Een koninklijk museum in een kersverse republiek, dat gaat natuurlijk niet. Maar het Danubiana Meulensteen Art Museum op een schiereiland in de Donau, vijftien kilometer stroomafwaarts van Bratislava, komt er wel dichtbij.
Koningin Beatrix was afgelopen week de tweede koninklijke bezoeker van Slowakije die er sinds de opening van het museum in 2000 een ontvangst organiseerde. Koning Juan Carlos van Spanje ging haar voor.
Voor Eindhovenaar Gerard Meulensteen (64), succesvol zakenman van Neways Electronics en kunstminnaar, kwam een lang gekoesterde droom uit. ,,Je eigen koningin in het museum, dat kun je alleen maar hopen'', zei hij na het vertrek van Beatrix en haar gevolg.
Op Paleis Noordeinde is lang nagedacht of de koningin de ontvangst van de Nederlandse gemeenschap in Slowakije wel op deze plek moest houden. Een met Nederlands geld - van Meulensteen - gefinancierd kunstmuseum, zou dat de Slowaken niet voor het hoofd stoten? Het antwoord was 'nee'.
De Slowaken zelf zijn juist gek op het moderne Danubiana, gelegen op een punt waar Oostenrijk, Slowakije en Hongarije elkaar raken. Architect Peter Zalman heeft het museum ontworpen in de vorm van een 'Romeins schip dat de Donau afzakt'. Het resultaat is verbluffend, zoals zowel Juan Carlos als Beatrix vaststelden.
En met de Slowaakse president beloonden ook zij Gerard Meulensteen - ook al honorair consul van Slowakije - met een hoge onderscheiding. In het hoofdgebouw is de tentoonstellingsruimte, waar de Lucebert-expositie, die nu naam maakt in Schiedam op 16 juni te zien is.
Op het schiereiland is een beeldentuin te zien, met de Donau als achtergrond. Tot de vaste werken behoren kunststukken van Karel Appel en Hans van de Bovenkamp. Jaarlijks komen er nu al twintigduizend bezoekers en er is al een aanlegsteiger voor boten uit Wenen. ,,Nee, we hoeven niet bang te zijn voor overstromingen. De Donau is hier erg breed. Ook toen een paar jaar geleden half Bratislava onder water stond, hielden we het hier droog'', wuifde Meulensteen zorgen weg over de mogelijk kwetsbare ligging van 'zijn' museum.
De beeldentuin, waar hij de koningin samen met museumdirecteur Vincent Polakovic rondleidde, gaat binnenkort op de schop. ,,We willen er meer beelden in kwijt, maar dat kan alleen wanneer de kunstwerken niet in elkaars zichtveld staan, dus wordt de tuin opnieuw ontworpen. We schrijven er een prijsvraag voor uit", aldus de Eindhovenaar.
Over zijn conversatie met de koningin tijdens de lange wandeling is hij discreet. ,,We hebben dezelfde smaak in beeldende kunst'', stelde Meulensteen na afloop vast. ,,Ze vond het prachtig'', wilde hij ook wel verklappen.
De Spaanse koningin Sofia, net als vriendin Beatrix een groot liefhebber van moderne kunst - het Reina Sofia museum in Madrid is daar het bewijs van - stak haar enthousiasme ook niet onder stoelen of banken, aldus Meulensteen. Het was dan ook bijzonder dat het Spaanse koningspaar tijdens hun staatsbezoek aan Slowakije de Spaanse gemeenschap juist in Danubiana ontving.
Het museum krijgt nu elk jaar een mooie tentoonstelling aangeboden én betaald door Madrid. Na het bezoek van Beatrix komt er wellicht ook nog meer belangstelling uit Nederland.
© RB Hans Jacobs
Reacties