1 oktober: koningin Máxima opent de jaarlijkse borstkankermaand tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de Borstkankervereniging Nederland (BVN) in World Forum The Hague. Tijdens borstkankermaand wordt ieder jaar in oktober wereldwijd aandacht gevraagd voor borstkanker. Koninin Máxima opent de maand door het boek ‘Alles over borstkanker’ in ontvangst te nemen.
1 oktober: koningin Máxima bij het jubileumcongres ‘70 jaar SER: Verbinding in samenleving’ in Den Haag. Het congres wordt georganiseerd ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de Sociaal-Economische Raad.
2 oktober: koning Willem-Alexander ontvangt ambassadeur van Rwanda, Jean Pierre Karabarangargen, in paleis Huis ten Bosch voor afscheidsaudiëntie.
2 oktober: kroonprins Haakon opent de 165ste sessie van de Storting, het Noorse parlement.
5 oktober: wekelijks gesprek koning Willem-Alexander en minister-president Mark Rutte.
5 oktober: koning Willem-Alexander bezoekt activiteitencentrum Dwars in Leiderdorp het initiatief Tijd voor Krijt. Het bezoek staat in het teken van de Week tegen Eenzaamheid, die van 1 tot en met 8 oktober met activiteiten in heel Nederland eenzaamheid onder de aandacht brengt.
5 oktober: koningin Máxima belt met leraren en een bestuurslid van de SKPO ter gelegenheid van de Dag van de Leraar. Ze bedankt alle leraren voor hun werk tijdens de coronacrisis.
6 oktober: koningin Margrethe, het kroonprinselijk paar en prinses Benedikte bij de openingszitting van de Folketing.
7 oktober: koning Willem-Alexander ontvangt geloofsbrieven van ambassadeurs van Hare Majesteit de Koningin van het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland, Joanna Roper, en van Madagaskar, Jean Omer Beriziky.
7 oktober: koning Willem-Alexander beëdigt op Paleis Noordeinde Dineke de Groot tot president bij de Hoge Raad der Nederlanden. Tevens beëdigt de koning Dineke de Groot en Judith Boeree tot staatsraad in buitengewone dienst in de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
7 oktober: koning Willem-Alexander brengt werkbezoek aan het Landelijk Tactisch Commando van de Koninklijke Marechaussee in Huis ter Heide. Tijdens het bezoek is er aandacht voor zogenoemd Informatie Gestuurd Optreden en de centrale aansturing van de operaties vanuit het operatiecentrum. Ook komt de inzet van de marechaussee tijdens de uitbraak van het coronavirus aan bod.
7 oktober: koningin Máxima in Utrecht bij ondertekening van het zogenoemde MuziekopleidersAkoord getekend. Met dit Akkoord, een initiatief van LOBO, Netwerk Muziek, Netwerk Muziekdocenten Pabo, Opleiders Overleg Docent Muziek en de stichting Méér Muziek in de Klas, werken pabo's en conservatoria toe naar duurzaam en kwalitatief goed muziekonderwijs in de lerarenopleidingen, waardoor de leerkrachten en vakleerkrachten van de toekomst goed toegerust en gemotiveerd zijn om muziekonderwijs aan te bieden in het primair onderwijs.
8 oktober: koning Willem-Alexander in de Lichtfabriek in Haarlem bij viering tachtigjarig bestaan van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het Fonds werd opgericht als privaatfonds om oorlogsmaterieel aan te schaffen in de strijd tegen de Duitse bezetter. Na de oorlog groeide het fonds uit tot het Prins Bernhard Cultuurfonds dat cultuur en natuur in Nederland ondersteunt. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen maakt het fonds jaarlijks meer dan 3.500 projecten mede mogelijk door het hele land.
8 oktober: koning Willem-Alexander reikt de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2020 uit in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Drie jonge kunstenaars worden onderscheiden en ontvangen elk een bedrag van 9000 euro. Na de uitreiking opent de koning de tentoonstelling waar werken van de winnaars en van de overige genomineerden te zien zijn.
8 oktober: koningin Máxima opent virtueel de nieuwe vestiging van het Nederlandse technologiebedrijf Prodrive Technologies in Canton, Massachusetts, Verenigde Staten. De hoofdvestiging van het bedrijf bevindt zich in het Science Park Eindhoven in Son. Prodrive Technologies onderzoekt, ontwerpt en produceert ingenieuze software en mechanische en elektronische onderdelen voor machines in innovatieve sectoren.
8 oktober: koningin Máxima overhandigt in haar VN-functie (UNSGSA) vanuit Huis ten Bosch virtueel haar jaarverslag aan VN-secretaris-generaal António Guterres. De overhandiging vindt normaal plaats in New York.
9 oktober: prof. mr. Pieter van Vollenhoven neemt in Apeldoorn het boek 'Koninkrijk op eieren' in ontvangst, over tien jaar '10-10-10'.
9 oktober: prins Constantijn online bij opening van H20 Esports Campus en Rabo Esports Stadium.
9 oktober: koningin Máxima voor privébezoek in Textiel Museum in Tilburg bij expositie van Kiki van Eijk.
12 oktober: koning Willem-Alexander neemt op Paleis Noordeinde ‘De correspondentie van Desiderius Erasmus’ in ontvangst van Jos Exler-Donker. De volledig in het Nederlands vertaalde correspondentie van de humanist Erasmus bestaat uit twintig delen en een register met in totaal 3141 brieven. Nu het laatste deel is voltooid, is de sinds 2001 door de Rotterdamse Uitgeversmaatschappij Ad. Donker uit het Latijn vertaalde en chronologisch uitgegeven reeks compleet. De koning heeft na de in ontvangstname de boekenreeks geschonken aan de Stichting Praemium Erasmianum, waarvan hij regent is.
12 oktober: wekelijks gesprek koning Willem-Alexander en minister-president Mark Rutte.
13 oktober: koningin Máxima ontvangt op Paleis Noordeinde een kleine groep betrokken bij het pact ‘Naar een schuldenzorgvrij Nederland’. De bijeenkomst, die oorspronkelijk gepland stond voor 18 maart, is voor andere genodigden te volgen als webinar. Koningin Máxima houdt een toespraak, evenals staatssecretaris Bas van ‘t Wout van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de voorzitter van SchuldenLabNL, Gerrit Zalm. Koning Willem-Alexander is ook aanwezig.
13 oktober: prinses Beatrix haalt op paleis Noordeinde het nieuwe koninklijke mondkapje op. Ze wil niet gefotografeerd worden.
14 oktober: koningin Máxima brengt werkbezoek aan Lister in Utrecht. Lister biedt herstelondersteunende begeleiding aan mensen met een psychische kwetsbaarheid. Het bezoek staat in het teken van de netwerksamenwerking ‘gebiedsteam ggz’ waarbij Lister samen met geestelijke gezondheidszorginstelling Altrecht begeleiding en behandeling dichtbij huis biedt. Het werkbezoek vindt plaats bij het Enik Recovery College.
14 oktober: koning Willem-Alexander praat via online videogesprekken met medewerkers van organisaties die zich in het Caribisch deel van het Koninkrijk bezighouden met de medische zorg rondom de corona-uitbraak. De koning spreekt onder meer met de voorzitter van de Huisartsenvereniging van Aruba (HAVA) en met medewerkers van het ziekenhuis, de laboratoriumdienst en het betrokken ministerie op Sint Maarten.
15 oktober: koning Willem-Alexander ontvangt in Uden het eerste exemplaar van het reizend coronadagboek ‘Lief Dagboek’. In het boek zijn persoonlijke verhalen over de periode sinds de uitbraak van het coronavirus gebundeld. De verhalen komen uit tien dagboeken die vanuit Uden zijn verspreid en doorgegeven.
15 oktober: koning Willem-Alexander en koningin Máxima spreken op paleis Noordeinde over kwestbare wijken met burgemeesters Hamming van Zaanstad, Depla van Breda, Lamers van Schiedam, Backhuijs van Nieuwegein, Van Haersma Buma van Leeuwarden en Jorritsma van Eindhoven. Het gesprek gaat over de veiligheid en leefbaarheid van wijken, een belangrijk thema in veel gemeenten.
16 oktober: koning Willem-Alexander ontvangt in paleis Huis ten Bosch ambassadeur Magzhan Ilyassov van Kazachstan in afscheidsaudiëntie.
16 oktober: koninklijk gezin naar Griekenland voor herfstvakantie.
16 oktober: koningspaar geeft verklaring uit: ,,We zullen onze vakantie afbreken. We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons. We willen er geen enkele twijfel over laten bestaan: om het COVID19-virus eronder te krijgen is het noodzakelijk dat de richtlijnen worden nagevolgd. De discussie naar aanleiding van onze vakantie draagt daar niet aan bij.”
17 oktober: koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Ariane terug uit Griekenland.
20 oktober: prinses Amalia en prinses Alexia terug van herfstvakantie in Griekenland.
21 oktober: koning Willem-Alexander richt zich in videoboodschap tot bevolking om spijt te betuigen over beschamen vertrouwen door op vakantie te gaan in Griekenland.
21 oktober: koningin Máxima houdt digitaal toespraak bij het evenement bij de Wereldbank. Zij doet dit in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA) in de marge van de virtuele jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank. Koningin Máxima gaat in haar toespraak onder meer in op hoe digitale identiteitsbewijzen kunnen bijdragen aan veilige toegang tot financiële diensten.
23 oktober: koning Willem-Alexander en koningin Máxima leveren een digitale bijdrage aan televisieprogramma ter gelegenheid van 75 jaar VN. Het programma wordt uitgezonden vanuit het Vredespaleis in Den Haag. Het markeert hiermee het slot van de nationale viering van 75 jaar vrijheid. Organisatoren zijn het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Humanity House, UNICEF Nederland en Just Peace.
28 oktober: koning Willem-Alexander ontvangt op Paleis Huis ten Bosch in afscheidsaudiëntie ambassadeurs Tunesië, Elyes Ghariani en El Salvador, Agustín Vásquez Gómez.
28 oktober: prins Constantijn spreekt online bij opening Europese hoofdkantoor Draper Richards Kaplan Foundation.
29 oktober: koning Willem-Alexander brengt werkbezoek aan Haaglanden Medisch Centrum (HMC) Westeinde. Het bezoek staat in het teken van de actuele behandeling van corona-patiënten op de afdelingen Longgeneeskunde, Interne Geneeskunde en Radiologie en de werkwijze van de crisisstructuur COVID-19
29 oktober: koning Máxima brengt op uitnodiging van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) een werkbezoek aan huisartsenpraktijken in Driebergen. Het bezoek staat in het teken van de bijzondere uitdagingen voor huisartsen en doktersassistenten in coronatijd, waaronder het veilig en efficiënt organiseren van de jaarlijkse griepvaccinatie.
29 oktober: koning Willem-Alexander heeft ontmoeting met de minister-president van Curaçao, Eugene Rhuggenaath. De ontmoeting is op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.
29 oktober: koning Willem-Alexander praat via online videogesprekken met medewerkers van organisaties die zich in het Caribisch deel van het Koninkrijk bezighouden met de medische zorg rondom de corona-uitbraak. Dit keer spreekt hij met vertegenwoordigers van de medische sector op Curaçao.
Reacties