Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven hebben zondagochtend hun officieel bezoek aan Canada afgesloten. Over het resultaat kan het paar tevreden zijn. De boodschap is overgekomen.
Pieter van Vollenhoven staat peinzend in de lobby van het immense hotel in hartje van de Canadese stad Calgary. Hij heeft nog een paar minuten alvorens hij samen met prinses Margriet vertrekt voor een lunch bij de luitenant-gouverneur van de provincie Alberta. ,,Ik word constant op de hoogte gehouden. Ik word de hele dag gebeld”, zegt hij spontaan.
Hier staat de voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die weet dat aan de andere kant van de wereld een Libisch vliegtuig is neergestort met meer dan zeventig Nederlandse passagiers aan boord van wie slechts één het ongeluk heeft overleefd.
De Onderzoeksraad heeft meteen twee waarnemers naar Tripoli gestuurd, en Pieter van Vollenhoven houdt ook in Canada – tussen alle programmaonderdelen door – de vinger aan de pols. ,,Het is belangrijk dat we snel de oorzaak van het ongeluk te weten komen. Libië moet de zwarte doos afstaan en laten onderzoeken”, stelt Van Vollenhoven.
Maar met het besef dat in het Noord-Afrikaanse land de zaken niet lopen zoals in Nederland of andere westerse landen. Over de identificatie van de slachtoffers en de repatriëring van de stoffelijke overschotten is hij optimistischer. ,,We hebben hele goede forensische teams”, weet Van Vollenhoven.
Hij benadrukt nog eens dat zijn raad verder geen bevoegdheden heeft in Libië. ,,Het toestel was een Airbus. Frankrijk moet hier het voortouw nemen”, vindt hij ook. Maar dat wil niet zeggen dat de Onderzoeksraad niet wil helpen en assisteren waar mogelijk. ,,We kunnen hier van leren”, zegt Van Vollenhoven.
Zijn overpeinzingen worden onderbroken door prinses Margriet. ,,Ik weet dat je gezellig staat te praten, maar we moeten nu echt gaan”, spoort ze haar echtgenoot aan om in de klaarstaande limousine te stappen. Margriet is van de klok, haar man knoopt er bij gesprekken, recepties en ontvangsten graag nog een paar minuutjes aan vast.
,,Wat een aardige, spontane man. Hij kijkt je aan, houd je hand vast, en heeft echt aandacht voor je”, vertelt even later een van de gasten bij de lunch. Pieter weet iedereen het gevoel te geven speciaal te zijn. Prinses Margriet krijgt een staande ovatie na haar tafelrede. Ook in het trotse en eigengereide Alberta, waar zo’n 40.000 mensen met een Nederlandse herkomst wonen, wordt ze binnengehaald als ‘Canada’s prinses’.
,,In Canada geboren, op Nederlandse grond, maar met de Canadese geest in het hart”, aldus de net een week eerder aangetreden luitenant-gouverneur Donald Ethell, de vertegenwoordiger van koningin Elizabeth in de provincie. Vanuit die geest, spreekt Margriet over de ‘gezamenlijke toekomst gebouwd op een gedeeld verleden’.
Ze haalt de vriendschapsbanden aan, die niet alleen haar familie maar tal van Nederlanders verbinden met Canada. Bij de 65ste verjaardag van de bevrijding en het verdwijnen van de veteranen, is haar zorg dat ook toekomstige generaties de relatie voortzetten en uitbouwen. ,,We moeten blijven samenwerken en van elkaar leren”, zegt de prinses, die door de wijze waarop ze met en over de veteranen spreekt, tot hun mascotte en boegbeeld is geworden.
De Canadese media hebben de afgelopen week die gevoelens opgepikt. De prinses verscheen van kust tot kust op de voorpagina’s en de kransleggingen bij oorlogsmonumenten in Ottawa en Calgary werden rechtstreeks uitgezonden. Margriet is blij met al die aandacht, niet voor zichzelf – in de schijnwerpers oogt ze verlegen – maar voor de boodschap van dankbaarheid en vriendschap die ze wil overbrengen. ,,We zullen en mogen nooit vergeten wat de Canadezen voor ons hebben gedaan.”
© Royalblog, Hans Jacobs
Reacties