Kapotte muren. Bladderende verf. Kapot geslagen kruisbeelden. Rondhollende kinderen. Een sfeer zoals we die kennen van beelden uit de oorlogsjaren of de jaren vijftig. Het internaat even buiten Sarajevo, gevestigd in een voormalig klooster, heeft duidelijk betere tijden gekend. De directeur geeft een rondleiding. Zijn gasten: Mabel en Friso. Plaats van handeling: Delft.
Het is koel in de oude gangen. Dat is wel zo prettig want buiten heersen on-Nederlandse temperaturen. Friso oefent zijn wandeling door de gang; Mabel rookt ondertussen buiten een sigaretje.
Dadelijk moet ze Friso weer het internaat laten zien. De instelling krijgt steun van het Open Society Institute, haar werkgever. Friso is onder de indruk van de vernielingen. Drie, twee, één, Actie! klinkt het en de camera loopt..
Waar houden de feiten op en begint de fictie, dat is zaterdag de vraag bij de opnamen voor de VPRO-miniserie 'De Prins en het meisje', die eind dit jaar op de televisie moet komen. Mabel en Friso hebben scenarioschrijver Ger Beukenkamp (De Kroon, Landgenoten, Emily) geïnspireerd, maar het meeste in de "love story" is verzonnen. Halina Reijn (als Mabel) en Fedja van Huêt (als de prins) lijken ook niet veel op de bestaande figuren die ze spelen.
Halina Reijn tijdens de pauze. Rechts de regisseur.
Gelijkenis was ook niet het uitgangspunt vertelt regisseur Peter de Baan (De Kroon, Klem tussen de schuifdeuren). ,,Het zijn door ons gecreeërde personages. We kunnen niet iets naspelen", vertelt hij tijdens de lunchpauze op de toekomstige campus van de Delftse TU. Halina Reijn (1975) probeert de essentie van Mabel weer te geven. Ze ziet gelijkenissen met de ,,overambitieuze, superintelligente en bevlogen" vrouw.
Fedja van Huêt (1972) heeft kapsel en bril aangepast aan Friso's stijl, maar ziet er eerder uit als Constantijn (een rol van Barry Atsma). Hij ziet Friso als een gesloten iemand, heel scherp, snel van geest, vol wantrouwen. Bij het begin van de relatie met Mabel vraagt hij zich af: wil zij mij omdat ik prins ben, of omdat ze me leuk vindt? Een prinselijk dilemma, weet ook Constantijn.
Persgesprek met Fedja en Halina tijdens de pauze zaterdag. Acteurs zonder opsmuk.
Ger Beukenkamp vertelt een eigen versie van de gebeurtenissen in de periode juni-oktober 2003, de tijd vlak voor de aankondiging van de verloving van Mabel en Friso tot en met de bruuske mededeling van minister-president Jan Peter Balkenende (gespeeld door Arnoud Bos, de jongere broer van de huidige vice-premier Wouter Bos.. ) dat geen toestemming wordt gevraagd voor het huwelijk.
De 'Bosnische schoolkinderen'.
We kijken via de gesprekken die Mabel voert met de premier terug in haar leven: Klaas Bruinsma (deel 1 van de miniserie), en Bosnië met Muhamed Sacirbey (deel 2). Verzonnen vriendinnen van Mabel _ maar wel gebaseerd op échte meiden in haar omgeving aldus Beukenkamp, wie meewerkten verklapt hij niet _ geven ruimte het verhaal in te kleuren: de generatie Mabel.
Het stadhuis van Delft, trouwplek van Friso en Mabel in 2004.
Volgens de bedenkster van die term, journaliste Lysbeth Wytze zijn dat vrouwen die "zoals Mabel" ambitieus zijn, onafhankelijk, niet benauwd de wereld in te gaan en niet bang voor haar eigen wensen en verlangens op te komen.
,,Mabel is meer dan een power girl. Ze wacht niet af, ze gaat ervoor! Beklimt een geweldige carrièreladder, eindigt bij een prins en tot op zekere hoogte mag ze als lid van de koninklijke familie ook nog haar mening uiten," aldus Wytze in een interview.
De Oude Kerk van Delft. Friso woonde er tegenover.
Die vrijgevochten Mabel komt in contact met Friso, hetgeen weer allerlei verwikkelingen geeft. Samen gaan ze naar Bosnië om te kijken wat voor werk zij voor OSI doet. ,,Uiteindelijk heeft de kijker straks meer sympathie voor beiden," denkt regisseur Peter de Baan; het zijn de hypocriete politici die met Mabel afrekenden die er slecht vanaf komen. Of dat ook zo is, zien we in het najaar. © GPD; Foto's: GPD HJ
Oorspronkelijk verschenen op 28 april 2007.
Laatste reacties