Als reservetroonopvolger heeft prins Friso (43) jarenlang zijn best gedaan de schijnwerpers zo veel mogelijk te vermijden. De tweede zoon van koningin Beatrix en prins Claus is wars van folkloristisch, koninklijk vertoon. Hij beperkt zijn publieke rol in het 'Oranje-bedrijf' tot éénmaal per jaar, op Koninginnedag. Als jongetje zei Friso ooit gekscherend in een tv-documentaire: ,,Je mag Alexander wel in elkaar slaan, maar zorg dat hij niet doodgaat, want dan moet ik koning worden.'' Nog altijd is dit de meest aangehaalde uitspraak van Friso, die eind jaren negentig 'vluchtte' hij naar Londen om in de luwte aan de slag te gaan bij zakenbank Goldman Sachs.
Door Berrit de Lange (GPD)
'De briljante prins', zoals de middelste broer van Willem-Alexander sinds zijn studietijd wordt aangeduid, kwam een paar jaar later ongewild toch volop in de publiciteit door zijn relatie met Mabel Wisse Smit. Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht, maar na speculaties over Mabels vermeende liefdesaffaire met topcrimineel Klaas Bruinsma, die zij zelf overigens zelf ontkende, werd besloten geen parlementaire toestemming te vragen voor het huwelijk.
De officiële verbintenis met Mabel, op 24 april 2004 in Delft, kostte Friso zijn lidmaatschap van het Koninklijk Huis, zijn titel prins der Nederlanden en daarmee zijn positie in de lijn van troonopvolging. Mabel en Friso hebben twee dochters, Luana (6) en Zaria (5). Het gezin woont in Londen. Friso werkt sinds april 2011 in de Britse hoofdstad als financieel directeur van de onafhankelijke internationale energie- en technologiegroep Urenco. Daarvoor werkte hij bij Wolfensohn, een investeringsfonds in schone energie en financiële diensten in opkomende economieën als India en Brazilië.
De middelste zoon van koningin Beatrix werd geboren op 25 september 1968 in Utrecht als Johan Friso Bernhard Christiaan David van Oranje-Nassau van Amberg. Hij bracht een deel van zijn jeugd door met zijn ouders en broers Willem-Alexander en Constantijn op kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Toen Beatrix koningin werd verhuisde het gezin naar Den Haag, waar Friso zijn vwo-diploma haalde. Hij vertrok daarna naar Amerika, waar hij aan het College of Engineering in het Californische Berkeley een technische opleiding volgde.
Terug in Nederland deed hij gelijktijdig twee studies: lucht- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft en bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Tussen de bedrijven door volgde hij privélessen Nederlands recht en parlementaire geschiedenis voor het geval hij onverhoopt toch zijn moeder toch zou moeten opvolgen. Friso begon zijn carrière in 1995 bij McKinsey & Company in Amsterdam, een jaar later gaf hij deze baan op om aan het prestigieuze instituut INSEAD in Frankrijk een postdoctorale opleiding tot Master of Business Administration (MBA) te kunnen volgen.
Begin deze eeuw doken vooral de roddelbladen vol op het gerucht dat Friso, die nooit werd gesignaleerd in vrouwelijk gezelschap, homoseksueel zou zijn. Om de insinuaties de kop in te drukken, kwam de Rijksvoorlichtingsdienst in februari 2001 met opmerkelijke verklaring. De dienst, die normaal gesproken nooit mededelingen doet over het privéleven van leden van het Koninklijk Huis, bracht het bericht naar buiten dat 'de prins niet homo- maar heteroseksueel is'.
Ondanks zijn van kindsaf aan geringe enthousiasme voor koninklijke verplichtingen, is Friso vol lof over zijn ouders en blij dat ze hem naar een normale school hebben gestuurd, vertelde hij in augustus vorig jaar in een interview dat hij samen met Mabel gaf aan het blad Libelle. ,,Daardoor ben ik in staat geweest in Delft te studeren, mijn opleidingen te doen, normaal werk te krijgen'', aldus Friso. ,,Je ziet nu dat dertig jaar later de mensen dat ook van ons verwachten. Het is niet alleen maar het ceremoniële van lintjes doorknippen en dat soort werk, nee, het is gewoon werken. Ik ben daar heel gelukkig mee.'' © GPD; Foto's: © DPP Patrick van Katwijk
Reacties