Koningin Máxima gaf dinsdag bij De Haagse Hogeschool in Den Haag een toespraak bij het seminar ‘Meedoen Geld(t)’ van het lectoraat ‘Financial Inclusion and New Entrepreneurship’. De bijeenkomst richtte zich op de rol die financiële instellingen kunnen spelen bij het stimuleren van economische participatie van mensen.
,,Wat heb je nodig om een eigen bedrijf te starten? Een goed idee! Daar begint het mee. Enthousiasme. De wil om nieuwe dingen te leren. Die zijn ook nodig. En natuurlijk... een klein beetje geld. En heel veel doorzettingsvermogen!”, aldus de koningin.
,,Jullie kennen misschien het verhaal van Jitse Groen. Als student van 21 kwam hij zestien jaar geleden thuis van een feestje. Hij had honger. Dat hebben studenten wel vaker natuurlijk. Maar snel een pizza bestellen en thuis laten bezorgen, dat kon niet. En zo kwam hij op het idee om restaurants en klanten via internet aan elkaar te koppelen. Thuisbezorgd.nl was geboren”, gaf ze als voorbeeld
,,Gedreven mensen als Jitse Groen zijn er over de hele wereld. Vorig jaar was ik in Bangladesh. Daar was ik op bezoek bij een fantastische vrouw: Jharna Islam. Zij kon in 1998 haar eigen bedrijf beginnen dankzij een klein krediet van omgerekend nog geen tien euro. Dat was net genoeg om één naaimachine te kopen en in haar eigen huis een naaiatelier te starten. Stap voor stap bouwde zij haar onderneming uit. Inmiddels werken er acht mensen in haar bedrijf. Haar grote droom is nu een eigen modehuis waar ze haar ontwerpen kan produceren. Ook dat is ondernemerschap: steeds nieuwe doelen stellen”, zei Máxima.
,,Ik word blij van deze verhalen, omdat ik geloof in de kracht van ondernemende mensen. Toen ik werkte bij banken in Buenos Aires, New York en Brussel heb ik gezien hoe belangrijk het is dat mensen een eerlijke kans krijgen. Het gaat niet in de eerste plaats om geld. Geld is alleen maar een middel. Het gaat om waardigheid en trots. Om méédoen met al je talenten. Om een goed leven, op eigen kracht, voor jezelf en voor de mensen om je heen op te bouwen. En breder gezien gaat het om nieuwe banen en sociale vooruitgang. Om gelijkheid tussen man en vrouw. En uiteindelijk om hoop op een betere toekomst.”
,,De oplossing begint bij: beter kijken en luisteren naar de klant. Méédenken met de klant. In Pakistan bijvoorbeeld, kunnen veel vrouwen niet lezen en schrijven. Dan werkt een identificatie met vingerafdrukken veel beter dan één met formulieren. En bij ons? Ook bij ons in Nederland is nog veel te doen! Dat is natuurlijk goed nieuws voor alle studenten hier in de zaal. Er is werk aan de winkel.”
,,Ook in ons land zien we dat financiële diensten nog niet goed aansluiten op de behoeften van mensen en op nieuwe trends en nieuwe vormen van ondernemerschap. (…) Ondernemen is niet alleen een kwestie van geld, maar ook van kennis en vaardigheden. Dat is ook altijd het uitgangspunt van microfinanciering in Nederland geweest: de combinatie van financiering en begeleiding.
Geld is alleen maar een middel. Meedoen staat voorop. Dáár gaat het om. Mensen die kunnen meedoen, voelen zich trots, weerbaar en waardevol. Daarom mogen we niet rusten voordat iedereen kan meedoen! Of je nu Jitse heet of Jharna. Of je nu kleine of grote ambities hebt. Of je nu bij een bedrijf gaat werken. Of je eigen bedrijf begint. Of allebei tegelijk!”
Bij het seminar waren professionals uit de financiële sector, ondernemers, beleidsmakers, docenten en studenten van De Haagse Hogeschool aanwezig. In ‘Meedoen Geld(t)’ wordt onder meer gekeken naar wat financiële instellingen kunnen betekenen voor zelfstandige ondernemers en voor mensen die bijvoorbeeld een carrière switch willen maken, studenten met ondernemersaspiraties en mensen in werkloosheidssituaties die weer willen toetreden tot de arbeidsmarkt.
© RB; Bron: RVD;Foto's: © RPE Albert Nieboer
Reacties