Prins Jaime van Bourbon Parma, Giacomo Bernardo geheten in Italië , vervult zaterdag een hoofdrol bij de installatie van zijn oudste broer Carlos Javier – Carlos Saverio – als nieuwe hertog van Parma en Piacenza. De plechtigheid vindt plaats in de Basilica di Santa Maria della Steccata, aansluitend op de uitvaart van hun vader prins Carlos Hugo – Carlo Ugo di Borbone, duca di Parma e Piacenza.
De basiliek is de thuisbasis van de Parmezaanse tak van Orde van Constantijn van de Heilige Georgius - l'Ordine costantiniano di San Giorgio – en deze ridderorde regelt de begrafenis van de vorige week in Barcelona overleden Carlos Hugo. De ridders vormen de erehaag, dragen de vlaggen en standaarden en dragen ook de kist met het stoffelijk overschot de basiliek binnen.
*Carlo Savero (links, Carlos in Nederland) en Giacomo Bernardo (rechts, Jaime in Nederland): plechtige installatie of inhuldiging na de begrafenis.
Carlos Hugo was als hoofd van het koningshuis Bourbon Parma (Borbone Parma) grootmeester van de Orde. Jaime zal nadat het lichaam van zijn vader in de beslotenheid van de familie is bijgezet in de crypte, zijn broer de versierselen van de Orde (collare dell'Ordine costantiniano) omhangen ten teken dat hij nu de nieuwe hertog is van Parma en Piacenza. De nieuwe hertog zal zich dan tussen de ridders en familie opstellen om condoleances in ontvangst te nemen van de aanwezigen in de basiliek.
De uitvaart begint zaterdag om kwart over twaalf, zo bericht de Gazetta di Parma, die overigens spreekt over de ‘Spaanse prins’ (principe spagnolo). Heel uitzonderlijk zal de klok van de bajon, de hoofdtoren van nabijgelegen Duomo (kathedraal) worden geluid, een voorrecht dat slechts aan enkele Parmezaanse families is voorbehouden, zoals de klok van de Oude Kerk in Delft ook alleen luidt voor een uitvaart van de Oranjes.
Zoals gezegd zullen de ridders (cavalieri) van de Orde costantiniano de baar via de hoofdingang binnendragen tot enkele meters voor het hoofdaltaar. Andere ridders dragen de bloemen van de familie en de kussens met de versierselen van de ordes waarvan Carlos Hugo grootmeester was. Volgens opgave van de Gazetta zijn dat: l'Ordine costantiniano di San Giorgio, l'Ordine al merito di San Lodovico, l'Ordine al merito militare di San Giorgio en l'Ordine de la legitimidad proscrita. Maar ook het grootkruis van de soevereine miliatire orde van Malta (Gran croce d'armi e d'onore del sovrano militare ordine di Malta) en het grootkruis van de Huisorde van Oranje krijgen een ereplaats.
Op de baar ligt andermaal de vlag van Spanje, zonder het koninklijk wapen. Volgens de Gazetta om een diplomatiek incident met de Spaanse koning Juan Carlos – de rivaliserende tak van de Bourbons – te voorkomen. Ook de rode carlistenbaret ligt weer op de kist, zoals eerder ook bij de requiemmis in Barcelona en in de Koepel van Fagel bij paleis Noordeinde in Den Haag. Rond de baar staan banieren of standaarden opgesteld: onder meer van het Huis Bourbon Parma, van de twee ridderordes l'Ordine costantiniano di San Giorgio en l'Ordine al merito di San Lodovico, van Parma en van Piacenza, en verder (pikant!) van de carlisten, en van de zogenaamde ‘Franse legitimisten’, die het Huis Bourbon Parma erkennen als Frans koningshuis.
De mis wordt gecelebreerd door de bisschoppen Enrico Solmi van Parma, bisschop Gianni Ambrosio van Piacenza, bisschop Carlo Mazza van Fidenza en monseigneur Philippe Bär, oud-bisschop van Rotterdam. De begrafenis – er is plek voor vierhonderd genodigden – is overigens alleen toegankelijk voor genodigden. Na de bijzetting in de crypte, waaraan sinds het overlijden van Carlos Hugo met man en macht is gewerkt, is dus de inhuldiging van Carlos, die eigenlijk zaterdag zijn kerkelijk huwelijk zou vieren met Annemarie Gualthérie van Weezel. © GPD; Foto's: © Phil Nijhuis; Dutch Photo Press, Patrick van Katwijk
Reacties