Dé Nederlander bestaat niet, het moest vrijdagmiddag in paleis Noordeinde nog maar eens worden gezegd. De omstreden observatie van prinses Máxima, die in de Nederlandse samenleving geen eenheidsworst had gevonden maar verscheidenheid, werd toegejuicht door cabaretier Vincent Bijlo.
,,Wat zou het saai zijn als alle Nederlanders hetzelfde waren", zei hij tijdens een optreden voor koningin Beatrix, Willem-Alexander en Máxima bij de uitreiking van de Appeltjes van Oranje, prijzen voor projecten op het gebied van sociale samenhang.
Vincent Bijlo was nog ouderwets voorstander van 'multiculti', zo bekende hij en dat paste mooi bij het feestelijke samenzijn van het Oranjefonds. Dat wil sociale cohesie bevorderen in de samenleving, bruggen slaan tussen oud en jong, rijk en arm, nieuwkomer en autochtoon, drugsverslaafd of hoogbegaafd.
,,Het Oranjefonds is straatvoetbal. Buurttheater. Voorlezen. Samen koken. Samen leren. Elkaar wegwijs maken in een nieuwe omgeving. Elkaar steunen. Elkaar helpen", voegde Máxima er in haar toespraak bij de prijsuitreiking aan toe.
Vorig jaar had ze die taak voor één keer moeten overlaten aan haar echtgenoot, maar dat was éénmalig benadrukte ze lachend, met een knikje in de richting van Willem-Alexander. Die had vorig jaar nog gezegd 'bijzonder blij' te zijn ook eens deze prijzen te mogen uitreiken.
Máxima prees het vrijwilligerswerk in Nederland. ,,In weinig landen vind je zoveel vrijwilligers. Zoveel mensen die zelf in actie komen om anderen te steunen of samen een probleem aan te pakken. Niet alleen via een collectebus maar óók met persoonlijke aandacht en tijd.''
Het Oranjefonds wil groepen mensen samenbrengen, zei directeur Van der Giessen en onder die noemer vielen ook de drie prijswinnaars. De Venlose Wil Vousten (foto boven) begon een jongereninformatie- en ontmoetingscentrum, nadat haar drugsverslaafde zoon Boy aan drugsgebruik was overleden. ,,Om te voorkomen dat andere ouders hetzelfde moeten meemaken", aldus Vousten.
Eerst hingen er folders in een schoenenzak aan de voordeur, toen werd het huis een ontmoetingsplaats en nu heeft de Stichting Boy 4-Ever een eigen ruimte waar wekelijks een paar honderd jongeren langskomen.
Wil Vousten had extra reden om te glunderen: het grootste van de drie door koningin Beatrix zelf ontworpen Appeltjes was voor haar. ,,U heeft een veilige haven gemaakt voor jongeren die losgeslagen zijn van hun ankers. Een prachtig initiatief", was het compliment van prinses Máxima.
Lof was er ook voor voetbalclub OSM'75 uit Maarssen, die van hangjongeren 'sportjongeren' maakte. De jeugd bestrijdt elkaar nu het liefst op het voetbalveld, op sportieve manier en niet op straat, met hulp van onder meer FC Utrecht.
En voor Fundashon Pro Alfa uit Curaçao, dat in de loop der jaren al duizenden jongeren en volwassenen een tweede kans op elementair onderwijs heeft gegeven. Uitvallers zijn er altijd, ook in Nederland aldus jury-voorzitter Jack Wallage, maar dankzij Fundashon Pro Alfa, kan opnieuw worden begonnen.
© RB; Foto's: MPE, Patrick van Katwijk
Reacties