Een wegwerpjurk was het zeker niet die prinses Annemarie zaterdag droeg bij het kerkelijk huwelijk in de zonovergoten Abdij Ter Kameren in Brussel. De trouwjurk, ontworpen door het Belgisch-Nederlandse couturiersechtpaar Jacques Devos en Pamela Hoffmann, was gemaakt van dubbele ‘satin duchesse’ van zuiver zijde en had een sleep van vier meter.
Maar de witte sluier was wel degelijk van duurzaam papier, met de hand beschilderd met bloemmotieven, hetgeen de sluier om een kanten sluier deed lijken. De Belgische kunstenares Isabelle de Borchgrave tekende voor het ontwerp, dat een ‘duurzaam’ tintje moest geven aan de huwelijksplechtigheid.
Annemarie droeg een schitterend diadeem uit de koninklijke schatkist. Het diadeem is onderdeel van de smaragd parure die koningin Emma in 1896 als kerstcadeau gaf aan haar dochter Wilhelmina. In 2001 is het diadeem vermaakt en zijn de smaragden (vermoedelijk afkomstig uit een erfenis van koning Willem I uit 1820) vervangen door peerparels.
De Nederlandse koninklijke familie was compleet bij het huwelijk in Brussel, toch wel een unicum. De familie was in feite overcompleet, want Nicolas Guillermo – de zoon van prinses Christina – verscheen met vriendin Chrissy en prins Jaime werd vergezeld door zijn vriendin Paulette. Het koninklijk gezelschap wordt over enkele maanden zelfs verder uitgebreid want het was zaterdag goed te zien dat prinses Margarita een tweede kind verwacht. Haar tantes, de zussen van prins Carlos Hugo, waren er ook: de prinsessen Teresa, Nieves en Cecilia.
Buitenlandse koninklijke gasten waren er in bescheiden mate: prins Lorenz, aartshertog van Oostenrijk-Este (zonder echtgenote prinses Astrid, in de kerk vergezeld door prinses Carolina), Dom Duarte, hertog van Bragança en hoofd van de Portugese koninklijke familie, prins Jean van Luxemburg en zijn vrouw Diane, en nog wat minder bekende vorstelijke genodigden.
'Bekende Nederlanders' en/of bekende (voormalige) politici waren er overigens ook: Herman Tjeenk Willink, Jan Peter Balkenende, Joop Wijn, Wubbo Ockels, de echtparen Van den Broek (de ouders van prinses Marilène) en Brinkhorst (de ouders van prinses Laurentien), Annemarie's NOS-collega Ferry Mingelen, Rogier van Boxtel, en uiteraard eurocommissaris Neelie Kroes.
Om het huwelijk in goede banen te leiden was een oudgediende ingeschakeld: Gilbert Monod de Froideville, de oudceremoniemeester van koningin Beatrix en ervaren rot qua koninklijke huwelijken uitvaarten.
Prins Constantijn was getuige voor prins Carlos, samen met Jean-Charles Ullens de Schooten. Voor Annemarie traden haar zus Constance en vriendin Katerina Polykarpou-Karanasiou op. Jean-Charles las tijdens de kerkdienst een psalm (Psalm 8) voor, prins Jaime las in het Spaans het loflied op de liefde uit Korinthiërs (13, 1-13) en Annemarie’s broer Lodewijk Gualthérie van Weezel tekende voor de tweede lezing, in het Engels. Lodewijk was samen met Tjalling ook verantwoordelijk voor de verwelkoming van de genodigden voor de dienst.
Bisschop Philippe Bär zorgde voor een losse sfeer tijdens de 1:25 uur durende plechtigheid. Zo los zelfs dat een aantal onderdelen werd verwisseld en een lied van Huub Oosterhuis helemaal werd overgeslagen. Bär moest het bruidspaar een paar keer aansporen om in actie te komen: ,,Carlos moet ook wat zeggen”, ,,Doe dit dan ook” – tot grote hilariteit in de fraaie, sobere abdij, die sinds de stichting in 1201 tal van gedaantewisselingen heeft ondergaan.
Carlos sprak zijn trouwbelofte uit in het Nederlands, Engels, Frans, Italiaans en Spaans, zoals ook de mis veeltalig was. Maar bij al die talen werd het Latijn alleen gebruikt in de gezangen, veel uit Mozarts prachtige Kroningsmis.
Het bruidspaar werd na afloop van de mis op de binnenplaats van de Abdij opgewacht door familie en vrienden, die met veel plezier rijkelijk met rijst en bloemenblaadjes strooiden. In een oude Bentley gingen Carlos en Annemarie naar het Château de la Hulpe voor een ‘cocktail dinatoire’. © HJ; Foto’s: © Marius Cirtiu voor Royalblog.nl. Overname verboden.
Reacties