Het was de afgelopen twaalf dagen moeilijk te denken aan een feestelijke gebeurtenis als de jaarlijkse uitreiking van de 'Appeltjes van Oranje'. Dat zei prinses Máxima dinsdagmiddag in paleis Noordeinde waar zij de prijzen van het Oranjefonds overhandigde.
De tien genomineerde projecten en de drie uiteindelijke prijswinnaars maakten het haar echter gemakkelijker. Máxima, in heloranje rok en mouwloos topje à la Michelle Obama, was dolenthousiast over de 'bijzondere prestaties' van de 'hoofdrolspelers' uit Goes, Den Haag en Bonaire.
Een streetdance-, hiphop- en acrobatisch optreden van het Amsterdamse 'Ish' vergrootte de feeststemming. Ook koningin Beatrix klapte enthousiast voor hun alternatieve versie van het Wilhelmus, ten gehore gebracht via de 'human beat box' en met kunstjes op de fiets. ,,Een primeur", die streetdance in de eeuwenoude balzaal van het paleis, wist Oranjefonds-directeur Ronald van der Giessen.
In die sfeer prees Máxima de winnende projecten. Volgens de prinses, beschermvrouw van het fonds, wordt vaak in abstracte termen gepraat over armoede, gebrek aan ontwikkelingskansen en sociale uitsluiting.
,,Het is allemaal zo groot, zo ongrijpbaar. Waar moet je beginnen? En wat je ook doet, het lijkt een druppel op een gloeiende plaat", zei ze. Maar de vrijwilligers en anderen met wie ze via het Oranjefonds in aanraking komt ,,willen niet geloven in het verhaal van druppels op een gloeiende plaat. Zij geloven in kracht en niet in onmacht."
De prijswinnaars zijn daar een voorbeeld van. Oud-marinier Michael Schmitt zag in Den Helder de problemen van en met Antillianen. Hij verhuisde naar Bonaire en richtte daar een centrum op voor jongeren met probleemgedrag. Die leren dankzij Stichting Project zich aan te passen, sociaal te gedragen en school of vakopleiding af te maken.
Daardoor kunnen ze in eigen land of in Nederland weer meedoen en aan de slag. Schmitt en mede-initiatiefnemer en eveneens oud-marinier Theo Knevel, vinden namelijk dat een probleem bij de bron moet worden aangepakt.
Ook de Ruilwinkel Oosterschelde uit Goes kreeg een 'Appeltje'. Bij deze winkel speelt geld geen rol. Mensen kunnen spullen en dienst aanbieden en krijgen daarvoor punten op een 'ruilrekening', waarmee weer andere producten en diensten kunnen worden verkregen. In 2006 is de Ruilwinkel begonnen en inmiddels zijn er ruim 2300 'ruilers' ingeschreven.
Extra aandacht was er tenslotte voor 'Levensboeken'. In Den Haag zijn 130 vrijwilligers actief die de levensverhalen opschrijven van mensen vanaf 75 jaar en ouder en die verhalen verwerken tot een boek over het leven van die oudere. Op die manier worden ouderen weer meer betrokken bij de maatschappij, en krijgen ze meer waardering.
,,De werderkeringheid" sprak Máxima bijzonder aan. Ook de levens van de vrijwilligers worden er door verrijkt. De stichting HOF kreeg dan ook het grootste Appeltje, als winnaar van de winnaars.
© RB; Foto's: © Capital Photos, Frank van Beek; Monarchy Press Europe, Patrick van Katwijk
Reacties