De zoektocht van de 65-jarige Mildred Zijlstra naar haar biologische vader heeft geen bewijs, maar wel een ernstig vermoeden opgeleverd: prins Bernhard. Mildred heeft haar verhaal gedaan tegenover Marc van der Linden, die tot de conclusie is gekomen dat zij inderdaad een dochter is van de prins.
,,Grote vraag: heeft de prins het zelf geweten?", stelt Van der Linden in zijn woensdag verschijnende boek 'De vrouwen van prins Bernhard'. Van der Linden denkt van niet - anders zou hij zich wel over haar hebben ontfermd - maar kan dat niet bewijzen.
Mildred zou graag meewerken aan een DNA-onderzoek om vast te stellen of zij inderdaad de zevende dochter is van Bernhard - of chronologisch gezien de vierde en tevens de derde buitenechtelijke. Maar ze begrijpt dat haar (koninklijke) halfzussen daar niet op zitten te wachten. ,,Zij zijn niet verantwoordelijk voor wat er is gebeurd. Ik heb al lang geleden geaccepteerd dat honderd procent zekerheid er voor mij waarschijnlijk nooit zou komen", zegt ze tegen Van der Linden.
De reden dat ze nu toch met haar verhaal naar buiten treedt is dat vele pogingen om zelf nog meer te ontdekken zijn gestrand. ,,Ze wil open en vrij over de identiteit van haar vader kunnen spreken", aldus Van der Linden. Prins Bernhard zou Mildreds moeder Trijntje - om haar identiteit te beschermen wordt geen nadere naam gegeven, ook Trijntje is niet de voornaam die ze gebruikt - in de zomer van oorlogsjaar 1945 hebben ontmoet. Trijntje was actief voor de Binnenlandse Strijdkrachten, Bernhard was er de bevelhebber van. Er is een foto uit augustus 1945 waar beiden op staan.
Trijntje heeft het vermeende vaderschap van Bernhard altijd voor Mildred verzwegen. Maar Mildred had eerder al aanwijzingen gekregen, al probeerden de meeste mensen in haar naaste omgeving haar van een zoektocht naar haar biologische vader af te houden. Enkele jaren eerder had een oude familievriend van haar adoptiefouders - lang burgemeester en ook goed bekend met leden van de koninklijke familie - haar zelf al verteld dat 'prins Bernhard haar vader is.'
Verdere pogingen om meer te weten te komen, liepen stuk. Het hof reageerde niet op post en ook nu geeft de Rijksvoorlichtingsdienst geen commentaar op de beweringen uit het boek. Marc van der Linden heeft het sluitende bewijs ook niet gevonden, zo geeft hij ruiterlijk toe. Hij ziet echter zoveel aanwijzingen en ongerijmdheden in het levensverhaal van Mildred, dat het wel waar móet zijn. Van der Linden in zijn boek: Zo wijst een oud verzetsman zonder aarzeling Trijntje aan op de foto met Bernhard. 'Zij was van de prins. Dat wist iedereen' zegt hij bijna 65 jaar later met grote zekerheid.'
In het boek wordt uitvoerig beschreven hoe Mildred uiteindelijk naar de wens van Trijntje wordt geadopteerd, al ging daar gesteggel aan vooraf en maakte het FIOM (Nederlandse Federatie vanáInstellingen voor de Ongehuwde Moeder) daarbij een vreemde draai. Van der Linden veronderstelt daarbij ingrijpen van derden, wellicht met het doel de prins uit de wind te houden. Mildred groeit in het adoptiegezin van Jan Willem Zijlstra op in Rhenen, maar wil toch meer weten over haar biologische ouders. Moeder Trijntje stemt in met contact, mits ze nooit de naam van Mildreds vader hoeft te noemen, aldus Van der Linden.
Mildred richtte zich uiteindelijk tot de oud-burgemeester van Rhenen, Ridder Bosch van Rosenthal, een vriend van haar adoptiefvader Zijlstra. ,,Je moet zijn bij prins Bernhard. Dát is je vader,' zou Bosch van Rosenthal haar hebben geantwoord. ,,Dit mag niemand weten", zou Trijntje in paniek hebben geroepen toen Mildred haar ermee confronteerde. Tot een contact met de in 2004 overleden prins Bernhard, die op zijn sterfbed het bestaan van twee andere buitenechtelijke dochters bevestigde, komt het niet. Maar geheim houden wil Mildred het ook niet langer, tot afgrijzen overigens van Trijntje.
* De vrouwen van prins Bernhard door Marc van der Linden, uitgeverij Carrera, 15 euro
Reacties