Een beetje krom is het wel. Banken en andere financiële instellingen moedigen de schooljeugd aan na te denken over het omgaan met geld. Geen schulden maken, uitgeven wat je hebt, niet zwichten voor de vele verleidingen. Alsof de banken de laatste jaren het goede voorbeeld hebben gegeven. Maar nadenken kan geen kwaad, zo blijkt uit een maandag door prinses Máxima geopende 'tentoonstelling'.
Het is moeilijk kiezen voor Moes(tafa), Emily en Joshua. Een nieuwe jurk, een 'coole' mobiel, een scooter, vakantie op Ibiza, een avondje geheel verzorgd in het Amstel hotel, en daarnaast ook nog verzekeringen, bekeuringen, belastingen, huur en schoolboeken. Elke keuze heeft zo z'n consequenties voor het banksaldo. Een al te royaal uitgavenpatroon zorgt voor een stevige min.
Maar kiezen is moeilijk, zoals blijkt uit het feit dat veel jongeren al financiële problemen en schulden hebben. Moes(tafa), Emily en Joshua zijn drie 'soapies' die symbool staan voor tienduizenden jongeren in Nederland. Het is makkelijk om met hen mee te denken, eenvoudig om tot hun leefwereld door te dringen.
Dat is ook de bedoeling van de makers van de 'lifestyle tentoonstelling' Geld en je leven! die tegelijkertijd in het Geldmuseum in Utrecht en het bezoekerscentrum van De Nederlandsche Bank in Amsterdam de schooljeugd - van twaalf tot zestien jaar - aan het denken moet zetten over 'verantwoord geldgedrag'.
De drie titelhelden van de interactieve expositie - zelf doen staat voorop, niet kijken - zijn weggelopen uit Goede tijden, slechte tijden. In groepjes verdeeld kunnen schoolklassen hun verhaal en kasboek beïinvloeden. Koopt Moes die scooter? Kiest Emily voor weer een nieuwe jurk? Gaat Joshua weer gokken op internet?
Het is de bedoeling dat er over de uitkomsten van de verschillende keuzes, die via beeldscherm, filmpjes en computer zichtbaar worden gemaakt, wordt gepraat. Opgeheven vingertjes ontbreken. De schooljeugd is mans genoeg om zelf een oordeel te vellen. Máxima maakte in Amsterdam een eerste rondgang langs de opstelling. Bankpresident Nout Wellink liet zich verontschuldigen.
Hij moest zich bezighouden met de grote schuldenmakers, al is het onderscheid met de jeugd slechts een kwestie van schaal. ,,Denken jullie aan sparen? Waar spaar je dan voor? Is er ook iemand die voor iets anders spaart dan een scooter? Wie van jullie heeft een baantje?"
De prinses had en spervuur van vragen voor de on-Amsterdams timide scholieren die zich met haar inleefden in de soapies Moes, Emily en Joshua. ,,In wie herken je je?" vroeg ze ook. De in meerdere opzichten 'hoogblonde' Emily, die nadenken over geld zonde van haar tijd vindt, had wel wat aanhangers.
,,Kennen jullie ook kinderen die geldproblemen hebben?", wilde Máxima vervolgens weten. Nee, dat was bij deze groep niet het geval, maar die reactie was a-typisch, wisten de medewerkers van het Geldmuseum die al wat schoolklassen over de vloer hebben gehad. De prinses denkt dat de tentoonstelling wel kan helpen om betere beslissingen over geldzaken te nemen.
Ze hield de klas voor dat ze thuis bijvoorbeeld een kasboek konden bijhouden van uitgaven en inkomsten. Opgetrokken wenkbrauwen in de groep. Een kasboek? ,,Dat doe je thuis toch gewoon op de computer!", zegt een jongen fier. ,,Ach ja, natuurlijk, ik ben nog van het papier", bekende Máxima.
© RB Hans Jacobs; Foto's: © GPD Elmer van der Marel
Reacties