De Japanse kroonprinses Masako mag na vier jaar eindelijk het land uit. Het keizerlijk hofbureau heeft toestemming gegeven voor een vakantie. Samen met kroonprins Naruhito en vierjarig dochtertje Aiko wordt Masako in augustus in Nederland verwacht.
Dat de eerste buitenlandse reis van het Japanse kroonprinselijke gezin naar Nederland voert, is minder vreemd dan het lijkt. De ouders van Masako wonen namelijk in Nederland. Haar vader Hisashi Owada is rechter bij het Internationale Gerechtshof in Den Haag en tevens hoogleraar aan de universiteit van Leiden.
Formeel gaat het slechts om een vakantie, maar het is voor Masako ook een kans te ontsnappen aan de verstrikkende hofcultuur. Artsen hebben gezegd dat het verblijf in Nederland de prinses kan helpen om haar depressie te overwinnen. Masako (42) is sinds december 2003 nauwelijks in het openbaar verschenen omdat ze, zoals het hof het noemt, 'aanpassingsproblemen' heeft.
Waar de Japanse kroonprins zal verblijven is niet bekend. Details moeten nog worden uitgewerkt, aldus woordvoerder Issei Nomura van het keizerlijk bureau. Hij zei dat het paar een jaar geleden een uitnodiging heeft gekregen van koningin Beatrix. Die zou kasteel Het Oude Loo in Apeldoorn ter beschikking kunnen stellen. Dat is goed te bewaken en geeft het gezin privacy.
Naruhito (46) is anders dan collega Willem-Alexander, met wie hij bevriend is, niet vrij om te gaan waar hij wil. Vakanties zijn strak georganiseerd en voeren bijna uitsluitend naar keizerlijke buitenverblijven in eigen land. Op eigen houtje op pad gaan, is niet toegestaan. De laatste buitenlandse reis van Masako en Naruhito samen was in december 2002 naar Australië en Nieuw-Zeeland.
Masako, die in 1985 cum laude afstudeerde aan de prestigieuze Amerikaanse Harvard universiteit, wordt wel de 'gevangen vlinder' genoemd. Ze was een succesvol diplomate toen ze de kroonprins ontmoette. Tweemaal vroeg hij vergeefs om haar hand. In 1993 stemde ze toe, in de verwachting zich aan zijn zijde te kunnen ontplooien.
Het keizerlijke hofbureau - Imperial Household Agency - dat streng toeziet of de familie zich wel aan de eeuwenoude regels en tradities houdt, besliste anders. Masako moest voor een mannelijke troonopvolger zorgen en verder niets. Toen er na acht jaren huwelijk en drie miskramen 'slechts' een meisje werd geboren, was haar missie in feite mislukt.
Meisjes kunnen volgens de wet niet regeren. In paleiskringen werd geopperd dat Naruhito moest scheiden of tenminste een bijvrouw moest nemen. Masako kon de spanningen niet meer aan en werd ziek. Naruhito maakte het hof bittere verwijten, hetgeen hem op een reprimande kwam te staan van zijn ouders en jongere broer Akishino.
Premier Junichiro Koizumi maakte aanstalten de opvolgingsregels te veranderen. Die pogingen werden gestaakt toen bekend werd dat prinses Kiko, echtgenote van Akishino, in september een kind verwacht. De hofkliek hoopt op een jongetje. Opvallend is dat Naruhito en Masako juist vlak voor het verwachte einde van de zwangerschap in Nederland zullen zijn.
© Royalblog, Hans Jacobs
Reacties