Het diamanten regeringsjubileum van koningin Elizabeth II op 6 februari 2012 wordt groots gevierd. Onderdeel van de feestviering is een wereldtoernee van de leden van de Britse koninklijke familie. Van Gibraltar tot Tuvalu, van de Falklands tot Singapore, en alles er tussenin, krijgt bezoek. Niet alleen de landen die Elizabeth ook als staatshoofd hebben - 15 stuks - maar ook de resterende overzeese gebiedsdelen, de Crown Dependencies en een aantal lidstaten van het Gemenebest.
Volgens Buckingham Palace zijn de taken ongeveer als volgt verdeeld:
- koningin Elizabeth en prins Philip 'doen' het Verenigd Koninkrijk. (zie programma).
- prins Charles en hertogin Camilla krijgen de 'grote' Gemenebest-landen die nog een monarchie zijn: Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en omdat ze toch in de buurt zijn, ook Papua New Guinea. Verder gaat de prins van Wales naar de Kanaaleilanden en naar het eiland Man.
- prins William en Catherine, hertogin van Cambridge, gaan naar Maleisië en Singapore - mooie halteplaatsen op weg naar... de Solomon eilanden en het piepkleine Tuvalu. Hoe dat ministaatje het koninklijk bezoek en de media invasie moet verwerken wordt ongetwijfeld hét verhaal van de Windsor Royal World Tour.
- prins Harry mag voor het eerst ook alleen op reis als vertegenwoordiger van zijn oma. Hij krijgt 'klein grut', maar het zijn wel leuke bestemmingen: Belize, Jamaica en de Bahamas.
- prins Andrew heeft India op zijn programma.
- prins Edward en gravin Sophie krijgen het druk met een hele trits Caribische eilanden voor de boeg: Antigua and Barbuda, Barbados, Grenada, Montserrat, St. Kitts and Nevis, St. Lucia, St. Vincent and the Grenadines en Trinidad and Tobago. Ook gaan ze naar Gibraltar.
- prinses Anne heeft bij het lootjes trekken twee republieken uit de zilveren schaal gevist, één daarvan heeft zelfs geen enkele historische connectie met Groot-Brittannië: Mozambique (lid van het Gemenebest geworden omdat alle buurlanden dat ook zijn). Ze bezoekt daarnaast Zambia.
- de hertog van Gloucester is ook van de partij, met bezoeken aan de 'confetti' van het voormalige wereldrijk: de British Virgin Islands en Malta.
- de hertog van Kent moet zich tevreden stellen met de Falkland Islands en Oeganda.
Er zijn nog meer gebiedsdelen (St Helena bijvoorbeeld, de Cayman Islands, en Bermuda), maar die zijn niet genoemd. © RB
Reacties