Koning Felipe heeft zaterdag in zijn toespraak ter gelegenheid van het militaire feest 'Pascua Militar' zijn vader uitvoerig geprezen. Hij haalde herinneringen op aan zijn eigen eerste deelname aan de traditionele plechtigheid (in 1986) en memoreerde de tachtigste verjaardag (een dag eerder) van 'Vuestra Majestad', die zoveel had betekend voor de Spaanse strijdkrachten. Ook koningin Sofia werd kort genoemd.
De aanwezigheid van koning Juan Carlos en koningin Sofia was ook bedoeld als eerbetoon, ter gelegenheid van beider tachtigste verjaardag en goed te maken dat de koning vorig jaar juni niet was uitgenodigd voor de plechtige viering van de veertigste verjaardag van de eerste democratische verkiezingen in Spanje. Verkiezingen die nota bene door Juan Carlos mogelijk waren gemaakt.

Juan Carlos immers was door zijn voorganger dictator Francisco Franco uitgerust met bijna absolute macht, in de veronderstelling dat hij eenmaal op de troon het beleid en het bewind van de 'caudillo' zou voortzetten. Juan Carlos had hem graag in die waan gelaten, om vrijwel meteen na het overlijden van Franco in 1975 een tegenovergestelde koers in te slaan. Geen dictatuur, maar democratie, en de verkiezingen in 1977 waren daar de eerste uiting van.
Geen wonder dus dat iedereen Juan Carlos verwachtte bij de plechtigheid in het parlement. Het paleis echter had hem niet uitgenodigd en kon dat achteraf ook niet goed uitleggen. Er werd iets gemompeld over te weinig plek en de mogelijkheid voor verwarring met twee koningen in de loge.
Politiek en media oordeelden dat koning Felipe te ver was doorgeslagen in zijn beleid om afstand te bewaren tot zijn vader. ,,Iedereen was uitgenodigd, tot de kleinkinderen van de communistische leider 'La Pasionaria' aan toe, behalve degene die iedereen zover heeft gebracht”, liet de in 2014 teruggetreden koning bitter weten.

Volgens El Mundo en andere media moest de ophef over indiscreties en fouten van in de laatste jaren van de bijna veertig jarige regering van Juan Carlos niet het zicht ontnemen op zijn enorme verdiensten voor Spanje. Hij loodste het land na Franco richting democratie, stond aan de basis van een nieuwe grondwet, stopte reactionaire militairen die in 1981 een staatsgreep probeerden te plegen, en zette Spanje op weg naar welvaart en voorspoed. Dat is vele malen belangrijker dan een smakeloze olifantenjacht in Botswana en een reeds buitenechtelijke affaires.
De tachtigste verjaardag van Juan Carlos vrijdag liet al iets zien van een kentering. Het hof had al gezegd dat koning-emeritus Juan Carlos – een toevoeging aan zijn titel die door het paleis is verzonnen en waaraan hij een gruwelijke hekel lijkt te hebben – en Sofia nadrukkelijk betrokken zullen worden bij de verschillende vieringen van de veertigste verjaardag van de eerder genoemde grondwet en bij andere plechtigheden.
Om die reden dus waren Juan Carlos en Sofia zaterdag bij het Pascua Militar, de traditioneel op het feest van Driekoningen gehouden plechtigheid waar de strijdkrachten worden geëerd. Juan Carlos was daar in 2014, voor zijn aftreden, voor het laatst bij.
© RB; Beeld: © Casa Real, Twitter
Laatste reacties