belgique Belgium

  • BelTurMPE4

'Royal job'

  • HansArgentina3

Travel with Royalblog.NL

Zoeken

Over mezelf

Mijn foto
Tweets by @royalblognl

Laatste reacties

  • EG op Belgisch koningspaar op missie bij VN
  • Mieke op Royalblog: 12 jaar, 2 berichten per dag
  • Hr. L.H.M. Peters op Letizia toont haar ware aard, aldus Marie-Chantal na opduiken pijnlijke video van strijdende koninginnen Letizia en Sofia
  • Peter Nieuwland op Koninklijke tulpen in Vaticaan
  • A. van Rijn op Uitkijken naar boek 5 jaar koning
  • A. van Rijn op Dennis verhoogt zijn profiel in Johor
  • mieke op Koningspaar gaat op staatsbezoek bij 'vrienden' in Luxemburg, en in juni volgen de drie Baltische staten
  • Hr. L.H.M. Peters op Prins Carlos reageert niet op 'persoonlijke kwestie' betreffende Hugo Klynstra
  • Hr. L.H.M. Peters op Koningspaar voor werkbezoek in China
  • Gerda Veldkamp op Koning opent jubilerende model VN

Baltic State(s) Visits

België Nieuwsberichten

In Memoriam

Royal weddings

Denmark Denemarken

  • ©RPE 467A4171

Noorwegen Norway

  • Noor12NRK

Zweden

  • ©RPE 467A1881
© ROYALBLOG.NL

Tracker

  • Track 3
  • Track 2
  • Extreme-dm