Koningin Beatrix is in haar jeugd op school enorm gepest. Dat vertelde ze dinsdag aan de kinderen die op paleis Huis ten Bosch kinderpostzegels kwamen verkopen. De opbrengst van de kinderpostzegelactie is dit jaar bestemd voor programma's die een eind moeten maken aan het pesten op school.
Na het bestellen van de eerste kinderpostzegels ontving Beatrix de elf kinderen uit groep zeven van de Prins Willem-Alexander school uit Waarder voor limonade en snoep. Ze vroeg iedereen naar de eigen ervaringen met pesten en bekende dat ze zelf regelmatig als kop van Jut had gediend op de 'Werkplaats' van Kees Boeke in Bilthoven, een experimentele lagere school.
Beatrix, destijds als meisje van zeven jaar net terug na vijf jaar ballingschap in Canada, was niet alleen anders omdat ze prinses was, maar ook omdat haar ervaringen uit de oorlogsjaren anders waren dan de overige kinderen. Ze had altijd te eten gehad, aan kleding en schoeisel was geen gebrek. ,,Ik werd veel gepest", vertelde de koningin de schoolkinderen.
De vorstin deed een royale bestelling bij Ilse Hagoort: jubileumkaarten, feestdagkaarten, kinderkaarten en kinderpostzegels, en een extra gift om uit te komen op zestig euro - precies het aantal jaren dat kinderen voor de verkoop van de postzegels langs de deuren gaan.
,,Ze heeft wel veel besteld", vond de verlegen Ilse, die door de koningin bij het optellen van de bestelling een paar keer om hulp werd gevraagd. ,,Klopt het?" vroeg ze. Het klopte, maar daarvoor had Beatrix ook een spiekbriefje gebruikt om het bestelformulier juist in te vullen.
Dat juist deze schoolklas uit het Zuid-Hollandse Waarder (gemeente Reeuwijk) was uitgekozen, kwam omdat daar 'meester Verheul' in 1948 had bedacht dat het goed zou zijn om kinderen de al sinds 1924 bestaande kinderpostzegels te laten verkopen. Hij stuurde de meisjes uit zijn klas het dorp in, onder wie ook Fie van der Laan.
Die was er, 72 jaar inmiddels, als pionier ook bij op het paleis, evenals Ilse's vader, Coen Hagoort die dertig jaar geleden zegels verkocht. Voor Ilse is het dit jaar de eerste keer dat ze langs de deuren gaat om de zegels met toeslag te verkopen.
,,Dit was een goed begin", vertelde ze na afloop, toen ze de bekende 'hier is gekocht'-zegel op de paleismuur had geplakt.
De koningin kreeg in het voorportaal van Huis ten Bosch een kort overzicht te zien van de zegels uit de laatste zes decennia. Ze stond wat langer stil bij de kinderpostzegels uit 1972, met daarop haar drie zoons Willem-Alexander, Friso en Constantijn, naar foto's van prins Claus.
,,Het zou mooi zijn als uw kleinkinderen ook een keer op de postzegels kunnen worden afgebeeld", zei Nelleke Bakkeren, van de organiserende Stichting. ,,Daarvoor moet u bij anderen aankloppen", lachte koningin Beatrix, die de schooljeugd nadrukkelijk vroeg voor welk doel de postzegels worden verkocht. ,,Zijn jullie altijd zo stil", zei ze, toen een respons uitbleef. Pas bij het snoep en het lekkers, weg van de pers, ontdooiden de kinderen.
© GPD; Foto's: © St Kinderpostzegels, Frank van Beek; Dutch Photo Press, Patrick van Katwijk
Reacties