Februari 2005. Lech is weer even residentie van de Oranjes. Al bijna 45 jaar is het Oostenrijkse skidorp vaste trekpleister van de koninklijke familie. Willem-Alexander leerde er skiën, zijn dochter Amalia ontdekte er vorig jaar voor het eerst de sneeuw. ,,Wij hebben hier absolute privacy", verklaarde prins Bernhard jaren geleden de keuze voor het chique oord.
De eerste stapjes van prinses Amalia in de sneeuw. Tientallen fotografen zijn daarvoor onderweg naar Lech, waar de koninklijke familie zaterdag 'even' recht in de lenzen zal kijken. Op voorwaarde dat de camera's daarna direct worden ingepakt en dat koningin Beatrix, Willem-Alexander, Máxima en Amalia bij hun ski- en sleetochtjes met rust worden gelaten.
Het zijn daarom niet alleen de bezorgde ouders die hopen dat Amalia snel geneest van haar waterpokken.
Ook de Rijksvoorlichtingsdienst, die de fotosessie organiseert en de afspraken maakt, en de fotografen duimen voor het prinsesje. ,,Ze gaat vooruit", aldus een woordvoerder. Onzekere factor is nog het weer. De sneeuw van vrijdag gaat volgens de weerman zaterdag in het dal over in regen. Dat is slecht voor de plaatjes.
Koningin Beatrix, die al een paar dagen in Lech verblijft, doet dit keer voor het eerst sinds jaren weer mee aan de ontmoeting met de pers.
Toen zij zelf jong was en met haar ouders op wintersportvakantie ging, hoorde het erbij. En ook toen haar eigen zoons klein waren, was het foto-uurtje een noodzakelijk kwaad. De laatste tien jaar echter werd er niets meer geregeld.
De vakantie was privé en dat wilde Beatrix graag zo houden. Met als gevolg dat hardnekkige fotografen voor haar hotel bivakkeerden om toch foto's te kunnen maken.
Van de gewenste anonimiteit kwam vijf jaar geleden ook niets terecht toen de Oostenrijkse televisie verslag deed van de aankomst van Beatrix in Lech. Dat was pikant omdat de rechtse FPÖ van Jörg Haider net tot de bondsregering was toegetreden en er in heel Europa stemmen opgingen Oostenrijk te mijden.
,,Een taxatiefout", oordeelde GroenLinks-voorman Paul Rosenmöller dan ook over de reis van de koningin, die echter het groene licht had gekregen van premier Wim Kok. ,,Erg jammer dat een privé-bezoek in de politieke sfeer wordt getrokken", zei RVD-baas Eef Brouwers.
De Oranjes zijn inmiddels erg gehecht aan Lech, waar volgens de VVV 'de gast koning is en de koning te gast'. Begin jaren zestig kwamen ze er tijdens een skitochtje vanuit het aan de andere kant van de berg gelegen Sankt Anton langs.
Die eerste kennismaking beviel en het jaar daarop werd Gasthof Post van de familie Moosbrugger de vaste uitvalbasis in de wintermaanden. In die jaren werd de reis naar Oostenrijk nog gemaakt met de koninklijke trein, vanaf Baarn naar Sankt Anton. Onderweg stond steevast kip met goulash op het menu. Dat lustte namelijk iedereen.
Koningin Juliana had een voorkeur voor februari, maar toen haar dochters schoolgaande kinderen hadden, werden de bezoekjes verschoven naar de kerstvakanties. ,,Lech is precies wat wij willen. Ik voel mij er even thuis als op paleis Soestdijk. Wij hebben hier absolute privacy en dat vind ik erg belangrijk. Behalve het skigebied is dat medebepalend voor onze keus van het wintersportgebied", zei prins Bernhard.
Hij leerde Juliana niet geheel toevallig op een skivakantie, in het Oostenrijkse Igls, kennen. Juliana voelde zich op de lange latten vrij, en ongeacht het weer, skiede ze urenlang achter elkaar.
,,Het heeft moeite gekost een goed team bij elkaar te trainen zodat we haar tenminste in de gaten kunnen houden", zei een beveiligingsman. Pas in 1995 stopten Juliana (toen 86) en Bernhard (84) om gezondheidsredenen met hun favoriete sport.
In de jaren zestig en zeventig verzamelde de uitdijende koninklijke familie zich ook op hoogtijdagen in Lech - zowel het zilveren als het gouden huwelijk van Juliana en Bernhard werden er bijvoorbeeld gevierd.
© GPD; Foto's © GPD Royalblog Photo Marius Cirtiu
Reacties
U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.