Het lijkt ‘over en uit’ voor de voorheen zo ideale koninklijke schoonzoon en zwager Iñaki Urdangarín. En misschien ook wel voor Infanta Cristina. Donderdag overhandigde de anti-corruptie aanklager in Palma de Mallorca aan de rechter de bekentenis van Marco Antonio Tejeiro, de boekhouder van Iñaki’s stichting ‘Instituto Nóos’.
In ruil voor strafvermindering deed Tejeiro een boekje open over de handel en wandel van Iñaki en zijn gewezen zakenpartner Diego Torres – de zwager van Tejeiro. Er lijkt na de ontboezemingen van de boekhoeder maar één conclusie mogelijk: Iñaki hangt.
* Tv-beeld: Iñaki en Cristina op de tribune op de nationale feestdag. Binnenkort in de cel?
Nóos was op papier het vehikel waarmee Iñaki zonder winstdoelmerk zijn diensten (lees: koninklijke connectie en Olympische sportverleden) aanbood voor promotionele doeleinden. Een congres binnenslepen, of een ander aantrekkelijk project ten behoeve van een regionale overheid bijvoorbeeld, zoals Valencia en de Balearen. Maar dat was de theorie.
Volgens Tejeiro was dat allemaal camouflage. Iñaki en Diego, die het heft stevig in handen hadden, waren uit op maximale winst. Nóos functioneerde in de praktijk "como una mercantil" – als een bedrijf. Daar was dan wel het nodige geschuif met papieren en spookbedrijven voor nodig om de fiscus om de tuin te leiden, maar dat leek de stichting goed af te gaan.
Er werden orders binnengehaald en niet zulke kleine ook. Valencia en de Balearen eilanden betaalden 5,9 miljoen euro. Ze kregen de facturen netjes bezorgd, niet wetende dat de werkelijk gemaakte kosten en de geleverde diensten van Iñaki c.s. niet meer waard waren dan 1,6 miljoen.
* Een modern koningspaar reist met de trein, van Madrid naar Valladolid.
Het verschil werd weggesluisd, via tal van rekeningen, ook in belastingparadijzen en niet te vergeten de rekening van Aizoon, gezamenlijk eigendom van de hertog en hertogin van Palma: Iñaki en Cristina. Aizoon “no tenía actividad alguna” – kende geen enkele activiteit, behalve dan dat Cristina van het daar geplaatste geld privérekeningen betaalde, zoals een communiefeest.
De bekentenis is overhandigd aan onderzoeksrechter José Castro die al een paar jaar minutieus onderzoek doet naar Iñaki, Cristina en Diego Torres. Het zal wellicht niet lang meer duren of de fraude-, corruptie- en belastingontduikingszaak komt daadwerkelijk voor de rechter. Dan zal koning Felipe VI op eieren moeten lopen.
Hij heeft zich weliswaar al lange tijd gedistancieerd van zijn lievelingszus en zwager, maar dat betekent niet dat het geen uitstraling heeft op de monarchie. Zeker wanneer Iñaki celstraf krijgt, en/of ook Cristina schuldig wordt bevonden. Castro gelooft niet in haar onschuld. Ze heeft misschien niet zelf gesjoemeld, maar ze moet in zijn ogen van de malversaties hebben geweten.
De krant El País illustreerde dat recentelijk op niets aan de verbeelding overlatende wijze. In 2004 verruilde het echtpaar de riante woning van 414.000 euro aan de Avenida de Pedralbes in Barcelona voor een iets groter optrekje à raison van 5,8 miljoen euro, plus 3 miljoen voor het opknappen ervan.
Met hun kredietwaardigheid viel er een hypotheek te regelen waarvoor jaarlijks 208.000 euro moest worden betaald. Volgens de belastingaangifte verdienden beiden samen 186.000 euro. Er kwam extra geld binnen uit de koninklijke toelage, maar nooit genoeg om de koninklijke leefstijl van ‘los Duques de Palma’ te bekostigen. ‘Iñaki verzin een list’ moet de voormalige handballer hebben gedacht.
© Royalblog Hans Jacobs
* El Mundo over de bekentenis van de boekhouder: El contable de Urdangarin confiesa ante el fiscal la trama de Nóos
Reacties