In een chique wintersportplaats als Lech vallen de onopvallend opvallend over de hoofdstraat slenterende fotografen en cameraploegen niet echt op. Er houden zich regelmatig beroemdheden op in het sneeuwrijke Oostenrijkse dorp, dat qua beschaving en uitstraling in alles het tegenovergestelde is van het misschien bekendere Sankt Anton. Maar dit keer zijn er wel meer camera’s dan gebruikelijk, en bovendien zijn ze allemaal gericht op één hotel: Gasthof Post.
Daar logeert ook dit jaar weer koningin Beatrix – voor de 47ste keer volgens goed geïnformeerde bronnen in het bergdorp. Toen de vorstin in 2005 in verstek moest laten gaan vanwege een recente knie-operatie en haar de vraag werd voorgelegd wanneer ze voor het laatst een jaartje niet naar Lech was geweest, moest ze het antwoord schuldig blijven. Lech is onderdeel van haar leven, en sinds hun prilste jeugd ook van haar zoons en inmiddels ook van haar kleinkinderen. Lech op haar beurt is al even gehecht aan haar koninklijke skigasten.
,,Die staan gewoon bij de lift te wachten en gedragen zich als ieder ander”, vertelt een pensionhoudster, die liever niet heeft dat haar naam wordt genoemd. Haar zoon is lid van het reddingsteam dat na de noodoproep meteen uitrukte toen Friso door een lawine onder de sneeuw bedolven raakte. ,,De prins heeft geluk gehad”, weet ze. In de eerste plaats omdat hij het ongeval overleefde, de Oostenrijkse kranten staan deze dagen vol met berichten over lawineslachtoffers die te laat of helemaal niet werden gevonden. ,,Dat hij zo snel werd gevonden maakt zijn overlevingskansen groter. Elke seconde telt.”
Friso was ook niet alleen op de piste. Zijn metgezel was Florian Moosbrugger, de hotelier van Gasthof Post, die sinds jaar en dag met de koninklijke gasten optrekt. Iemand die het gebied dus op zijn duimpje kent. ,,Die kennis is belangrijk, dan kun je precies vertellen waar je bent”, aldus de pensionbeheerster. Wie bij Friso was, wil zij overigens niet zeggen en ook de Oostenrijkse media en autoriteiten doen er discreet het zwijgen toe. Het is een discretie die de Oranjes ook moet aantrekken in Lech, want niet alleen vinden de ‘einheimischen’ dat zij gewoon doen, andersom worden ze ook ‘normaal’ behandeld en worden ze er met rust gelaten. Ook in de tijd dat er nog geen mediacode was.
Die beschermcode ligt nu even op de plank, niet geheel tot genoegen van de koninklijke familie. Maar die kent zelf ook de ontsnappingsclausule uit de regeling die het maken van foto’s van privégebeurtenissen beperkt: ‘nieuwsfoto’s’ mogen wel, en dat de familie ondanks alle zorgen en smart om Friso toch gaat skiën – de beste afleiding voor de kinderen, met name die van de prins en Mabel – is zelfs wereldnieuws. Willem-Alexander, die zondagavond voor het eerst zijn broer in het ziekenhuis opzocht, bedankte zaterdag belangstellenden voor hun steun, maar vroeg meteen wel om zoveel mogelijk met rust te worden gelaten. Een verzoek dat zondagavond ook in een wat formeler vorm werd gedaan, aldus de aanwezige fotografen.
Het normale ritme moet in Lech, dat zondag weer een verse laag sneeuw kreeg, terugkeren – al helpen de schreeuwende koppen in de kranten, die in Oostenrijk in aan lantaarnpalen opgehangen doorzichtige plastic zakken overal aan de man worden gebracht, niet echt om de aandacht af te leiden van de in Innsbruck in het ziekenhuis liggende Friso.
© RB Hans Jacobs
Reacties