Discretie hoort als een soort tweede huid bij vorsten, prinsen en diplomaten. Decorum ook. Daarom is het opvallend dat verre verwanten van koningin Beatrix deze week de publiciteit zoeken om de betrekkingen met de Oranjes te verbeteren. Als Beatrix en haar familie ergens een hekel aan hebben, is het loslippigheid en het op straat uitvechten van privézaken.
Klagende partij is prins Heinrich XIII Reuss en zijn moeder, de hoogbejaarde prinses Woizlawa-Feodora van Mecklenburg-Schwerin, in 1937 nog bruidsmeisje bij het huwelijk van haar nichtje prinses Juliana met prins Bernhard. Ze betreuren het dat er geen contacten meer zijn met de Oranjes, aan wie ze door Juliana's vader Hendrik van Mecklenburg-Schwerin zijn verwant. ,,Het blijft toch familie", zegt Woislawa-Feodora in weekblad Elsevier.
Dat er geen contact is, komt volgens hen omdat koningin Wilhelmina de familie van haar man in de ban deed vanwege heulen met de nazi's. Maar Woislawa was na de oorlog wel welkom bij Juliana en werd uitgenodigd voor het zilveren huwelijksfeest in 1962. Na Juliana's overlijden is het echter stil geworden en dat steekt.
* Vorst Wittekind zu Waldeck und Pyrmont met Beatrix begin juli.
Temeer, zo maakt Heinrich duidelijk, omdat koningin Beatrix begin juli wel in Bad Arolsen langsging bij haar verre familie Waldeck-Pyrmont. En de toenmalige vorst van Waldeck (overleden in 1967) was in de Tweede Wereldoorlog écht fout, als Obergruppenführer in de SS.
,,Ik snap niet dat ze wél contact heeft met de Waldecks en niet met ons. Ik ben bang dat mijn lieve nicht verkeerd is geadviseerd", zegt Heinrich, die nog altijd hoopt op een verzoening met de Oranjes. Van de kant van het gerechtshof in het Duitse Gera kreeg de vorstenfamilie Reuss wel goed nieuws. De rechter besloot dat het na de oorlog onteigende slot Thallwitz in Saksen moet worden teruggeven. © GPD; Bron: Elsevier; Foto: © Dutch Photo Press, Patrick van Katwijk
Reacties