Arme koningin Beatrix. Die heeft de afgelopen jaren in een verpauperd krot gewoond. Een brandgevaarlijk gebouw, waar de leidingen elk moment konden springen. Dat valt in elk geval op te maken uit het persbericht dat het Rijksvastgoedbedrijf op Prinsjesdag verspreidde over de komende opknapbeurt van paleis Huis ten Bosch.
Veel beter was het ook niet gesteld met Noordeinde 66, waar Willem-Alexander en Máxima tot hun verhuizing naar Eikenhorst woonden. Het rijk dat het pand voor veel geld van de prins had gekocht, blijkt ook dat te hebben laten verkrotten. Als de Rijksgebouwendienst met alle eigendom zo omgaat, dan moeten er snel een paar koppen rollen.
De verbouwing van Noordeinde 66, nu het Haagse optrekje van prinses Beatrix, kostte ook aanzienlijk meer dan minister Stef Blok eerder aan de Tweede Kamer heeft verteld. In Den Haag wordt nog steeds niet begrepen dat over dit soort gevoelige zaken pro-actief moeten worden gecommuniceerd. Nu ontstaat keer op keer de indruk dat er iets te verbergen valt.
Enfin het royale persbericht, hieronder in grote lijnen, weergegeven, is een begin.
Het Rijksvastgoedbedrijf treft voorbereidingen voor groot onderhoud en renovatie van paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Het gaat vooral om het aanpassen van zeer verouderde technische installaties (elektra, water, brandveiligheid), het verbeteren van de beveiliging en het verwijderen van asbest en houtrot. Ook is renovatie van gevels, daken en binnenwerk nodig.
Het werk zal beginnen in 2015 en tot in 2017 duren. De kosten bedragen zo'n 35 miljoen euro. Dat blijkt uit een overzicht van grote projecten van het Rijksvastgoedbedrijf in de begroting voor Wonen en Rijksdienst. In het overzicht staan ruim twintig projecten die 15 tot ruim 250 miljoen euro kosten. De renovatie van paleis Huis ten Bosch is daar één van.
Het paleis is eigendom van de Rijksoverheid en wordt door de Staat aan de Koning ter beschikking gesteld. Voor het laatst kreeg het complex grondig onderhoud voor de start van het koningschap van koningin Beatrix. Dat is ruim dertig jaar geleden, eind jaren zeventig. Alleen de Oranjezaal werd iets korter geleden gerestaureerd, rond de eeuwwisseling. Dat duurde drie jaar (1998-2001).
Tot dit jaar was Huis ten Bosch het woon-/werkpaleis van prinses Beatrix. Na de renovatie wordt Huis ten Bosch het woon-/werkpaleis voor koning Willem-Alexander en zijn gezin. In het gebouw zijn woonvertrekken, gastenverblijven en representatieve ruimtes. Het paleis zal na de renovatie ook weer gebruikt worden voor officiële ontvangsten zoals audiënties en bijeenkomsten zoals recent de Nuclear Security Summit (NSS).
Rijksmonument
Paleis Huis ten Bosch is een rijksmonument uit de zeventiende eeuw. Het is een complex van 16 hectare. Het paleis behoort tot het Nederlandse architectonisch en cultuurhistorisch erfgoed dat goed onderhouden moet worden, ook voor de volgende generaties. Het complex staat in de top honderd van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Ook als het gebouw niet het woon/werk-paleis zou zijn, zou deugdelijk onderhoud nodig zijn.
De kosten van de renovatie zijn begroot op 35 miljoen euro. Omgerekend komt dit neer op 4000 à 5000 euro per vierkante meter. Deze investering is vergelijkbaar met onderhoud en renovaties van soortgelijke panden waar sprake is van zowel monumentale waarde als beveiligingsaspecten.
De renovatie houdt in:
- het vernieuwen van de meer dan 30 jaar oude technische installaties (zoals de verouderde brandmeldinstallatie, loden waterleidingen, elektrische bedrading met ongeaarde stopcontacten)
- het aanpassen van de woonvleugel aan moderne eisen
- renovatie van gevels, daken en binnenwerk in beide vleugels
- tuin en terrein aanpassen aan andere woonfunctie en beveiligingseisen
- asbestverwijdering en herstel
- aanpak houtrot, bestrijding houtworm en zilvervisjes op sommige plekken
- aanpassen verouderde beveiliging en voorzieningen beveiligingspersoneel
- vervangen verouderde stoffering
- restauratie beschadigd historisch meubilair
- tijdelijke werkruimte in de tuin van De Eikenhorst, de privé-woning van de koning in Wassenaar; de gemeente Wassenaar heeft daar toestemming voor gegeven
Noordeinde
Ook aan paleis Noordeinde is en wordt groot onderhoud gepleegd. Noordeinde is het werkpaleis van de Koning. Zo is deze zomer is de renovatie van het monumentale woonhuis Noordeinde 66 opgeleverd ten behoeve van prinses Beatrix.
Het pand is onderdeel van het paleis; het is ermee verbonden. Sinds 2007 heeft het pand voor het merendeel leeggestaan en er is alleen zeer beperkt onderhoud uitgevoerd. Het huis was voor de verbouwing in een slechte staat van onderhoud. De renovatie hield o.a. in:
- het vernieuwen van de verouderde technische installaties (elektra, waterleidingen, riolering)
- het verbeteren van de beveiligingsvoorzieningen
- het installeren van een lift
- groot bouwkundig onderhoud aan gevels, daken en vloeren.
De totale kosten bedroegen 3,7 miljoen euro (excl. beveiligingskosten). Een renovatie van de vleugel met keuken en bedrijfsrestaurant van paleis Noordeinde loopt nog en zal medio 2015 klaar zijn. Bij dit project gaat het om grootscheepse verbouwingen van facilitaire en restauratieve ruimtes. De kosten zijn zo'n 8 miljoen euro. © RB; Bron: Rijksgebouwendient
Zie ook: Huis ten Bosch in één keer aangepakt: dat is duurder, maar scheelt in totaalkosten
Zielig hoe NL met eigendom omgaat! Laat zien dat Beatrix bescheiden moet zijn, daar in te willen wonen. Lijkt wel "kamperen met een dakje over je hoofd"!
Geplaatst door: Susann | 26 september 2014 om 21:12