Koningin Beatrix krijgt loonsverhoging. Het komende jaar wordt 30.000 euro extra op haar bankrekening bijgeschreven. En ze zit er al zo warmpjes bij, volgens Forbes. Het Amerikaanse blad heeft Beatrix dit jaar op de veertiende plaats gezet van rijkste 'royals' ter wereld.
Koningin Beatrix heeft een uitstekend jaar achter de rug, als het Amerikaanse zakenblad Forbes kan worden geloofd. Haar vermogen is in één jaar met 21,4 miljoen gestegen naar 214 miljoen euro. Jammer alleen dat de Amerikanen niet aangeven hoe ze tot dat bedrag zijn gekomen. De rijkdom van de Oranjes is immers sinds jaar en dag het best bewaarde familiegeheim.
Prins Bernhard belde Forbes nog in 2003 om het bedrag omlaag te praten (van 3,7 miljard euro naar 215 miljoen!), maar zijn dochter Beatrix zal zich van het jaarlijkse lijstje weinig aantrekken. Forbes geeft toe dat de berekening nattevingerwerk is. Bovendien worden kunstverzamelingen, kroonjuwelen en paleizen meegenomen, waarover Beatrix wel de beschikking heeft, maar die ze morgen niet kan veilen bij Christie's.
Forbes dicht de koningin een rijk aandelenbezit toe, wellicht de reden om haar waarde te laten stijgen. De aankondiging in de Miljoenennota dat het koninklijk salaris met dat van de ambtenaren-CAO meestijgt, verandert de positie van Beatrix op de ranglijst van rijkste vorsten niet. Daarvoor is het gat met de op 357 miljoen ingeschatte sultan van Oman te groot.
Koningin Beatrix misstaat eigenlijk op de lijst die verder vooral bestaat ook oliesjeiks en alleenheersers uit de Arabische wereld. Koning Abdullah van Saoedi-Arabië verloor volgens Forbes 1,4 miljard euro en zakte van de eerste plaats vorig jaar naar de derde stek nu.
De sultan van Brunei, een klein oliestaatje op het eiland Borneo, daarentegen werd 715 miljoen euro (één miljard dollar) rijker en gaat van de tweede naar de eerste plaats. De sultan viert binnenkort zijn veertigjarig ambtsjubileum, dat kan dan ook wat kosten.
Beatrix komt slechts vier Europese collega's tegen op de ranglijst. De overigen - België, Spanje, Denemarken bijvoorbeeld - zijn volgens de Amerikanen te arm voor een vermelding. De rijkdom van vorst Hans Adam van Liechtenstein (3,2 miljard) is beter gedocumenteerd dan die van de Oranjes, al zal ook hij zijn 33 schilderijen van Rubens niet zomaar te gelde kunnen maken. Maar zijn familie bezit ook een eigen bank.
De welvaart van de Grimaldi's in Monaco is door een rijk aandeel in allerlei onroerend goed ook behoorlijk. Aan de hoge notering van de Britse koningin Elizabeth kleven dezelfde bezwaren als aan die van Beatrix: alles wat glinstert en straalt aan kroonjuwelen in de Tower van Londen mag de bejaarde koningin af en toe wel op haar hoofd zetten, maar verkopen is er niet bij en écht eigenaar is ze van veel zaken ook niet.
De enige die nog een flinke inhaalslag kan maken is de Belgische koning Albert. Deze week werd zijn koninkrijk door een leraar op eBay te koop aangeboden. © GPD; Foto's: diversen archief © GPD
Reacties