De Groene Draeck vaart niet uit om de koninklijke familie op Koningsdag 2016 te vervoeren door de Zwolse Thorbeckegracht. Het gezelschap krijgt ongetwijfeld een andere 'mooie boot' ter beschikking voor het korte tochtje in de Overijsselse hoofdstad op 27 april. Het was slechts één van de onderwerpen die aan bod kwamen tijdens de perspresentatie van het programma voor de viering van de nationale feestdag.
Zwolle heeft de afgelopen maanden achter de schermen hard gewerkt aan het invullen van dat programma. Er werd uiteraard advies ingewonnen in Dordrecht dat vorig jaar de primeur had van de eerste Koningsdag 'nieuwe stijl'. Het hof had met andere betrokkenen zelf al een evaluatie gehouden. Eerste conclusie: er moest voortaan veel beter worden gelet op het tijdschema. De Dordtse botenparade had in 2015 meteen al voor driekwartier vertraging gezorgd.
De af te leggen afstand moest ook worden beperkt. Bij de koninklijke wandeling is het tempo 250 meter per kwartier. Dordrecht smokkelde door een elektrisch busje in te zetten, maar dat leverde eigenlijk een dood moment op: de Oranjes zoefden langs het publiek, dat daar eigenlijk niets aan had. Contact was er niet. Dordrecht organiseerde ook binnenactiviteiten, eveneens elementen die het programma als geheel ophielden.
Exit dus het aanvullend vervoer en de slechts voor een select publiek toegankelijke activiteiten. ,,Een compact bezoek”, zoals een NOS-collega zei. En alles afgemeten met een klokje in de hand, met het vaste voornemen om het bezoek niet een uur te laten uitlopen. Tot verdriet van Zwollenaren verdween daardoor ook de kenmerkende Sassenpoort uit de route. Het opnemen van de poort – in het Royalblog You Tube filmpje als troostprijs aan het begin opgenomen – zou de wandeling weer te lang hebben gemaakt.
Er komt hogere wiskunde kijken bij het uitstippelen van zo'n route. Zwolle wil zichzelf natuurlijk van zijn allerbeste kant laten zien. Politie en brandweer willen zo breed mogelijke straten, met veel ontsluitings- en ontsnappingsroutes – altijd een uitdaging in een stad vol stegen. Er moeten veel mensen kunnen komen kijken, en dat kan dus niet in stegen.
De grote pleinen moeten dus in de route worden opgenomen: Blijmarkt, Grote Markt, langs de Melkmarkt naar het Rodetorenplein en met de boot naar het Broerenkerkplein. Zo ontwikkelt een route zichzelf, aan de hand van de eisen van alle belanghebbenden, waaronder natuurlijk ook de media die een en ander in beeld moeten kunnen brengen zonder voor de neus van het publiek te staan. En de Oranjes? Ja, die tellen ook mee.
Burgemeester Henk Jan Meijer kreeg de vraag of de koning invloed had uitgeoefend op het programma, of er veto's waren uitgesproken. Maar zo werkt het natuurlijk niet. De koninklijke medewerkers weten precies wat de familie graag wil, en sturen bij de programmabesprekingen bij waar nodig is, zonder te zeggen dat de koning iets liever wel of niet heeft. Je zou kunnen zeggen dat de lijnen vaststaan, daarbinnen kan de gemeente in overleg met de regio naar eigen inzicht de boel inkleuren.
Er is ruimte voor cultuur – met Typhoon als uitsmijter – en voor sport, en uiteraard voor een presentatie van hetgeen Zwolle en regio bijzonder maakt, een soort 'grande parade' zoals Willem-Alexander die graag in het programma ziet opgenomen. De Zwolse burgemeester dacht de juiste mix te hebben gevonden. Het concept dat dit jaar wordt gebruikt, kan volgens hem de standaard worden voor de komende Koningsdagen – in Assen volgend jaar, als Drenthe tenminste weer niet wordt overgeslagen (de laatste keer was in 2002).
Meijer verraste ook maandag. Hij zei desgevraagd nog geen idee te hebben van de begroting voor Koningsdag. Het moest een feest worden en het was ongepast om over geld te praten. De gemeenteraad zou voor 27 april nog wel een voorstel krijgen, zo gaf hij na aandringen toe, en hij hoopte onder de begroting van Dordrecht (een miljoen) te kunnen blijven. De provincie Overijssel had overigens al een financieel helpende hand toegestoken, bevestigde Ank Bijleveld, de commissaris van de Koning.
Maar een burgemeester die nog niet weet wat het (ongeveer) gaat kosten? Ongeloofwaardig. De aankondiging welke gemeente de feestdag mag organiseren is een aantal jaren geleden naar voren gehaald mede om bespreking van de kosten in de raad te vergemakkelijken. Veel kosten staan ook vast: huur van dranghekken, inzet van politie en andere hulpdiensten, opbouw van podia. Meijer moet dus een goed beeld hebben, zeker zes weken voor K-Day.
Zwolle zelf presenteerde zich maandag van zijn beste kant. Schitterend lenteweer, strak blauwe lucht: als het weer op 27 april ook zo is, dan kan iedereen meer dan tevreden zijn. Commissaris Bijleveld herinnerde zich het vorige Koningsdag/Koninginnedag bezoek aan haar provincie nog. In Deventer wisten de weergoden toen van geen ophouden (zie het verslag uit 2003, de eerste keer dat ondergetekende verslag deed van de feestdag). Ze hoopte nu op beter weer.
Wellicht is prinses Alexia tegen die tijd ook fit genoeg om met de familie mee te komen. Meijer kon dat maandag nog niet toezeggen, maar als het genezingsproces na de beenbreuk en de revalidatie voorspoedig verlopen is het nog mogelijk.
© RB Hans Jacobs
Waarom breekt u toch steeds weer een lans voor Assen/Drenthe voor een volgend bezoek? Waarom moet WA rekening houden met uw lijstje dat gebaseerd is op Koninginnedagen onder Beatrix? Volgens mij is de lijst in 2013 afgesloten en is er een nieuwe lijst met Noord Holland, Zuid Holland en Overijssel en hebben de andere provincies precies evenveel recht op Koningsdag 2017!! Ik hoop dat mijn Utrecht (provincie) aan de beurt is en Utrecht heeft m.i. precies evenveel recht als een stad in Drenthe!
Geplaatst door: Gerda Veldkamp | 08 maart 2016 om 10:11