- Wat heeft het Oostenrijkse Openbaar Ministerie onderzocht?
,,Tja, over de inhoud van het onderzoek heeft het OM nog niets vrijgegeven. Maar met het onderzoek wil het OM achterhalen welke partijen mogelijk verantwoordelijk zijn voor het ongeluk en of hun iets kan worden verweten. Het OM zal allerlei aspecten rondom het ongeluk hebben onderzocht. Wat was de samenstelling van de sneeuw ter plaatse, hoe groot was het risico op een lawine? Had de plaatselijke lawinecommissie het gebied niet moeten sluiten voor skiërs? Ook wil men weten waar en op welk moment de lawine is ontstaan. En wie zich op de helling bevonden. Het hoeft namelijk helemaal niet zo te zijn dat de lawine is veroorzaakt door prins Friso of zijn begeleider Florian Moosbrugger."
- Wat gebeurt er nu het onderzoek is afgerond?
,,Het rapport is opgestuurd naar het gerechtshof in Innsbruck, dat is de gebruikelijke procedure. Waarschijnlijk wordt ook een kopie naar het ministerie van justitie in Wenen gestuurd, vanwege de gevoeligheid van het onderwerp. Ik denk dat het rapport nauwkeurig wordt nagelezen omdat het een ongeluk betreft van zo'n prominent persoon. Mocht het OM in Innsbruck nog onduidelijkheden vinden, kan het besluiten die verder te onderzoeken. Daarna pas besluit het OM of het iemand gaat vervolgen."
- Wat is er tot nu toe bekend over de rol van Florian Moosbrugger?
,,We weten op dit moment alleen dat er 17 februari een lawine ontstond toen Moosbrugger en de prins Friso buiten de piste skieden. Het OM zal waarschijnlijk hebben onderzocht wat de twee mannen met elkaar hadden afgesproken, welk materiaal ze bij zich hadden, en wie het meest ervaren was in het inschatten van de risico's. Men zal ook kijken of Moosbrugger of de prins te licht hebben gedacht over de gevaren van de afdaling. Dat kan leiden tot vervolging."
- Zijn er al soortgelijke rechtszaken geweest in Oostenrijk?
,,Iedere zaak is anders. Afgelopen maandag noemde actualiteitenprogramma EénVandaag een Oostenrijkse man die is veroordeeld voor het veroorzaken van een lawine waardoor zijn vrouw om het leven kwam. Maar het is niet correct om het skiongeluk van Friso met zo'n zaak te vergelijken. De rechtsleer is misschien hetzelfde, maar de situatie was totaal verschillend. Je kunt niet met zulke voorbeelden op de zaken vooruit lopen."
- Wat zijn de scenario's?
,,Als het onderzoek laat zien dat niemand verwijtbaar heeft gehandeld, dan wordt er geseponeerd. Anders komt de zaak voor de rechter, dat is niet anders dan in Nederland. De straf bij zulke zaken is meestal een voorwaardelijke celstraf, tussen de drie en zes maanden. Maar bij veroordeling kan de ziektekostenverzekering bijvoorbeeld de financiële schade terugeisen." © GPD Bjinse Dankert
Reacties