Koningin Margrethe en prins Henrik hebben dinsdag 22 minuten vrijgemaakt om een gesprek te hebben met 5 mediavertegenwoordigers uit Nederland. Aanleiding voor de ontvangst was het staatsbezoek volgende maand van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De ontmoeting vond plaats in Fredensborg Slot, normaal de lente- en herfst residentie maar omdat hun deel van Amalienborg wordt verbouwd, verblijven ze er nu ook in de winter.
Het was een opmerkelijke bijeenkomst, niet in het laatst vanwege het optreden van prins-gemaal Henrik. Die had maling aan conventie en protocol, leek ook niet altijd even geïnteresseerd in het gesprek – om het zachtjes uit te drukken – en barstte los over het onrecht dat hem is aangedaan door hem niet de titel van koning-gemaal te geven, maar slechts dat van prins-gemaal. Hij zal het nooit begrijpen en nooit aanvaarden – het is un-understandable zoals hij baste.
Koningin Margrethe sprak over de recente aanslagen in Kopenhagen en zei dat ze trots was op haar volk, dat terughoudend had gereageerd op de moorden in de hoofdstad. De aanslagen waren een schok, maar geen verrassing zei de koningin. Na gebeurtenissen in Parijs in januari hadden de Denen zich afgevraagd of zij soms de volgende zouden zijn, en dat bleek helaas ook zo te zijn.
De koningin vertelde over de traditie van het krassen van de naam in de ruiten van Fredensborg. Ze wist niet waar Beatrix’ handtekening was, maar na het gesprek vond deze verslaggever haar krabbel en die van prins Claus op het raam in de Tuinzaal waar het gesprek plaatsvond. Nadere inspectie bracht nog een paar bekende handtekeningen aan het licht: Harald en Sonja, Lilibet en Philip, Cral Gustaf en Silvia, de Griekse familie, maar ook Winston Churchill.
Het gebruik is begonnen in de negentiende eeuw onder koning Christian IX, en de traditie is door Margrethe’s ouders weer opgepakt. Koningen, presidenten, maar ook keizers krassen met een van een diamant voorziene pen hun naam in het glas. Een mooi gebruik, vond Margrethe.
Het kort achter elkaar aftreden van koningin Beatrix, koning Albert en koning Juan Carlos kwam ter sprake. Of dat geen signaal was voor haar, werd gevraagd. Nee, antwoordde Margrethe, die eraan toevoegde dat aftreden in Nederland onderhand traditie was. De troonsafstand van Beatrix werd door iedereen verwacht, ook door Margrethe zelf. Maar voor haar is het koningschap een taak voor haar hele leven: tot ik dood op de grond val, zo zei ze.
* Wie heel goed kijkt ziet handtekeningen Beatrix en Claus op het raam
De koningin en prins-gemaal hadden daardoor wel minder tijd voor hun kleinkinderen dan ze zouden wensen, maar dat was nu eenmaal zo. Margrethe vond het leuk om karaktereigenschappen van haar zoons terug te zien in haar kleinkinderen. Zo loopt en beweegt prins Christian precies zoals zijn vader kroonprins Frederik, al is hij volgens zijn oma minder verlegen dan Frederik op die leeftijd.
De ontvangst was relatief ontspannen, afgezien van het intermezzo met Henrik die de koningin zichtbaar in verlegenheid bracht. Persoonlijk contact was er niet: geen handen schudden, geen vragen over het verblijf van de journalisten in Denemarken. Het was een strikt zakelijke bijeenkomst, zonder ook maar een glas water. Op het Noordeinde zal dat met de Deense collega’s volgende maand wel anders verlopen; Willem-Alexander en Máxima leggen meer van zichzelf in dit soort ontmoetingen.
Het Deense hof toonde zich wel opener dan het Nederlandse. De ontvangst in het ‘Gele Paleis’ – de zetel van de hofmaarschalk en de hofhouding – was hartelijk en openhartig – voorzover een ceremoniemeester natuurlijk in zijn kaarten kan laten kijken. Wat dat betreft kon de Nederlandse ambassadeur in Kopenhagen nog veel opsteken van zijn bijna buren; hij hield zijn kaarten dicht tegen de borst, en wilde zelfs niet zeggen waar over een maand de Nederlandse gemeenschap wordt ontvangen.
Het staatsbezoek belooft in elk geval bijzonder te worden. Koningin Margrethe maakte dat zelf nog eens duidelijk. Het moet voor haar petekind een overgetelijk bezoek worden en daarvoor wordt geen enkele moeite gespaard. Rendez-vous op 17 maart om 10 uur op vliegveld Kastrup, met groot ceremonieel en daana de rit naar Fredensborg waar huzaren te paard het laatste stuk naar het paleis zullen begeleiden.
© Royalblog, Hans Jacobs; Foto o.a. Kongehuset, Christian Meyer
Voor een impressie: VIDEO van deel persgesprek
Prins-gemaal is een titel.
Die titel had prins Bernhard niet, en heeft prins Philip ook niet.
Geplaatst door: RoyalblogNL | 22 februari 2015 om 21:32
Prins- gemaal Hendrik is niet de enige prins- gemaal!
In Engeland is er Prins Philip en in Nederland was er Prins Bernhard.
Geplaatst door: Jacqueline | 21 februari 2015 om 14:44
Oh, wat verheug ik me op dit staatsbezoek.
Geplaatst door: Joris | 18 februari 2015 om 23:01