Brunei en Singapore zijn twee bijzondere en twee bijzonder kleine, maar zeer welvarende landen die koningin Beatrix samen met prins Willem-Alexander en prinses Máxima deze week bezoekt. Voor beide landen betekent het een primeur. Er was nog niet eerder een Nederlands staatshoofd op staatsbezoek.
Niet zo gek overigens dat koningin Beatrix de eerste is. Brunei Darussalam werd tijdens haar regering onafhankelijk (1984) en Singapore staat pas sinds 1965 geheel op eigen benen, na een mislukte federatie met Maleisië en jaren van Brits bestuur. Nederland was een van de eerste landen die de 700 vierkante kilometer grote stadstaat erkende.
De Nederlandse bemoeienis met beide landen is echter niet van gisteren. De eeuwenlange Nederlandse aanwezigheid in de ‘Oost’ had natuurlijk ook gevolgen voor Brunei en Singapore. Beide grensden immers aan Nederlands-Indië. Singapore lag aan de overkant van het eiland Sumatra en werd steunpunt van de met Nederland concurrende Britse belangen en Brunei zag het grondgebied op Borneo afkalven ten gunste van de Nederlanders en Britten, tot er nog maar 5700 vierkante kilometer overbleven. Gelukkig wel met olie en gas in de buurt, uit de grond gehaald door Koninklijke Shell.
Brunei heeft een rijke en eeuwenoude geschiedenis. De familie van sultan en Yang di-Pertuan Hassanal Bolkiah – vooruit, één keer de volledige titulatuur en benaming His Majesty Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah ibni Al-Marhum Sultan Haji Omar 'Ali Saifuddien Sa'adul Khairi Waddien, Sultan and Yang Di-Pertuan of Brunei Darussalam – regeert al sinds 1363. De huidige heerser is nummer 29 in die lange rij, en hij is na koning Bhumibol van Thailand en koningin Elizabeth II de langst regerende monarch ter wereld. Hassanal Bolkiah doet echter meer. Zo is hij ook premier, de langst zittende ter wereld – sinds 1967.
Over de rijkdom van de sultan zijn hele boeken en internetpagina’s volgeschreven. De sultan heeft een interessante onroerend goed portefeuille met daarin prestigieuze hotels op verschillende plaatsen in de wereld. De hangars die hij heeft voor zijn autoverzameling doet menig autoliefhebber verbaasd zijn hoofd schudden. Eén Ferrari is natuurlijk leuk – prins Bernhard hield er ook van – maar 300? Een eigen vliegtuig en nog zo wat speeltjes, ach, wat maakt het uit. Geld moet rollen en de inwoners van Brunei – iets meer dan 400.000 – betalen geen belasting.
Singapore steekt anders in elkaar. Dat heeft de huidige rijkdom met bloed, zweet en tranen bereikt onder leiding van de autoritaire ‘vader des vaderlands’ Lee Kuan Yew, die 31 jaar lang premier was. Van oppositie of tegenspraak moest hij niets hebben, maar zijn visie voor Singapore heeft wel welvaart gebracht. De koningin ontmoet hem vlak voor het staatsbanket op de eerste dag van het staatsbezoek. Zijn zoon Lee Hsien-Loong komt ze ook tegen. Die is sinds 2004 minister-president, pas de derde premier sinds Singapore’s onafhankelijkheid.
De Oranjes zijn niet onbekend met Singapore, ook voor hen een prettige tussenstop op weg van en naar andere bestemmingen in Zuid-Oost Azië. Willem-Alexander was er ook al als lid van het IOC en voor waterzaken. Het programma bestaat beide dagen vooral uit het bijwonen van bijeenkomsten. Met zakenmensen en wetenschappers – waarbij ook aandacht wordt geschonken aan stadsontwikkeling, een gebied waarop Singapore en Nederland ervaringen en expertise kunnen uitwisselen.
© RB Hans Jacobs
Reacties