Tavarnelle is een beleving. De Italiaanse gemeente heeft evenveel inwoners als er inheemse Monegasken zijn, maar Tavarnelle is wel zo’n 28 keer zo groot. Rust en ruimte zijn de karakterkenmerken, geen appartementenblokken en protserige schepen, maar olijfbomen en wijnranken (het land van de Chianti), en karakteristieke boerderijen, zoals die van de Oranjes even buiten het dorp, aan de overkant van de autoweg Florence-Siena.
Hoe gaat zo’n fotosessie? Verzamelen bij de eerste pleisterplaats na de autowegafrit – Park Hotel Chianti, aanbevolen – en in konvooi (drie busjes) naar het goed verscholen koninklijk vakantieverblijf, over een grindweg en langs olijfbomen, met een mooi en weids uitzicht over de heuvels van Toscane. Majestueus. Opvang door de beveiligers van het Koninklijk Huis die ook in Tavarnelle logeren, en begeleiding door de RVD naar het ‘huis’ zelf. Laatste instructies, dan de rituele dans en scrum van de fotografen en cameramannen wanneer het koninklijk gezelschap naar buiten komt.
Máxima heeft last van de zon, de meisjes hebben dat ook, het eerste poseren gaat nog wat stijfjes. Of de Oranjes ‘even het rijtje willen afkijken’ wordt geroepen, en ‘even hier kijken’ luidt een vraag. ‘En wie bent u?’ antwoordt de koningin snedig. Ze kan de stem niet plaatsen, tenminste, daar zullen we het maar op houden. Er wordt gelachen, de sfeer is meteen meer ontspannen.
Voor de fotografen is dit topsport: in een groep van zo’n dertig collega’s dé plaat maken die kranten en weekbladen zullen afnemen, met voorbijgaan van de honderden foto’s van anderen. En dat in een klein kwartiertje, met prinsesjes die wat onhandig manoevreren met hun benen (= onbruikbare foto’s), of net de andere kant uitkijken.
De koningin blijft erbij, aait ondertussen de hond, die met zoveel volk voor de deur niet uit wandelen wil, en de koningin maakt zelf ook foto’s. Wanneer deze verslaggever vraagt hoe lang ze dit huis al heeft, moet ze even nadenken. ,,Eh..”. Willem-Alexander, die de vraag ook heeft gehoord, valt haar bij: ,,35 jaar. We zijn hier in oktober 1975 voor het eerst geweest.” Het Italiaanse Drakensteyn heeft in al die tijd niets van zijn aantrekkelijkheid verloren, integendeel, door alle herinneringen die er liggen wordt het steeds dierbaarder.
Koningin Beatrix neemt de kleinkinderen mee naar binnen wanneer het persgesprek begint. Jammer eigenlijk, zo ontspannen verder praten met de koningin, zou ook fijn zijn. Mijn vraag aan het paar? Hoe ziet hun agenda voor de komende maanden eruit en hoe blikken ze vooruit op de reis naar Caribisch Nederland.
Misschien niet de leukste vragen, maar wel met de meeste ‘nieuws’ potentie. Op de eilanden vinden ze het fijn te horen dat Willem-Alexander en Máxima zich verheugen op hun bezoek; en dat het paar het komend half jaar veel in Nederland op pad is, is goed nieuws voor al die critici die menen dat ze ‘meer Stavoren en minder New York’ moeten doen.
Andere vragen gaan over het huwelijk in Monaco – vooraf heeft de prins al gevraagd wie van de pers daar is geweest en hoe we van Monaco naar Tavarnelle zijn gekomen. ,,Met de trein? O, dat is heel mooi langs de kust”, weet hij te vertellen. Máxima vult aan dat ze die route lang geleden ook hebben afgelegd. Ook de 40/10 viering van Máxima komt uitgebreid aan bod (‘ik word verlegen van al die aandacht, maar voel me wel vereerd’), en uiteraard de vorderingen en schoolprestaties van de drie dochters.
De schrijvende pers komt eerst aan bod, de televisieverslaggevers luisteren dan mee, als een soort voorbereiding. Wanneer zij aan de beurt zijn, volgen vaak dezelfde vragen, met meestal iets beter geformuleerde antwoorden. En dan is het meteen ook weer voorbij. ,,U kunt na afloop wat drinken”, had de koningin al gezegd, maar daar is op dat moment eigenlijk geen aandacht meer voor, ondanks de warmte.
Iedereen wil zo snel mogelijk in de busjes om foto’s te versturen, te monteren of te schrijven. In de busjes begint het uitwerken al, en daarna waaiert iedereen uit over Toscane. Op het vliegveld van Pisa – niet het vliegveld dat het dichst bij Tavarnelle ligt, maar wel met de goedkoopste vluchten vanuit Nederland t.o.v. Florence – komt een deel van het gezelschap een dag later weer samen voor de terugreis. Hoe was het? Leuk. Daarover is bijna iedereen het eens.
Laatste reacties