Het van oorsprong koninklijke jacht 'Mahrousa' werd donderdag opgetuigd voor een historische gelegenheid. Het schip dat in 1869 als eerste door Suezkanaal voer, werd door de Egyptische president el-Sisi gebruikt voor een tochtje op het tweede kanaal, dat donderdag met veel fanfare werd geopend.
Op de Egyptische royaltysite werden een dag later foto's van het interieur van 'Mahrousa' getoond. Eerder in de week had koning Fuad II ook al een foto van de boot op zijn Facebook-pagina gezet, tegelijk met de mededeling dat hij de openingshandeling niet zou bijwonen. Hij had geen officiële invitatie ontvangen.
Het zou ook moeilijk voor te stellen zijn waar hij op de eretribune geplaatst had moeten worden. Op de eerste rij, tussen alle regerende koningen, emirs en presidenten? Op de gloriedag van de nieuwe sterke man van Egypte, die het kanaal binnen één jaar liet aanleggen (met onder meer Nederlandse kennis en inzet)?
Het was eigenlijk al opmerkelijk genoeg dat el-Sisi, die voor zijn presidentschap zijn positie in het leger had opgegeven, in uniform scheep ging op het historische vaartuig. Dat is in 1865 in Engeland gebouwd voor Ismaïl Pasha, de kedive van Egypte. Hij voer er als eerste mee door het Suezkanaal, en werd er in 1879 mee in ballingschap gebracht.
Ook in 1914 had de 'Mahrousa' die taak voor kedive Abbas Helmi II en op 26 juli 1952 onderging koning Farouk een zelfde lot. Vanuit Alexandrië voer de koninklijke familie in ballingschap naar Italië. De afgezette koning – zijn zes maanden oude zoontje Fuad II volgde hem op papier op – stuurde het schip, dat al enkele malen was gerenoveerd en herbouwd, terug en voortaan werd het gebruikt als marine opleidingsschip, en af en toe ook voor ceremoniële gelegenheden. © RB
Reacties