Hé, die heb ik eerder gezien! Toegegeven, het is niet vaak dat deze verslaggever een kledingstuk herkent. Hij mist het fotografisch geheugen voor kleding dat collega Patrick van Katwijk bijvoorbeeld wel heeft. Maar de avondjapon die prinses Beatrix zaterdagavond droeg bij het galadiner ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van koning Carl XVI Gustaf kwam heel bekend voor.
Grappig genoeg had Beatrix de prachtige japon ook aan gehad bij het diner voor de zeventigste verjaardag van koningin Margrethe in 2010. Toen ik dat meldde op Twitter, kwam Patrick van Katwijk met de mededeling dat dezelfde kleding ook was gebruikt voor het staatsbanket bij het staatsbezoek van de Turkse president Abdullah Gül in april 2012. Oranje-superfan Oscar Meijer wist van nóg een keer: bij de contraprestatie tijdens het staatsbezoek aan Qatar in 2011.
Een korte zoektocht op Royalblog onderstreepte hun gelijk.
Dat prikkelde de nieuwsgierigheid. Zou er een bijzonder verhaal achter deze kennelijk favoriete japon zitten? Of is het simpel dat Beatrix stof en ontwerp gewoon mooi vindt en 'm daarom met enige regelmaat uit de kast of kledingkist haalt? De vragen stellen is gemakkelijk. Een antwoord vinden, is moeilijker. Een telefoontje naar Drakensteyn behoort nu eenmaal niet tot de mogelijkheden. Althans, daar is geen antwoord te verwachten.
Maar helemaal hulpeloos hoefde ik niet te blijven. Er is altijd nog journaliste Els Smit, bekend van het standaardwerk over de kleding van de Oranjes ('Ontwerpers van Oranje') en beheerder van de interessante website 'Royalglitter'. Die wilde wel helpen.
,,Hij is van Sheila de Vries en gezien het randmotief van de stof – de horizontale en verticale band midvoor – zou het me niet verbazen als de japon van een Indiase zijden sari is gemaakt. Dat doet Sheila – op verzoek van Beatrix uiteraard- wel vaker”, vertelde Els Smit over de japon.
Volgens haar was het ook niet toevallig dat Beatrix deze voor de staatsbezoeken uit Turkije en aan Qatar heeft gedragen. ,,De stof heeft een paisley-print. De paisley is de bladvorm, een beetje traanvormig blad, die in het Oosten 'buta' of 'boteh' heet. Het motief is van Iraanse oorsprong en in het (Verre) Oosten is het een gelukssymbool”, legde ze uit.
Koningin Máxima bijvoorbeeld droeg bij haar VN-bezoek aan Pakistan ook een rok met paisley-achtige motieven.
Het blad symboliseert trouwens tevens het eeuwige leven. ,,Maar of dat nu de reden is dat Beatrix deze japon twee keer naar een zeventigjarige heeft aangetrokken?”, glimlachte Els Smit. ,,Misschien vindt ze hem net als jij gewoon mooi en zit-ie lekker. Ze draagt trouwens ál haar avondjaponnen eigenlijk best vaak.”
© RB Hans Jacobs.
Met dank aan Els Smit, Patrick van Katwijk, Oscar Meijer. Beeld: © Kungahuset.se - Peter Knutson; archief RB, Patrick van Katwijk, Robin Utrecht (POOL)
Reacties