De kans dat Nepal weer een koninkrijk wordt, is klein. Maar het bezoek van prins Harry roept herinneringen op aan de tijd dat het land zelf een monarchie was, nu bijna acht jaar geleden. Volgens een artikel in Kathmandu Post dat verscheen ter gelegenheid van de komst van prins Harry neemt het aantal Nepalezen dat terugverlangt naar die tijd toe.
Dat bleek bijvoorbeeld bij de parlementsverkiezingen van 2013 toen de koningsgezinde partij Rastriya Prajatantra het zeteltal uitbreidde van vier naar 24. De royalisten werden daardoor de op drie na grootste partij in het overigens 601 leden tellende parlement en nemen sindsdien ook deel aan de regering. Voorman Kamal Thapa is zelfs vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken.
,,Wij staan voor terugkeer van de constitutionele monarch en dat idee heeft steeds meer aantrekkingskracht”, aldus Tanka Dhakal van de partij in de Kathmandu Post. De nostalgie wordt gevoed door het feit dat de republikeinse regering de in 2008 hoog gespannen verwachtingen niet heeft kunnen waarmaken.
,,Er is geen veiligheid en geen vrede”, zei Dhakal, die ook wees op de slechte economische toestand en de hoge werkloosheid. De aardbeving van vorig jaar, waarbij 9000 mensen het leven lieten, heeft de situatie alleen maar verslechterd. De afgezette koning Gyanendra was vorig jaar ook eerder dan de gekozen politici ter plaatste om de de bevolking een hart onder de riem te steken.
De koning onthoudt zich echter van commentaar op de politieke ontwikkelingen in Nepal, in de verwachting dat het verlangen naar zijn terugkeer alleen maar verder zal toenemen. Probleem is echter zijn eigen slechte imago en de nog veel slechtere reputatie van kroonprins Paras; de koning heeft wel eens voorgesteld om zijn kleinzoon op de troon te zetten, maar prins Hridayendra is pas dertien jaar oud.
© RB Hans Jacobs; Beeld: Harry in Nepal volgens Kensington Palace (Twitter)
Reacties