Willem-Alexander, Máxima, koningin Beatrix en de kinderen zijn zaterdag gesignaleerd op het Grevelingenmeer in Zeeland, varend op de Groene Draeck. Een laatste uitstapje voordat het prinselijk paar naar Shanghai vertrekt waar ze maandag worden verwacht.
GPD-correspondent Remko Tanis levert deze bijdrage vanuit China.
Het enige oude dat er in Shanghai is te vinden, is de Boeing 747 van KLM waarmee Willem-Alexander en Máxima maandagochtend aankomen. De rest van de stad is de afgelopen jaren volledig vernieuwd. Nieuw asfalt op elke weg, nieuwe verf op elke gevel, nieuwe metrolijnen onder de grond en nieuwe 'vrijwilligers' op elk kruispunt om je gevraagd en ongevraagd de weg te wijzen.
* De schapen bij het Nederlands paviljoen
Elk nieuw vliegveld in China lijkt sprekend op Pudong, de luchthaven waar het KLM-toestel landt. Pudong is elf jaar geleden gebouwd en is het voorbeeld voor hoe China z'n vliegvelden wil zien. Net als heel Shanghai het voorbeeld is van hoe China z'n steden wil zien: modern, gelikt, schoon en duur. De rest van het land heeft nog even nodig om dat te bereiken. Shanghai is 'af'. Voor de komende maanden, in elk geval: de periode dat de stad gastheer is voor wereldtentoonstelling Expo 2010.
Het paar bezoekt maandagmiddag 17 mei als eerste het Dutch Cultural Centre in de stad - de culturele tak van de Nederlandse vertegenwoordiging op Expo 2010. Net als de rest is het gebouw waarin dit cultureel centrum zit gebouwd op de resten van de oude stad. Die is om de hoek te vinden: een wijk waar mensen nog wonen in kleine, lage huisjes zoals die ooit door de hele stad te vinden waren. Nu worden ze voor het zicht afgeschermd door een roomkleurige, verlichte muur van 2,5 meter hoog. Het paar krijgt niet het oude Shanghai, maar de nieuwe stad te zien, compleet met de Starbucks om de hoek van het Dutch Cultural Centre.
Dinsdag 18 mei is de hoofdact: de Nederlandse Dag op de wereldtentoonstelling. De Chinese organisatoren hebben elk van de 192 landen op de Expo een eigen dag toegewezen. De prins en prinses zijn niet de enige hoogwaardigheidsbekleders die Shanghai bezoeken tijdens het half jaar dat de Expo duurt. Als elk land z'n president, koning, premier of prins stuurt op z'n eigen dag is het voor de Chinese autoriteiten een stuk gemakkelijker om een geschikte gastheer te leveren die de hoge buitenlandse gasten ontvangt.
Wie dat voor Willem-Alexander en Máxima zal zijn, is nog niet bekend. Het programma heeft het slechts over een 'verwelkoming door Chinese autoriteiten' op de Expo. Twee weken geleden, bij de opening van de wereldtentoonstelling, was premier Balkenende de gast van de Chinese president Hu Jintao. Het paar bezoekt dinsdag het vuurrode, 69 meter hoge paviljoen van China op de Expo en het paviljoen van Sjanghai. Daarna gaan ze naar het Nederlandse paviljoen Happy Street en het paviljoen van Rotterdam, waar de stad laat zien hoe ze het hoofd boven water houdt aan de monding van de grote Europese rivieren.
Woensdagochtend 19 mei schieten de prins en prinses met 431 kilometer per uur van de stad terug naar luchthaven Pudong - een rit van zeven minuten in de zweeftrein Maglev, de snelste ter wereld. Daar staat dan weer het oude KLM-toestel te wachten. Voor gewone Nederlandse reizigers, die de vlucht van ruim tien uur moeten doorkomen met een selectie van B-films op een monitor veraf in het gangpad, het grootste contrast tussen het moderne China en het ouderwetse thuis.
© GPD Tekst en foto's Remko Tanis
Reacties