De Oranjes en Bourbon-Parma's verzamelen zich zaterdag in Brussel voor het huwelijk van prins Carlos en Annemarie Gualthérie van Weezel. Die geven elkaar in de eeuwenoude Abdij Ter Kameren het jawoord. De plechtigheid moest eerder dit jaar worden uitgesteld vanwege de ziekte en het overlijden van Carlos’ vader prins Carlos Hugo.
,,Ik werk het liefste achter de schermen”, aldus prins Carlos (40) in een vraaggesprek twee jaar geleden. De oudste zoon van de in augustus overleden prins Carlos Hugo en prinses Irene is sinds 1996 werkzaam op het raakvlak van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bij dat werk blijft hij grotendeels buiten de schijnwerpers, maar daaraan kan hij bij zijn huwelijk met de NOS-journaliste Annemarie Gualthérie van Weezel en door het overlijden van zijn vader moeilijker ontkomen.
Carlos staat nu aan het hoofd van het illustere koningshuis Bourbon Parma, dat verwant is aan zo’n beetje alle regerende en niet regerende (katholieke) koningshuizen van Europa. Carlos stamt rechtstreeks af van de Franse Zonnekoning Lodelijk XIV, en is titulair hertog van Parma en Piacenza, met alle rechten en verplichtingen van dien. Hij zou ook aanspraak kunnen maken op de tronen van Frankrijk en Spanje, al maakt hij daar geen werk van. ,,De aanspraken opgeven kan ik echter niet”, aldus Carlos na afloop van de uitvaart van zijn vader eind augustus in het Italiaanse Parma.
,,Ik ben een geboren Europeaan”, zei de prins eens van zichzelf. Hij is geboren in Nijmegen, groeide op in Spanje, Frankrijk en Nederland, studeerde onder andere in Engeland en de Verenigde Staten en werkte in Brussel. Hij spreekt vloeiend Frans, Spaans, Engels, Nederlands en Italiaans, en heeft van zijn ouders de zorg voor de wereld en de natuur meegekregen. Met zo’n internationale achtergrond is het ook niet gek dat Brussel de plek is waar het kerkelijk huwelijk wordt gesloten. ,,Maar ook omdat het de stad is waar onze liefde in alle stilte en rust opbloeide, toen Annemarie er werkte als correspondent voor de NOS en ik als adviseur op het gebied voor duurzaamheid”, aldus Carlos.
De bruid Annemarie Gualthérie van Weezel (32) stamt uit een familie die zo’n achthonderd jaar geleden koningen voortbracht, maar dat is niet voldoende om te voldoen aan de eeuwenoude huiswet van de Bourbons. Die eist een ‘gelijkwaardige’ partner, dat wil zeggen iemand van gelijke adellijke rang, zoals bij het huwelijk van Carlos’ ouders prins Carlos Hugo en prinses Irene. Zulke ‘ebenbürtige’ verbintenissen zijn tegenwoordig onder koninklijklijke families eerder uitzondering dan regel en prins Carlos Hugo maakte dan ook geen bezwaar.
Hij was eerder dit jaar nog fit genoeg om op 12 juni in Wijk bij Duurstede bij het burgelijk huwelijk aanwezig te zijn. Annemarie werd daardoor ‘prinses de Bourbon de Parme’, en ook lid van de Nederlandse adel. Haar familie is ook voor de Oranjes geen onbekende. Annemarie’s grootvader Jan (1905-1982) was een houwdegen als hoofdcommissaris van politie in Den Haag en een opvallend statige verschijning op Prinsjesdag, hoog te paard voor de Gouden Koets uitrijdend. Hij had de bijnaam Jan Hak, niet zozeer vanwege zijn voorletters J.H.A.K,, maar vooral ook voor zijn voorliefde bij demonstraties en rellen de politie met harde hand te laten ingrijpen.
Vader Hans Gualthérie van Weezel (1941) was onder meer diplomaat in Brussel en Nairobi, voorlichter van minister Max van der Stoel op Buitenlandse Zaken en van 1977 tot 1992 lid van de Tweede Kamer. Daar zat hij eerst bij de CHU, later CDA. Hij was een ‘hardliner’, die geen blad voor de mond nam. Voetbalvandalen noemde hij 'raddraaiers', en hij vond dat Nederland het 'vuilnisvat' voor Europese criminelen dreigde te worden – voor die tijd ongebruikelijke taal. Gualthérie van Weezel ging na zijn kamerlidmaatschap terug in de diplomatieke dienst, eerst als ambassadeur bij de Raad van Europa in Straatsburg, daarna als ambassadeur in Luxemburg. In 2005 ging hij met pensioen.
Zijn dochter – geboren 18 december 1977 – kreeg haar internationale oriëntatie met de paplepel ingegoten. Annemarie deed eindexamen in Straatsburg en studeerde rechten in Utrecht. Daarna volgde ze de postdoctorale opleiding radio- en televisiejournalistiek in Groningen. Van Weezel werkte voor haar vertrek vorige zomer naar de parlementaire redactie van de NOS in Den Haag in Brussel, waar ze Carlos leren kennen. De verloving werd vorig jaar oktober bekendgemaakt.
Plaats van het kerkelijk huwelijk is de eeuwenoude Abdij Ter Kameren, in 1201 gesticht door de hertog van Brabant. De abdij speelde ook een bescheiden rol tijdens de Nederlandse opstand tegen Filips II. De echtgenote van de door de hertog van Alva in Brussel onthoofde graaf van Egmont, vluchtte met haar elf kinderen naar die abdij, die sindsdien tal van gedaantewisselingen heeft ondergaan. Bij de plechtigheid wordt zal de Nederlandse koninklijke familie royaal zijn vertegenwoordigd: prinses Irene en haar kinderen uiteraard, koningin Beatrix en haar gezin, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, hun zoons en partners, en ook vertegenwoordigers van andere vorstenhuizen, onder wie de Belgische prins Lorenz. © GPD; Foto's: © Royal Press Europe, Albert Nieboer
Reacties