Een warm applaus rolde zaterdagmiddag door de Steccata basiliek in het Italiaanse Parma. Een uiting van bewondering en respect, meer dan louter beleefdheid, voor prins Carlos. Die had aan het slot van de uitvaart van zijn vader Carlos Hugo van Bourbon Parma een gloedvolle toespraak gehouden. In perfect Italiaans, vol overgave en dadendrang. Hij prees zijn vader, die had gestreden voor democratie en vrijheid en die zijn leven had gegeven voor het verbeteren van de wereld.
,,De generaties wisselen, maar de waarden blijven bestaan. Elke generatie past zich aan de tijdgeest aan, zoals mijn vader dat heel zijn leven heeft gedaan. Wij zullen die traditie voortzetten", aldus Carlos. Kort daarvoor was hij plechtig geïnstalleerd als grootmeester van de eeuwenoude Constantijnse Orde van Sint Joris - Ordine Costantiniano di San Giorgio - ten teken dat hij niet alleen het grootmeesterschap daarvan overnam van zijn overleden vader, maar ook diens titels als hertog van Parma en Piacenza.
Prins Jaime hing zijn broer de versierselen om, waarmee de overdracht in gevolge het eeuwenoude principe ‘de hertog is dood, leven de hertog’ een feit was. ,,Ook hier zullen we het werk van onze vader voortzetten", verzekerde Carlos na afloop aan de nieuwsgierige Italiaanse pers, die zijn verbazing over de koninklijke begrafenis in de Basilica Magistrale Santa Maria della Steccata niet onder stoelen of banken stak.
De Bourbons werden immers ruim 160 jaar geleden uit Parma verdreven en ook in de jaren daarvoor lieten ze zich weinig gelegen liggen aan het kleine, maar rijke hertogdom. Dat nu speciaal voor de begrafenis van Carlos Hugo bijvoorbeeld de grote klok van de nabij gelegen Duomo (kathedraal) werd geluid - een bijzonder voorrecht - viel dan ook niet bij iedereen in goede aarde. 'Waarom wel voor deze vreemde hertog en niet voor onze bisschop' luidde de kritiek in de krant Gazetta di Parma.
Carlos begreep de scepsis, maar verzekerde dat hij de aloude banden, die zijn vader een tiental jaren geleden 'herontdekte', zal voortzetten. ,,Wij komen terug”, zei hij. ,,Ja, al in oktober”, vulde Jaime aan, wanneer alle ridders van de Constantijnse orde bijeenkomen. Het was die Orde die toestemming gaf om Carlos Hugo in het familiegraf van de hertogen van Parma bij te zetten, het was ook de Orde die de kosten voor de uitvaart voor zijn rekening nam.
En het waren de ridders van de Orde die de mis cachet gaven, door het dragen van de kist en de talrijke onderscheidingen van de prins-hertog. Maar ook de rode baret van de carlisten ontbrak niet. Ook al werd er zaterdag maar weinig nadruk op gelegd, het feit dat Carlos Hugo namens de carlisten aanspraken maakte op de troon van Spanje werd niet helemaal vergeten.
Carlos neemt overigens ook die dynastieke aanspraken en rechten op over - ze werden in de kerk in het Spaans voorgelezen. ,,Die kan ik niet opgeven, dat is aan het Spaanse volk om te beslissen", aldus de prins, voor wie een handvol stokoude carlisten met hun karakteristieke rode baretten hun strijdlied inzetten, beklonken met een luid 'Viva el Rey!'- 'Leve de koning'. Pikant was in dat verband ook dat de krans van 'Los Reyes', het Spaanse koningspaar - de in de ogen 'andere' Spaanse koning - naast de bloemen van de carlisten stond.
De uitvaart van 'wereldburger' Carlos Hugo, die ex-echtgenoot van prinses Irene die op 18 augustus in Barcelona overleed, had het karakter van een staatsbegrafenis. Zonder militair vertoon weliswaar, maar met tal van vertegenwoordigers van aloude keizerlijke, koninklijke en vorstelijke geslachten - én de republiek San Marino! - in de rijkelijk gedecoreerde basiliek.
De Oranjes waren vijftien man sterk aanwezig, want ook na de scheiding van Carlos Hugo en Irene bleef de prins voluit deel uitmaken van de familie. ,,Uniek ja", beaamde prins Jaime. In die geest was het wellicht vanzelfsprekend dat prinses Irene bij haar kinderen en hun partners naast het altaar zat, en hen aan het einde van de mis ook volgde naar de familiecrypte onder de kerk voor de bijzetting. Ze ging overigens, evenals prinses Máxima niet ter communie.
Irene was er ook bij toen na afloop de honderden aanwezigen de familie kwamen condoleren. ,,Het is een lange, maar mooie reis geweest", zei Carlos toen de schier eindeloze rij, die werd aangevoerd door de groothertog Henri van Luxemburg en zijn oudste neef Willem-Alexander, voorbij was getrokken. Tien dagen van rouw, met bijeenkomsten in drie landen en vier steden.
Met voor Carlos het besef dat de dag van de begrafenis eigenlijk de dag van zijn kerkelijk huwelijk met Annemarie Gualthérie van Weezel had moeten zijn. ,,Ja dat maakt deze dag extra bijzonder”, zei Carlos zelf. ,,Vader wilde dat het huwelijk zou doorgaan, maar dat kon nu even niet.” Maar over dat huwelijk wilde hij het, ondanks aandringen van de Italiaanse pers, nog niet hebben. ,,Dat is voor later, hier eren wij onze vader."
© GPD Hans Jacobs; Foto's: Bourbon Parma, DPP Patrick van Katwijk. Zie ook filmpje op YouTube. Over het carlisme in het Engels: zie Wikipedia
Laatste reacties