1 januari: koning Willem-Alexander brengt in Den Haag werkbezoek aan de hulpverleners die zich inzetten voor het handhaven van de openbare orde, het bestrijden en voorkomen van incidenten, het schoonhouden van de stad en de zorg voor gewonden. De koning bezoekt samen met de Haagse driehoek van burgemeester, politiechef en hoofdofficier van justitie het regionaal crisiscentrum van de Veiligheidsregio Haaglanden, de gemeenschappelijke meldkamer, politiebureau Hoefkade en het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) Westeinde.
6 januari: koning Willem-Alexander brengt digitaal werkbezoek aan het Isala Ziekenhuis in Zwolle in het kader van de bestrijding van het coronavirus.
7 januari: koning Willem-Alexander spreekt online met leraren en ouders over de impact van het door de coronapandemie noodzakelijke thuisonderwijs op het werk van de leraren en het dagelijks leven van de ouders.
11 januari: koning Willem-Alexander beëdigt op Paleis Huis ten Bosch Barbara Joziasse tot lid in het college van de Algemene Rekenkamer.
11 januari: koning Willem-Alexander houdt wekelijks gesprek met de minister-president.
11 januari: koningin Máxima houdt online een toespraak bij de lancering van de 'micropayments gateway Raast' in Pakistan. Dit is een initiatief van de State Bank of Pakistan (SBP) en non-profitorganisatie Karandaaz om de kosten van kleine betalingen te verminderen en het digitale betalingsverkeer te stimuleren. Koningin Máxima spreekt in haar functie van UNSGSA.
11 januari: prins Constantijn opent de virtuele stand van Nederland op de grootste techbeurs ter wereld. De Consumer Electronics Show (CES), die normaal in Las Vegas wordt gehouden, vindt dit jaar vanwege de coronacrisis digitaal plaats en duurt vijf weken.
GEANNULEERD: 12 januari: De traditionele Nieuwjaarsontvangsten voor Nederlandse genodigden en voor leden van het corps diplomatique en internationale organisaties komen dit jaar in verband met de uitbraak van het coronavirus te vervallen. In plaats daarvan ontvangen koning Willem-Alexander en koningin Máxima in kleine kring mensen uit diverse sectoren die zich hebben ingezet in de bestrijding van de coronapandemie of bij de gevolgen. Ook betrokkenen vanuit getroffen sectoren zijn bij de ontvangst op Paleis Noordeinde aanwezig.
12 januari: koning Willem-Alexander brengt digitaal werkbezoek aan drie sociale initiatieven op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. De initiatieven in het Caribisch deel van het Koninkrijk worden gesteund door het Oranjefonds. De gesprekken met Foresee Foundation, A+ Academic & Professional Training Centre en Child Focus Foundation staan in het teken van de invloed van de coronapandemie op lokale activiteiten.
14 januari: koning Willem-Alexander brengt virtueel werkbezoek aan 113 Zelfmoordpreventie. Hij spreekt met onderzoekers, kwartiermakers en vrijwilligers over recente onderzoeken van 113, suïcidepreventieprogramma’s en hulpverlening. In de verschillende gesprekken wordt stilgestaan bij de impact van de coronapandemie.
14 januari: koningin Máxima brengt digitaal werkbezoek aan drie sociale initiatieven op Aruba, Curaçao en Bonaire. De initiatieven in het Caribisch deel van het Koninkrijk worden gesteund door het Oranjefonds. De gesprekken met Fundacion Pa Nos Comunidad, Stichting Kinderbescherming Curaçao en Stichting Jeugdwerk Jong Bonaire staan in het teken van de invloed van de coronapandemie op lokale activiteiten.
15 januari: koning Willem-Alexander heeft de ontslagaanvraag in overweging genomen die minister-president Mark Rutte namens alle minister en staatssecretarissen heeft ingediend. De koning vraagt de minister-president, ministers en staatssecretarissen al datgene te blijven verrichten, wat zij in het belang van het Koninkrijk noodzakelijk achten.
15 januari: koning Willem-Alexander heeft op verzoek van de minister van Economische Zaken en Klimaat, en op voordracht van de minister-president, aan Eric Wiebes met onmiddellijke ingang op de meest eervolle wijze ontslag verleend als minister van Economische Zaken en Klimaat. Dit onder dankbetuiging voor de vele en gewichtige diensten door de minister aan hem en het Koninkrijk bewezen. Het beheer van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wordt gevoerd door de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga.
15 januari: koning Willem-Alexander ontvangt demissionair minister-president Mark Rutte op Paleis Huis ten Bosch. De minister-president geeft toelichting op de ontslagaanvraag van het kabinet.
17 januari: koning Harald en koningin Sonja dertig jaar koningspaar van Noorwegen.
18 januari: koningin Máxima spreekt online met onder meer hulpverleners, ervaringsdeskundigen en deelnemers aan de MIND Blue Monday Run over somberheid en depressiviteit. Hierbij is speciale aandacht voor de invloed van de uitbraak van het coronavirus op de mentale gezondheid van jongeren en jongvolwassenen.
19 januari: koningin Máxima spreekt in haar VN-functie als UNSGSA online met Kristalina Georgieva, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over diverse aspecten van inclusieve financiering in de context van de coronacrisis.
19 januari: koningin Máxima heeft in haar VN-functie als UNSGSA een virtueel gesprek met gouverneur Alejandro Díaz de León van de Banco de México over de nationale strategie voor financiële inclusie (NFIS) die in maart 2020 gelanceerd werd.
19-21 januari: koningin Máxima brengt in haar VN-functie als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA) een virtueel landenbezoek aan Senegal. Het virtuele bezoek is een vervolg op het gesprek van koningin Máxima met president Macky Sall van Senegal over inclusieve financiering tijdens het WEF in Davos in januari 2020.
20 januari: prinses Laurentien leest in het kader van de achttiende editie van De Nationale Voorleesdagen voor in het tv-programma ‘Zin in Zappelin’. Laurentien leest voor aan 25 kinderen die via een live-verbinding in de studio aanwezig zijn. Het voorleesboek is het Prentenboek van het Jaar ‘Coco kan het’, geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen.
20 januari: koning Willem-Alexander ontvangt in paleis Noordeinde, met uitgekleed protocol, de geloofsbrieven van ambassadeur van El Salvador, Carmen María Gallardo de Hernández, ambassadeur van Zijne Majesteit de Koning van Saudi-Arabië, Ziad M.D. Al Atiyah en ambassadeur van Italië, Giorgio Novello.
20 januari: koning Willem-Alexander verleent Bas van 't Wout op voordracht van de minister-president op de meest eervolle wijze ontslag verlenen als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onder dankbetuiging voor de vele en gewichtige diensten door de staatssecretaris aan hem en het Koninkrijk bewezen.
20 januari: koning Willem-Alexander benoemt Bas van 't Wout op voordracht van de minister-president tot minister van Economische Zaken en Klimaat. De minister wordt ten overstaan van de Koning op Paleis Noordeinde beëdigd.
20 januari: koning Willem-Alexander spreekt online met Stichting Digitale Infrastructuur Nederland en vertegenwoordigers en organisaties die zich tijdens de coronacrisis inzetten voor het digitaal draaiende houden van de maatschappij en de economie. De gesprekken staan in het teken van de ontwikkelingen en de bedreigingen van en de kansen voor de Nederlandse digitale infrastructuur en de effecten van de versnelde digitale transformatie.
20 januari: koning Willem-Alexander stuurt namens Nederland gelukwensen aan de nieuwe president van de Verenigde Staten, Joe R. Biden.
20 januari: koningin Máxima brengt een digitaal werkbezoek aan ‘de Doorbraakmethode’ in Tilburg, één van de vijf schuldhulpmethoden die door SchuldenlabNL landelijk worden opgeschaald. Huishoudens met problemen op verschillende gebieden worden bij dit initiatief door maatwerk geholpen om hun leven weer op orde te krijgen.
20 januari: koningin Máxima brengt als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap (Comité) samen met SER-voorzitter Mariëtte Hamer een virtueel werkbezoek aan Station 88 het Huis voor Ondernemerschap en Innovatie in Tilburg. Het bezoek richt zich op mkb-bedrijven en organisaties in de regio Midden-Brabant die mensen begeleiden die vanwege de coronacrisis werkloos zijn geraakt of dreigen te raken.
21 januari: koning Willem-Alexander voert videogesprek met vertegenwoordigers van de boekverkopersbranche. Het gesprek staat in het teken van de gevolgen van de coronamaatregelen voor de sector, voornamelijk voor de boekenverkoop, de zelfstandige boekverkoper en de fysieke boekhandel.
21 januari: koning Willem-Alexander virtueel aanwezig bij de vijftiende KVK Innovatie Top 100, waarbij Kamer van Koophandel (KVK) de 100 meest innovatieve mkb-bedrijven van Nederland bekendmaakt. De koning woont het digitale programma bij en spreekt na afloop een aantal ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf over innoveren en ondernemen in crisistijd en de impact van de coronapandemie op hun bedrijven.
21 januari: koningin Máxima virtueel aanwezig bij het webinar ‘Samen Sterk voor een schuldenzorgvrij ondernemend Nederland’. Vanuit het ADO stadion in Den Haag wordt gesproken over het recente onderzoek van Deloitte naar de impact van de coronacrisis op het mkb en toenemende schuldenproblematiek. Met name zelfstandigen zonder personeel (ZZP) zijn kwetsbaar. Het onderzoek is gedaan in opdracht van SchuldenlabNL, het Verbond van Verzekeraars (VvV)en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
22 januari: prinses Mabel maakt terugtreden bekend als bestuursvoorzitter van Girls Not Brides.
25 januari: prinses Laurentien werkt mee aan campagne 'Het vergeten kind'.
25 januari: koningin Máxima neemt in haar VN-functie als UNSGSA online deel aan een paneldiscussie bij het evenement Resetting Digital Currencies tijdens het Wereld Economisch Forum (WEF), Davos Agenda 2021. Deze digitale top is een aanvulling op de jaarvergadering van het WEF in Davos die door de coronacrisis is uitgesteld.
26 januari: prinses Laurentien neemt deel aan webinar van VNG 'dialoog in coronatijd', in samenwerking met het Nederlands Jeugdinstituut.
27 januari: koning Willem-Alexander brengt digitaal werkbezoek aan de bioscoop- en filmbranche. Bioscoopeigenaren en vertegenwoordigers van de filmwereld informeren hem over de gevolgen van de coronapandemie en de maatregelen voor hun sectoren.
27 januari: prins Bernhard neemt deel aan de campagne #ikbenereenvan van Stichting Lymph&Co.
27 januari: koning Willem-Alexander spreekt online met vijf burgemeesters die de afgelopen dagen te maken kregen met ongeregeldheden in hun gemeente na de invoering van de corona-avondklok: Nijmegen, Sittard-Geleen, Urk, Haarlem en Zwolle.
28 januari: koning Willem-Alexander brengt digitaal werkbezoek aan woonzorglocatie Lindendael, onderdeel van zorgorganisatie Omring in Noord-Holland. Het bezoek staat in het teken van de impact van de tweede golf van de coronapandemie op de bewoners, medewerkers en vrijwilligers van Omring en Lindendael.
28 januari: koning Willem-Alexander brengt werkbezoek aan Den Bosch. Hij spreekt met politie, winkeliers en omwonenden over de ongeregeldheden, vernielingen en plunderingen die in de avond van 25 januari in de binnenstad hebben plaatsgevonden.
28 januari: koningin Máxima brengt digitaal werkbezoek aan brancheorganisatie INretail en winkelondernemers uit het midden en kleinbedrijf. Het werkbezoek in de non-food retail staat in het teken van de impact van de coronapandemie.
28 januari: koningin Máxima brengt digitaal werkbezoek aan het Radboudumc in Nijmegen. Het bezoek aan artsen en onderzoekers van het universitair medisch centrum staat in het teken van wetenschappelijke innovaties in de gezondheidszorg en van preventie- en herstelprogramma’s.
29 januari: koning Willem-Alexander ontvangt op paleis Huis ten Bosch een vertegenwoordiging van de Kring van Commissarissen van de Koning. Dit keer ontvangt hij Arno Brok van Fryslân, Arthur van Dijk van Noord-Holland en Jaap Smit van Zuid-Holland.