Koningin Beatrix heeft de mooiste van de Caribische eilanden in het Koninkrijk voor het laatst bewaard. Zaterdag namelijk is ze op Saba. Niks ten nadele van de eilanden die in de voorbije dagen zijn bezocht, maar deze groene rotspunt met zijn 877 hoge vulkaan steekt er toch echt bovenuit. Klein, heel klein, maar een plek om verliefd op te worden.
Het begint eigenlijk al met de slechts twaalf minuten durende vlucht vanaf buureiland Sint Maarten. Het vliegveld van Saba is een 400 meter lange strip naast de berg en met uitrijmogelijkheid in zee. Niks voor bangerds dus. Maar de boottochten van vroeger waren ook niet alles. Om over het gevaarlijke opstapje in de haven en de klim naar boven niet te spreken.
Vanaf het vliegveld leidt één weg over het slechts dertien vierkante kilometer 'grote' eiland. Volgens de overlevering is die weg aangelegd op aandringen van koningin Juliana. Zo zouden de eilandbewoners – nu zo'n 1400 – makkelijker met elkaar in contact kunnen komen en kon inteelt worden tegengegaan. Vanaf Saba kun je (bij goed weer) ook Sint Eustatius - iedereen heeft het over Statia - zien liggen, en daarachter Saint Kitts en Nevis.
Het is een prachtig vergezicht, zoals bleek in het gevolg van het voorgaande koninklijke bezoek in 2006. Toen moest de pers – net als nu trouwens – voor dag en dauw opstaan om voor de koningin op het eiland aan te komen. Maar het ontbijt in Windwardside - mét zicht op vulkaan en zee – maakte dat allemaal goed.
Saba is ongetwijfeld het mooiste stukje Nederland dat de meeste Nederlanders nooit hebben gezien. Een grote begroeide vulkaan: prachtig groen, fleurige en kleurige bloemen en planten, een oase van rust. ,,Heerlijk om hier weer te zijn", zei Beatrix bij haar vorige bezoek.
Er zal worden geklaagd, want de vrees die de Sabanen vijf jaar geleden hadden is bewaarheid. Toen werd gemopperd op het verre en afstandelijke Willemstad, hoofdstad van de toen nog bestaande Nederlandse Antillen. Nu bemoeit Den Haag zich er direct mee.
Per saldo lijken de eilandbewoners er weinig mee opgeschoten, zoals ze vorige maand ook duidelijk maakten aan de fractievoorzitters uit de Tweede Kamer. Probleem is eigenlijk dat Nederland de eigen, op maat van een polderland gesneden, regels toepast op een eilandje een halve wereld verderop.
Dat was misschien niet zo handig, moest minister Piet Hein Donner (Binnenlandse zaken) al eerder erkennen. Op Saba willen ze meer horen. En niet Donner maar de koningin, die hier een bijna bovenmenselijke status heeft, kan weer wat hoop bieden. Gezien het programma heeft in elk geval iedere Sabaan de kans haar te zien. Maar erg lang kan ze niet blijven. Na zonsondergang kan er vanaf Saba niet meer worden gevlogen.
© HJ
Sinds vorig jaar hoort Saba echt bij Nederland, als 'openbaar lichaam' of 'bijzondere gemeente'. Wat de voor- en nadelen zijn van die staatkundige wijziging gaat de koningin samen met prins Willem-Alexander en prinses Máxima zelf horen van de 'nieuwe Nederlanders'.
Reacties