Na het optrekken van de kruitdamp en het traangas die de afgelopen dagen rond de EU-top in Göteborg het straatbeeld bepaalden, is het in Zweden weer tijd voor een feestje. Anders dan Beatrix en Claus, die hun huwelijksjubileum slechts in familiekring vierden, maakt het Zweedse koningspaar de bevolking wel deelgenoot van hun zilveren bruiloft.
Meer dan 15.000 mensen worden morgen verwacht in het park van het koninklijke slot Drottningholm voor een openluchtconcert met voornamelijk Zweedse sterren. Koninklijke gasten, alsmede de presidenten van IJsland en Finland, worden verwacht voor een etentje.
Koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia gelden als voorbeeldig echtpaar [we schrijven 2001, hj]. De Zweden reageerden vorige maand dan ook met ongeloof op berichten uit Atlanta, waar tijdens een opzienbarend maffia-proces rond een chique nachtclub met ondeugende animeermeisjes de advocaat van één van de aangeklaagden de Zweedse vorst noemde als een bezoeker.
De koning zou binnen zijn gewipt tijdens de Olympische Spelen in 1996. Carl Gustaf ontkende ooit in de Gold Club te zijn geweest en dreigde met een schadeclaim. Sindsdien is van de advocaat weinig meer vernomen, al levert het proces nog dagelijks sappige verhalen op.
Carl Gustaf en Silvia hebben elkaar in 1972 tijdens de Olympische Spelen in München voor het eerst ontmoet. De in Heidelberg geboren Silvia Sommerlath, dochter van een Duitse zakenman en een Braziliaanse, was daar aan het werk als trainer van hostesses, gastvrouw en tolk. Een jaar later werd Carl Gustaf, die als vrijgezel de reputatie van 'losbol' had, koning en moest het verliefde paar allerlei trucs uithalen om elkaar in alle rust te kunnen ontmoeten.
Silvia heeft kort geleden 'onthuld' dat zij zich vaak bediende van een vermomming, compleet met pruik, om fotografen om de tuin te leiden. De verloving kwam in maart 1976 en op 19 juni was het huwelijk in een zonovergoten Stockholm.
De troonsbestijging van Carl XVI Gustaf was geen uitgemaakte zaak geweest. In het parlement, de Riksdag, zijn de partijen die voorstander zijn van de republiek in de meerderheid. Maar de Zweedse bevolking is in meerderheid nog steeds voorstander van handhaving van de monarchie. Een ingrijpende grondwetswijziging in 1974 beperkte de rol van de koning tot een louter ceremoniële.
Carl Gustaf en Silvia hebben hun taak daarna als het ware opnieuw invulling moeten geven. Volgens de meeste commentatoren zijn ze daar bijzonder goed in geslaagd. Silvia zet zich onder meer in voor de bestrijding van seksuele uitbuiting en misbruik van kinderen en stichtte een naar haar genoemd tehuis voor mensen die lijden aan Alzheimer. De koningin besprak openlijk de pijn en het verdriet dat ze had toen haar eigen, inmiddels overleden, moeder deze ziekte kreeg.
De kinderen van het gezin van de 55-jarige koning en 57-jarige koningin zijn nu alle drie volwassen, hetgeen met zich meebrengt dat scherper dan tevoren in de gaten worden gehouden door de media. Kroonprinses Victoria (23) staat het meest in de schijnwerpers. Bekend is haar gevecht enkele jaren geleden met anorexia, die ze wist te overwinnen tijdens haar studietijd in de Verenigde Staten.
Victoria heeft volgens de Zweedse pers een vriend, Daniel Collert, die ook zou zijn uitgenodigd voor het feest. Maar haar ouders verklaarden vorig jaar dat er geen sprake is van een huwelijk en dat berichten over een relatie 'schromelijk overdreven' zijn.
Broer Carl Philip (22) volgt een opleiding bij de marine en keerde het afgelopen weekeinde terug van een wereldreis met het opleidingsschip Carlskrona. De jongste van het stel, de vorige week 19 jaar geworden en voor haar middelbare schoolexamen geslaagde prinses Madeleine, wordt in de pers afgeschilderd als 'glamour girl'. Niet tot vreugde van de ouders uiteraard, die de komende jaren nog heel wat te stellen krijgen met hun kroost en de hongerige paparazzi.
© RB
Reacties