
De eerste dag van het staatsbezoek aan Oostenrijk zit erop. Het staatsbanket in paleis museum Belvedère was besloten: zelfs bij de toespraken waren geen media welkom. Een unicum in de twintig jaar dat deze verslaggever staatsbezoeken volgt.
Het was sowieso moeilijk met het Oostenrijkse protocol en de media. Bij de voorbereiding was het antwoord steevast 'Nein' - in elk geval voor verslaggevers of meer dan één fotograaf. Dat maakt het werk onbevredigend.

Het was verder toch wel even afzien. Het staatsbezoek begon maandag uitgerekend op de heerste dag van het jaar - in elk geval tot nu toe: 33 graden (+). Een half uur wachten in de brandende zon is dan geen pretje, zeker niet met ook nog een colbertje aan. Voor de militairen van de erewacht in de Hofburg was het zeker afzien. In de volle zon, zonder verkoeling netjes in het gelid staan. Een enkeling viel dan ook om.

De Hofburg, het gigantische voormalige keizerlijk paleis in het hartje van Wenen, was natuurlijk wel een fantastisch decor voor een staatsontvangst. De gebouwen rond het binnenhof weerkaatsen de muziek en ter verdere aankleding zijn twee megavlaggen gehesen. Proportioneel overigens goed passend bij de ruimte. Mooi is ook dat het publiek erbij kan zijn. Toeristen vooral, want de Hofburg met de Spaanse rijschool en het Sisi museum is een toeristenmagneet.

Na het militaire ceremonieel volgde voor het koningspaar een korte wandeling door de staatsievertrekken van het paleis en een gesprek 'onder acht ogen' tussen gastheer bondspresident Alexander Van der Bellen, zijn echtgenote en koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Daarna was er een lunch en pas halverwege de middag ging het gezelschap weer de deur uit, naar het nieuwe 'Namenmonument' waar de 64.400 slachtoffers van de Holocaust worden herdacht. Koning en bondspresident schikten de linten van de reeds klaar staande kransen. Vervolgens werd de eclips rond gelopen en werd stilgestaan bij de vermoorde Joden.

De burgemeester van Wenen - behalve (hoofd)stad ook één van de negen bondsstaten van Oostenrijk - wachtten het enorme Rathaus op het koninklijk gezelschap, dat nu zonder Van der Bellen verder ging. Burgemeester Michael Ludwig gaf in een nogal lange toespraak hoog op over Wenen, hetgeen de koning ertoe verleidde hem te dreigen met een lofzang op Nederland. 'Dan heb ik wel een paar dagen nodig'.

Ludwig vertelde ook over de bijzondere band met Amsterdam. Die was al duidelijk geworden bij de op papier korte ritjes door de stad - net zo hopeloos als in de Nederlandse hoofdstad.

Het dagprogramma werd afgesloten in de Nationalrat, het Oostenrijkse parlement. Dat wordt grondig opgeknapt dus het bezoek behelsde vooral een rondleiding door een bouwproject. Maar het gebouw is wel vele malen fraaier dan het Nederlandse parlement. In de Senaatszaal kwam de koning niet in de verleiding het podium te betreden en Leden der Staten-Generaal' te zeggen.

Het staatsbanket, met vooraf poseren bij Gustav Klimt's De Kus, was het sluitstuk van de dag. Het moet gezegd: koningin Máxima pakte daarbij geweldig uit.

Dinsdag krijgt een meer zakelijke invulling, met bezoek aan een sociaal project, het bekijken van duurzame woningen, daarna een tramrit en ministadswandeling, lunch bij de bondskanselier en ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap.
© RB Hans Jacobs; Beeld: © RB, Patrick van Katwijk, Bundespräsident
Laatste reacties