De kosten van de Europese vorstenhuizen zijn onderling niet te vergelijken. Dat blijkt uit een flinterdun onderzoekje van de Belgische professor Herman Matthijs, die zaterdag het dagblad De Morgen inzage gaf in de voorlopige resultaten.
De Tweede Kamer vroeg onlangs aan premier Jan Peter Balkenende om zo'n vergelijking. Volgens Balkenende was dat weinig zinvol omdat elk land de kosten op verschillende manieren berekent en veel uitgaven onzichtbaar zijn. Het onderzoek van Matthijs, werkzaam aan de Vrije Universiteit Brussel, geeft de premier gelijk.
Alleen Nederland en het Verenigd Koninkrijk geven een overzicht van alle kosten, in de andere monarchieën zijn meestal alleen de uitkeringen aan de koninklijke familie bekend. Reis- en verblijfskosten, onderhoud van paleizen, kosten van personeel en beveiliging blijven onvermeld of zijn niet te achterhalen.
De Oranjes staan voor 113,9 miljoen euro op de begrotingen van zo'n zeven ministeries, meldde Balkenende vorig jaar op Prinsjesdag. Sindsdien is echter gebleken dat de bijvoorbeeld door Defensie, Verkeer en Waterstaat, VROM en Binnenlandse Zaken aangeleverde bedragen onjuist zijn.
Het onderhoud van het jacht van de koningin, De Groene Draeck, kostte minder, de vliegkosten waren verkeerd verrekend, paleis Soestdijk hoorde niet op de begroting thuis en de personeelskosten van de koningin stonden ten onrechte bij Binnenlandse Zaken.
Vandaar dat Balkenende op last van de Kamer nu alle begrotingen laat uitkammen om komende Prinsjesdag wél de juiste cijfers te kunnen geven. Dan moet ook blijken in hoeverre de eerder genoemde 113,9 miljoen klopt.
Dat bedrag steekt schril af bij de 8,6 miljoen euro die de Spaanse koninklijke familie de staatshuishouding zou kosten. Dat is het laagste bedrag in Europa, op Liechtenstein na, waar de vorstelijke familie alle kosten uit eigen zak betaalt.
,,Er is in Spanje geen openbaarheid en er is geen transparant systeem", weet Matthijs. Alleen al de beveiligingskosten moeten een veelvoud zijn van die in Nederland (dertien miljoen euro).
De Spaanse koninklijke familie is omvangrijker dan de familie Van Oranje en zij wordt bedreigd door terroristische organisaties in eigen land. De kosten van beveiliging zijn evenwel niet bekend.
Koning Juan Carlos reist ook meer dan koningin Beatrix, en bovendien zijn de af te leggen afstanden in eigen land groter dan de helikoptervluchten die de koningin in Nederland maakt. In de 8,6 miljoen euro die de Spaanse vorst voor zijn familie krijgt, zijn de transportkosten niet inbegrepen.
Matthijs' conclusie dat Nederland 'de duurste monarchie' van Europa heeft, is daarom voorbarig, juist omdat overal andere regelingen gelden en andere berekeningen worden gemaakt.
In België bijvoorbeeld krijgen meer leden van de koninklijke familie een 'dotatie' dan in Nederland. Prins Charles ontvangt in Groot-Brittannië geen staatsuitkering, maar heeft als troonopvolger via het hertogdom Cornwall een inkomen van omgerekend twintig miljoen euro per jaar. De één miljoen euro van prins Willem-Alexander is daarbij vergeleken een koopje. © RB
Laatste reacties