De komst van het kroonprinselijk paar naar Nederland heeft de Japanse media in verwarring en opwinding gebracht. Hoe kan een zieke Masako zo’n lange en verre reis maken? Vorige week was ze niet eens in staat om het voorjaarstuinfeest bij te wonen. Voor het eerst in 11 jaar is ze aanwezig bij een officiële buitenlandse gelegenheid. Als dat maar goed gaat.
De media in Japan kunnen er maar moeilijk mee omgaan. Reacties in Japan zijn deels ook vijandig, net als in 2006 toen Masako met kroonprins Naruhito en prinses Aiko op uitnodiging van koningin Beatrix twee weken op vakantie kwam in Apeldoorn. Wie ziek is en niet kan deelnemen aan openbare optredens, moet ook niet reizen, zo menen de critici.
Die kritiek komt uit de hoek van Japanners die het Masako kwalijk nemen dat ze niet voor een mannelijke troonopvolger heeft gezorgd. Mensen die Naruhito het welgemeende advies gaven óf een concubine te nemen óf om te scheiden en hertrouwen. Dat de hoog opgeleide Masako depressief werd door de ‘gouden kooi’ van het Japanse keizerlijk hof en door de druk uit de maatschappij, werd haar ook als verwijt voor de voeten geworpen.
De geslotenheid en geheimzinnigheid van het hof verergerden de situatie voor Masako. Achteraf kan worden geconstateerd hoe verstandig koningin Beatrix en prins Claus waren om vanaf het begin openheid te geven over de gezondheidstoestand van prins Claus. De vaagheid in Japan leidt tot tal van speculaties en vooral tot het bestuderen van elke stap, elke gezichtsuitdrukking, elke beweging van Masako. De prestatiedruk werd alleen maar groter.
Naruhito verdient een diep respect voor de wijze waarop hij zijn vrouw door dik en dun, tegen de keizerlijke hofhouding en een deel van de publieke opinie en media in, is blijven steunen. Het kan voor hem niet altijd gemakkelijk zijn geweest. Ook hij stond onder druk en later kwamen er ook nog schoolproblemen bij voor prinses Aiko. Naruhito en Masako zijn dit jaar twintig jaar getrouwd – een voorbeeld van echtelijke trouw: in goede dagen en in slechte dagen.
Het is op zich al een kleine overwinning dat er op het laatste moment – de uitnodiging uit Wassenaar lag er al lang, maar er werd maar geen beslissing genomen – toestemming kwam om naar Amsterdam te reizen. De Japanse media kloppen nu overal bij Nederlandse journalisten aan met het verzoek om een toelichting. Waarom is de band met de Oranjes zo goed? Is er een ziekenhuisvleugel ontruimd om Masako op te vangen, komt er een psychiater mee? Neemt ze wel deel aan alle ontvangsten? Is het niet teveel, te ver, te lang?
Vragen die voortkomen uit onwetendheid en nieuwsgierigheid. Gelukkig weet het Nederlandse hof heel goed hoe de Japanse eregasten kunnen worden afgeschermd, zodat ze zichzelf kunnen zijn en ook aan deze paar dagen in Nederland - net als in 2006 – goede herinneringen zullen bewaren.
Waarbij Masako natuurlijk ook nog de bonus heeft van het weer kunnen ontmoeten van haar ouders. Die wonen namelijk in Nederland.
© RoyalblogNL, Hans Jacobs; Foto's: © David van Dam, DPP
- Lees ook: Prinses Masako, keizerlijke gevangene (boek Ben Hills, 2007)
- Lees ook: Heerlijke vakantie in Nederland (2006)
- Lees ook: Prinses Amalia leert prinses Aiko zwaaien (2006)
- Lees ook: Masako zoekt rust in Nederland (2006)
Uit dat artikel:
Naruhito is anders dan collega Willem-Alexander, met wie hij bevriend is, niet vrij om te gaan waar hij wil. Vakanties zijn strak georganiseerd en voeren bijna uitsluitend naar keizerlijke buitenverblijven in eigen land. Op eigen houtje op pad gaan, is niet toegestaan. De laatste buitenlandse reis van Masako en Naruhito samen was in december 2002 naar Australië en Nieuw-Zeeland.
Masako, die in 1985 cum laude afstudeerde aan de prestigieuze Amerikaanse Harvard universiteit, wordt wel de 'gevangen vlinder' genoemd. Ze was een succesvol diplomate toen ze de kroonprins ontmoette. Tweemaal vroeg hij vergeefs om haar hand. In 1993 stemde ze toe, in de verwachting zich aan zijn zijde te kunnen ontplooien. © RB
Reacties