Prinsjesdag behoort tot de hoogtepunten van het koninklijk jaar. En daar waar het 'andere' markeringspunt, Koninginnedag, een persoonlijk en feestelijk karakter heeft, gaat het op de Derde Dinsdag van september om serieuze zaken.
Deelname aan de plechtigheid in Den Haag is ook beperkt tot de volwassen leden van het Koninklijk Huis, met uitzondering van de prinsen Maurits en Bernhard en hun echtgenotes. Hun lidmaatschap en aanspraken op de troon eindigen overigens met de troonsafstand van hun tante Beatrix.
De trouwste koninklijke deelnemers aan Prinsjesdag zijn prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, die al die jaren nog nooit hebben verzuimd.
Beatrix heeft als koningin (uiteraard) geen Troonrede overgeslagen, maar als prinses heeft ze een aantal keer afgezegd - het laatst toen ze in verwachting was, van Constantijn (1969).
De Gouden Koets stond dit jaar extra in de belangstelling omdat historisch analfabete Kamerleden vanwege vermeende politieke correctheid voorstelden een deel van het rijtuig te slopen. Dit omdat er een paneel is dat 'de West' symboliseert, en volgens hen teveel herinneringen oproept aan de tijd van de slavernij.
[Wie deze redenering in alles doortrekt zou ook spoorlijnen moeten sluiten en gebouwen afbreken omdat ze zijn gefinancierd uit de opbrengsten van de handel met Indie; en GroenLinks en SP zouden ook in een museumvitrine moeten worden bijgezet vanwege hun eerdere banden met communisme en marxisme.]
De traditionele rijtoer verliep dit jaar zonder incidenten, en na afloop verscheen het koninklijk gezelschap zoals gebruikelijk op het balkon van paleis Noordeinde. Volgens een ander gebruik - het gebeurt volgens de informant eens in de vijf jaar - was er na afloop aan de achterkant van het paleis een defile voor het koninklijk escorte te paard.
Fotografen hebben er de laatste jaren een sport van gemaakt om de Oranjes ook in het vizier te nemen na afloop, na de lunch in het paleis, bij het vertrek naar huis.
© RB Hans Jacobs; Foto's: © Monarchy Press Europe, Patrick van Katwijk
Reacties