'Waar in de Randstad kun je zo mooi in het groen wonen?' Prins Floris heeft die vraag beantwoord met: 'De Horsten'. Vier jaar is hij al bezig om de papieren in orde te krijgen om zich met zijn gezin te vestigen op het koninklijk landgoed, een natuurgebied tussen Wassenaar en Voorschoten. Daar ontstaat een ware 'Oranje enclave' nu ook zijn broer prins Pieter-Christiaan met zijn gezin, en zijn nicht Margarita en haar gezin zich bij Willem-Alexander en Máxima in de buurt gaan vestigen.
Prinses Margarita moet hopen dat het wandelpad op het koninklijk landgoed De Horsten enkele tientallen meters mag worden verlegd. Anders kan heel wandelend Nederland straks door het raam kijken of de oudste dochter van prinses Irene ook een keukenprinses is. ,,Er wordt gekeken of zo'n omlegging, natuurlijk met behoud van alle natuurwaarden, mogelijk is", aldus een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst. De commissie Welstand en Cultureel Erfgoed van Wassenaar heeft de aanvraag in behandeling.
Door de ramen kijken doen bezoekers van De Horsten (toegang: één euro) nu ook al. Behalve restanten van de keuken is er weinig te zien. ,,Je woont hier wel rustig", merkt een bejaarde wandelaarster op. Of die rust bewaard blijft, is nog even de vraag. 'Leuk, binnenkort gaan er dagtripjes heen', suggereren op internet 'reaguurders' van GeenStijl. Dan kan ook de toegangsprijs omhoog, waardoor de exploitatie van het landgoed meteen rendabeler wordt.
Margarita en haar man Tjalling ten Cate zijn namelijk niet de enige leden van de koninklijke familie die hun oog hebben laten vallen op een woonplek tussen het groen van de uitgestrekte Horsten. Prins Floris, jongste zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, zoekt rust en ruimte aan de andere kant van het gebied, op landgoed Ter Horst in Voorschoten.
Daar staat niet ver van het spoor tussen Leiden en Den Haag een oude boerderij, die de prins wil verbouwen. Maar daarvoor moet de gemeente dan wel eerst toestemming geven. ,,De bouwplannen zijn nog niet klaar", weet de Rijksvoorlichtingsdienst. Toen de eerste tekeningen waren gemaakt, kwamen Floris en echtgenote Aimée er pas achter dat een deel van hun boerderij op de gemeentelijke monumentenlijst stond.
,,Dat had de gemeente eind jaren tachtig wel laten weten aan het Koninklijk Huis, maar die brief was zoek geraakt", aldus de toelichting. Opnieuw naar de tekentafel dus, en nu kijkt ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed mee om de kans te vergroten dat de gemeentelijke welstandscommissie akkoord gaat. Floris heeft inmiddels geleerd dat het in Nederland even duurt alvorens alles is geregeld.
,,Voor de koninklijke familie gelden dezelfde regels als voor anderen, alleen is er meer publiciteit", aldus de RVD. ,,Ze krijgen geen voorkeursbehandeling", verzekert ook de zegsman van de gemeente Wassenaar, waar Margarita haar verzoekschriften moest indienen. Op 30 maart heeft ze een monumentenvergunning gekregen en op 22 april een bouwvergunning. Het bouwbedrijf heeft zijn naamborden daarom al voor de ramen geplaatst. Dat er veel werk aan de winkel is, blijkt wel uit een blik in de keuken.
De voor de Deutsche Bank werkzame prins Floris zal ook wandelaars voor de deur moeten dulden, al hebben die minder goed zicht op wat zich in huis afspeelt. Een groepje stond er woensdag al te wijzen en praten. ,,Daar woon je niet zomaar", zegt een vrouw met kennersblik. ,,Wat komt u hier doen?", vraagt even later de oplettende boswachter, die rust en orde moet bewaken. Het bordje 'Verboden toegang' is vooralsnog voldoende om nieuwsgierigen van het erf te houden.
De woningen van Floris, zijn broer Pieter-Christiaan, neef prins Willem-Alexander en nichtje Margarita zijn door wandelpaden - inclusief de Prinses Amalialaan - met elkaar verbonden. Fietsers zijn er niet welkom en wie de tweewieler aan de hand meevoert, wordt voor de zekerheid even gecontroleerd, bleek gisteren bij een rondgang over De Horsten.
Toch is er één groot verschil tussen de behuizing van de Oranjes: Willem-Alexander en Máxima hebben een enorm hek rond hun in de jaren tachtig gebouwde, door een zeventiende-eeuwse boerderij geïnspireerde 'villa Eikenhorst'. Het prinselijk paar heeft wat dat betreft een aantal streepjes voor op de minder in de publiciteit en aandacht staande familieleden.
Prins Frederik (1797-1881), de tweede zoon van koning Willem I en broer van koning Willem II, kocht rond 1838 kort na elkaar in de huidige gemeenten Wassenaar en Voorschoten een aantal landgoederen als jacht- en natuurgebied: Raaphorst, Eikenhorst en Ter Horst. Hij voegde ze samen tot 'De Horsten'. Om van zijn vier landgoederen één geheel te maken liet hij de Duitse landschapsarchitect Edward Petzold een plan maken. Zo ontstond het unieke landschap van de Horsten.
Frederik woonde met zijn gezin zelf in Huize De Pauw, aan de andere kant van de kort daarvoor aangelegde landweg van Den Haag naar Amsterdam (nu de A44). Huize De Pauw is tegenwoordig het raadhuis van Wassenaar. De Horsten werd in 1903 door koningin Wilhelmina gekocht van de erven van prins Frederik. Tegenwoordig is koningin Beatrix eigenaresse, sinds een uitruil bij de boedelverdeling na het overlijden van koningin Juliana in 2004. Haar familieleden hebben de optie van eerste koop wanneer er opstallen vrijkomen. © GPD; Foto's: © Royalblog HJ. Geplaatst: 23 september; bijgewerkt 28 september en 28 oktober
Lees ook: Download KoninklijkJachtslotTerHorstTeKoopAangeboden
Laatste reacties