Willem-Alexander en Máxima zetten een eeuwenoude familietraditie voort door, op zaterdag 12 juni, hun dochter Catharina-Amalia te laten dopen in de Grote- of Sint Jacobskerk in Den Haag. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft donderdag de datum en de plaats van de doop van de op 7 december geboren Amalia bekend gemaakt.
De uit 1402 daterende Sint Jacobskerk werd in 1626 door stadhouder Frederik Hendrik en zijn vrouw Amalia van Solms voor het eerst gebruikt voor de doop van een Oranje, de latere stadhouder Willem II.
Omdat het bij protestanten gewoonte is de dominee die het huwelijk heeft ingezegend ook te vragen om de doop te verrichten, zal dominee Carel ter Linden, die op 2 februari 2002 de trouwdienst leidde, op 12 juni ook voorgaan in de dienst. De verwachting is dat bij de plechtigheid - de doop is altijd onderdeel van een normale kerkdienst - ook een rooms-katholieke priester een rol zal spelen. Máxima is immers katholiek en ook bij het huwelijk bekleedde een priester een belangrijke rol.
,,Van mij mag hij de preek houden en de gebeden voorlezen", zegt dominee Anne van der Meiden. De theoloog uit Nijverdal verrichtte de doop van Isabella, dochter van prins Bernhard jr. en Annette Sekrève. Hij denkt dat de dienst een sterk 'hervormd' karakter zal krijgen om de behoudende protestanten niet tegen de haren in te strijken. Amalia wordt overigens de eerste Oranjetelg die onder het gezag van de nieuwe protestantse fusiekerk (PKN) wordt gedoopt.
De ouders van Máxima - haar vader mocht wegens zijn banden met de Argentijnse junta uit de jaren zeventig niet naar de bruiloft komen - zijn welkom bij de plechtigheid. Dat is al voor het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima bepaald. De doop van de prinses is toch vooral een privékwestie en geen staatszaak, zo meent politiek Den Haag. De aanwezigheid van de grootouders levert dan ook geen bezwaar op, al wordt aan het Binnenhof gehoopt op een bescheiden rol voor Jorge Zorreguieta en zijn vrouw Maria del Carmen Cerruti.
Bij de doopdienst is een flink aantal buitenlandse koninklijke gasten te verwachten. Dat is ook de reden dat de doop relatief lang op zich laat wachten; dit voorjaar staan de Europese koninklijke agenda's vol van dopen en huwelijken. Op 17 april wordt bijvoorbeeld de toekomstige Noorse koningin Ingrid Alexandra gedoopt, een week later trouwen in Delft Friso en Mabel Wisse Smit. Er moeten nog data worden vastgesteld voor de jongste telgen van de Britse en Belgische koningshuizen.
Amalia krijgt ongetwijfeld ook één of meerdere 'koninklijke' 'peetvaders' of 'peetmoeders'. De Deense koningin Margrethe bijvoorbeeld is peettante van Wllem-Alexander, de Noorse koning Harald peetoom van prins Friso en koningin Beatrix peettante van de Zweedse kroonprinses Victoria. Die laatste wordt mede daarom genoemd als peettante voor het prinsesje, dat tenslotte Victoria als laatste naam heeft.
De Grote-of Sint Jacobskerk in Den Haag is op 2 september 1967 het laatst gebruikt voor de doop van prins Willem-Alexander. Maar ook zijn moeder Beatrix _op 12 mei 1938_ en verre voorvader koning Willem I _in 1792_ zijn op deze plek gedoopt. Een aantal leden van de koninklijke familie, onder wie prinses Juliana, prinses Margriet en prins Constantijn, zijn in dezelfde kerk getrouwd.
© RB
Reacties