De Britse Labour-regering heeft in de jaren zestig minstens twee keer door het betalen van smeergeld geprobeerd Nederlandse defensiecontracten in de wacht te slepen. Dat is te lezen in het eindrapport dat Sir Raymond Brown in 1969 de Britse regering aanbood.
Brown was door Defensie ingehuurd als hoofd wapenverkopen. Hij stelde voor een hoge Nederlandse functionaris smeergeld te betalen. ,,We kennen iemand die in regeringskringen verkeert en die bereid is ons te helpen bij het aanprijzen van de tank. We zijn daarom van plan met hem tot een overeenkomst te komen", schreef Brown.
Volgens de Britse krant The Guardian zou daarbij prins Bernhard zijn benaderd. Daarvoor is echter geen sluitend bewijs te vinden.
In een memo van het Britse ministerie van Defensie aan het Britse ministerie van Financiën werd op 5 september 1967 gemeld dat 50.000 pond - destijds 180.000 gulden - is beloofd aan een 'invloedrijke Nederlandse functionaris' om Nederland de Britse Chieftain tank aan te smeren. Een naam werd niet genoemd, maar later heeft een ambtenaar op het Britse departement Financiën 'Bernhardt?' (sic) op het papier gekrabbeld.
'Her Majesty's Treasury' had geen bezwaar tegen de eventuele betaling, zolang er maar tanks werden verkocht. Dat gebeurde overigens niet: Nederland koos in 1968 voor de aanschaf van (uiteindelijk) 415 Duitse Leopard tanks. Er werd daarom ook geen geld overgemaakt. Volgens Brown werd daarna een andere 'verkoopagent', een Nederlandse kolonel, aangetrokken om Nederland over te halen om de 30mm Rarden-kanonnen te kopen.
The Guardian kwam de documenten uit het Nationaal Archief op het spoor bij het onderzoek naar de omkoping van Saoedische prinsen en officials door wapenbedrijf BAE. Het betalen van smeergeld past in een lange Britse traditie, aldus de krant.
De omkoping van de 'invloedrijke Nederlandse functionaris' wordt in verband gebracht met het latere Lockheed-schandaal, waar prins Bernhard uiteindelijk - postuum - toegaf geld te hebben aangenomen van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant.
Bewijzen dat de prins inderdaad is benaderd, een aanbod aannam, of zich anderszins heeft ingespannen voor de aanschaf van de Britse tanks zijn niet gevonden. Dat is ook reden voor de Rijksvoorlichtingsdienst om geen commentaar te geven op de Britse berichtgeving.
© GPD; Bron: The Guardian; National Archives (UK). Zie ook Het Parool.
Het document is te vinden onder:
http://image.guardian.co.uk/sys-files/Guardian/documents/2007/05/28/ch02doc07.pdf
Reacties