Het laatste staatsbezoek dat koningin Beatrix bracht was eind januari 2013 aan Singapore. Niet vaak had de koningin tijdens een staatsbezoek zoveel lof voor het land waar ze op visite was als juist bij haar slotakte in de stadstaat.
,,De dynamiek van Singapore laat niemand onberoerd. Wij hebben het zelf al vele malen mogen ervaren: Singapore bruist", aldus de koningin in haar tafelrede bij het staatsbanket in Istana, het presidentieel paleis. Singapore mag dan een klein land zijn, het is ,,van grote betekenis en in vele opzichten een voorbeeld van vooruitgang", meende Beatrix.
,,Het is indrukwekkend te zien hoe de bevolking erin is geslaagd hier binnen één generatie een economie op te bouwen die tot de meest geavanceerde ter wereld behoort", zei Beatrix. ,,Singapore laat zien hoe ver een land kan komen zonder bodemschatten en natuurlijke rijkdommen. Kennis is de grondstof, geloof in eigen kracht de energiebron."
Voormalig premier Lee Kuan Yew ('LKY'), de niet altijd onomstreden 'vader des vaderlands', werd geprezen voor de manier waarop hij de transformatie van Singapore leidde. ,,Als een dirigent wist hij uit vele muzikanten één orkest te vormen, dat waardering oogstte in de hele wereld", aldus de vorstin.
Dit weekeinde viert Singapore de vijftigste verjaardag van de (gedwongen) onafhankelijkheid in 1965. Na het vertrek van de Britten had Singapore zich aangesloten bij buurland Maleisië, maar dat was vanaf het begin een mislukt huwelijk.
Maleisië wilde een land zijn voor Maleiers – de toetreding van het vooral door etnische Chinezen bevolkte Singapore tot de federatie verstoorde de balans. Singapore werd gedwongen uit de federatie te stappen en moest, in feite met lege handen, verder.
Wie vijftig jaar later terugkijkt naar het Singapore van 1965, doet dat met ongeloof en daarna bewondering. Maleisië had het nakijken. Singapore behoort tot de wereldtop, in alle opzichten. De lof van Beatrix, enkele dagen voordat ze haar aftreden bekendmaakte, was meer dan verdiend. © RB
Reacties