2 oktober: koning Willem-Alexander houdt 'wekelijks' gesprek met demissionair minister-president Mark Rutte.
2 oktober: koning Willem-Alexander bezoekt publiekslocatie Delfshaven in Rotterdam. De publiekslocatie is na de dodelijke geweldsincidenten van afgelopen week door de gemeente opengesteld als plek van samenkomst en troost en als locatie waar betrokkenen terecht kunnen voor hulpverlening en vragen. De koning spreekt met nabestaanden en buurtbewoners, met artsen, studenten en medewerkers van het Erasmus MC en met hulpverleners.
3 oktober: koning Willem-Alexander verruimt, als bestuurder van de Stichting Archief van het Huis Oranje-Nassau, per 1 januari 2024 de openbaarheidstermijn van de particuliere archieven van het Koninklijk Huis tot 6 september 1948. Daarmee wordt de gehele regeerperiode van koningin Wilhelmina vanaf 1898 toegankelijk voor onderzoek. Koningin Juliana werd 75 jaar geleden, op 6 september 1948, ingehuldigd.
3 oktober: koningin Máxima in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam bij de conferentie ‘Future of Finance’ van FMO. Als speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA) spreekt zij over het belang van veilige, goed toegankelijke en betaalbare financiële diensten die mensen beschermen en economische ontwikkeling bevorderen.
3 oktober: koning Willem-Alexander ontvangt op paleis Huis ten Bosch ambassadeur van Burundi, Gamaliel Nkurunziza, voor afscheidsaudiëntie.
3 oktober: koningin Máxima brengt op de Politieacademie in Amsterdam werkbezoek aan het politienetwerk Roze in Blauw. Het werkbezoek vindt plaats in het kader van Diversity Day.
3 oktober: koning Willem-Alexander ontvangt voorzitter van de Eerste Kamerfractie van BBB, Ilona Lagas, voor kennismakingsgesprek.
4 oktober: koning Willem-Alexander richt zich in brief tot de bevolking van Curaçao ter gelegenheid van de rehabilitatie van Tula, de leider van één van de grootste opstanden tegen het slavernijsysteem in het Caribisch gebied. De brief is in Willemstad voorgedragen door de gouverneur van Curaçao, Lucille George-Wout.
4 oktober: koning Willem-Alexander ontvangt de Kring van Commissarissen voor een gesprek. Aanwezig zijn Leendert Verbeek van Flevoland (die op 1 november vertrekt), Han Polman van Zeeland en Arno Brok van Fryslân.
4 oktober: koningin Máxima reikt in paleis Noordeinde de Appeltjes van Oranje uit. De prijswinnars zijn: Vadercentrum Adam uit Den Haag, Stichting Ik wil uit Eindhoven en Ontmoetingswerkplaats De Jojo uit Sassenheim. Ook koning Willem-Alexander en prinses Beatrix zijn aanwezig.
5 oktober: koningin Máxima brengt werkbezoek aan het Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Het bezoek staat in het teken van het verantwoord gebruiken en toepassen van Artificial Intelligence (AI).
5 oktober: koningin Máxima brengt werkbezoek aan de FIXbrigade in Amsterdam. De FIXbrigade komt bij mensen thuis om kosteloos energiebesparende maatregelen in de woning uit te voeren. De FIXbrigade is ook een leerwerktraject waarbij mensen uit allerlei culturen worden opgeleid tot fixer/leermeester of een baan in de techniek en energietransitie.
5 oktober: koning Willem-Alexander in Rijswijk bij viering 50-jarig jubileum van het Europese Octrooiverdrag (EOV). Het verdrag vormt de basis van het Europese octrooisysteem, dat de rechten van uitvinders, onderzoekers en bedrijven beschermt door het toekennen van octrooien. De viering vindt plaats in het European Patent Office (EPO).
5 oktober: koning Willem-Alexander reikt in het Koninklijk Paleis in Amsterdam de jaarlijkse Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst uit. Drie jonge kunstenaars worden onderscheiden en ontvangen elk een bedrag van 9000 euro. Na de uitreiking opent de koning de tentoonstelling waar werken van de winnaars en van de overige genomineerden te zien zijn.
7 oktober: prinses Beatrix bij paleis Soestdijk aanwezig bij de vierde editie van Het Oranjepad van het Prinses Beatrix Spierfonds. Het Oranjepad is een wandeling van en naar paleis Soestdijk om aandacht te vragen voor de strijd tegen spierziekten.
9-11 oktober: klimaatgezant prins Jaime bezoekt Indonesië.
11 oktober: prinses Margarita opent de tentoonstelling 'Vrouwen van Soestdijk'.
17 oktober: koning Willem-Alexander in Nijmegen bij de viering van het 100-jarig bestaan van de Radboud Universiteit. De viering vindt plaats in Concertgebouw De Vereeniging, de plek waar op 17 oktober 1923 de feestelijkheden rond de oprichting van de universiteit plaatsvonden.
17 oktober: koningin Máxima bezoekt BlueCity in Rotterdam waar ondernemers en pioniers werken aan projecten die bijdragen aan een samenleving zonder afval. Er worden nieuwe producten ontwikkeld van reststromen en hernieuwde grondstoffen zoals kunststoffen, zeewier, schimmels en voedsel. BlueCity is sinds 2015 gevestigd in een voormalig zwembad en heeft zich ontwikkeld tot een spil in de circulaire economie in de regio Rotterdam en daarbuiten.
18-20 oktober: koning Willem-Alexander brengt met koningin Máxima een staatsbezoek aan Zuid-Afrika, op uitnodiging van president Cyril Ramaphosa.
23-25 oktober: koningin Máxima bezoekt Kenia in haar rol als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Het verbeteren van de kwaliteit van digitale financiële diensten staat centraal, in combinatie met de thema’s ‘financiële gezondheid’ en ‘inclusieve groene financiering’.
23 oktober: koning Willem-Alexander ontvangt ambassadeur van Nigeria, Eniola Olaitan Ajayi, voor afscheidsaudiëntie.
25 oktober: koning Willem-Alexander ontvangt op paleis Noordeinde de geloofsbrieven van de ambassadeurs van Armenië, Victor Biyagov, Canada, Hugh Cameron Adsett, en Iran, Hadi Farajvand.
25 oktober: koning Willem-Alexander ontvangt op Paleis Noordeinde Arjen Gerritsen, met ingang van 1 november de nieuwe Commissaris van de Koning in de provincie Flevoland. Hij wordt ten overstaan van de Koning beëdigd.
25 oktober: koning Willem-Alexander ontvangt op Paleis Noordeinde Arjo van Eijsden en Sylvia Wortmann. Vervolgens wordt Van Eijsden ten overstaan van de Koning beëdigd als staatsraad in buitengewone dienst in de Afdeling bestuursrechtspraak en Wortmann als staatsraad in buitengewone dienst in de Afdeling advisering van de Raad van State.
25 oktober: koning Willem-Alexander brengt samen met minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een werkbezoek aan Moerdijk. Het bezoek staat in het teken van arbeidsmigratie.
26 oktober: koning Willem-Alexander ontvangt voorzitter van de Eerste Kamerfractie van het CDA, Theo Bovens, voor kennismakingsgesprek.
26 oktober: koningin Máxima brengt werkbezoek aan Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven.
27 oktober: koningin Máxima neemt in Parijs in haar functie van speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA) deel aan besloten rondetafelbijeenkomst over financiële gezondheid van de Mastercard European Advisory Board.
27 oktober: koning Willem-Alexander geeft in Rotterdam startsein voor aanleg eerste deel landelijke waterstofnetwerk. Dit landelijke waterstofnetwerk verbindt vanaf 2030 de grote industriële regio’s in Nederland met elkaar en met Duitsland en België en wordt gerealiseerd door Gasunie.
30 oktober: koning Willem-Alexander ontvangt voorzitter van de Eerste Kamerfractie van GroenLinks-PvdA, Paul Rosenmöller, voor kennismakingsgesprek.
30 oktober: koning Willem-Alexander benoemt Christophe van der Maat tot staatssecretaris voor Justitie en Veiligheid. Hij wordt ten overstaan van de koning op Paleis Noordeinde beëdigd. Tegelijkertijd is Van der Maat eervol ontslag verleend als staatssecretaris van Defensie. De wisseling is nodig vanwege gezondheidsproblemen van staatssecretaris Eric van der Burg.
31 oktober: koningin Máxima in het Stedelijk Museum Amsterdam aanwezig bij de uitreiking van de Prix de Rome Beeldende Kunst 2023.
31 oktober: prinses Laurentien reikt in het AFAS theater in Leusden de 'Goedste doel' Award uit aan Reef Systems. Laurentien is voorzitter van de jury.
Reacties