Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zijn donderdagavond (lokale tijd) in de Canadese stad Calgary toegetreden tot een bijzonder gezelschap. Burgemeester Dave Bronconnier overhandigde hen namelijk twee handgemaakte witte hoeden van de firma Smithbilt.
Die symboliseren de stad van cowboys en olie, en het kostbare hoofddeksel is onder andere ook aangeboden aan George Bush, prins Philip, Vladmir Poetin, paus Johannes Paulus II, Bill Clinton en de Rolling Stones.
Maar Margriet en Pieter weken af van de traditie die wil dat de 'white hat' ook wordt opgezet. Bronconnier wist ook waarom: ze wilden het geschenk wel aannemen, maar in het licht van het vliegtuigongeluk in Libië was er geen plaats voor frivoliteit. ,,Dat begrijpen we, namens alle inwoners van Calgary bied ik de nabestaanden onze oprechte deelneming aan", aldus de burgemeester.
Hij verwoordde daarmee de gevoelens die sinds woensdag steeds weer zijn geuit tegenover het Nederlandse gezelschap. De Canadezen leven mee.
Bij gouverneur-generaal Michaëlle Jean die woensdag een naar haar genoemde tulp kreeg aangeboden van prinses Margriet, werd één minuut stilte in acht genomen.
Pieter van Vollenhoven ondertussen houdt nauw contact met het thuisfront, de onderzoeksraad voor veiligheid die twee waarnemers heeft in Libië.
De aandacht die met name prinses Margriet deze week krijgt bij haar officieel bezoek ter gelegenheid van de 65ste verjaardag van de bevrijding, is ongekend en veel groter dan vijf jaar geleden. De Canadese televisiestations brachten donderdagmorgen de kranslegging bij het nationaal monument op de erebegraafplaats Beechwood in Ottawa zelfs live.
Maar ook de ontmoetingen met veteranen, een bezoek aan het door koningin Beatrix jaarlijks geschonken tulpenveld - de voortzetting van een door koningin Juliana begonnen traditie, uit dankbaarheid voor de Canadese gastvrijheid tijdens de oorlog - en het aannemen van de cowboyhoeden kregen royaal aandacht op televisie en in de kranten. Steeds terugkerend thema: dit is 'onze prinses'.
Margriet immers is in 1943 in een ziekenhuis in Ottawa geboren. ,,Ze mag dan een Nederlands paspoort hebben, maar in haar huist de geest van Canada", wordt keer op keer benadrukt. De prinses mocht de bijzondere omstandigheden rond haar geboorte, waarbij Canada de ziekenhuiskamer extraterritoriaal verklaarde zodat Margriet in ballingschap toch op Nederlands grondgebied werd geboren, vertellen aan 500 kinderen van de Rockcliffe Park school.
Dat is de school waar haar oudere zussen Beatrix en Irene naar de lagere school gingen. Die geschiedenis is ook bij de jongste lichting scholieren bekend. Overal hangen foto's van de Oranjes, het auditorium heet Julianahal, en in aanwezigheid van Margriet en Pieter voerden de oudste leerlingen een humoristisch toneelstuk op over het verblijf van de Nederlandse prinsesjes in Ottawa.
,,Dat is mijn verhaal", aldus Margriet, die wat meewarig keek naar de gedenksteen van het bezoek van haar moeder Juliana in 1952. ,,Wat gaat de tijd snel."
Het officiële bezoek van Margriet en Pieter duurt nog tot zondag, wanneer ze de inwoners van het uitgestrekte en door fors uitgevallen auto's gedomineerde Calgary op de fiets proberen te krijgen.
© RB Hans Jacobs; Foto's: © Royalblog, HJ
Reacties