Slecht of onwelgevallig nieuws serveer je het liefste uit op een moment dat niemand oplet. Je wilt er immers niet de aandacht op vestigen. Wat dat betreft had het bericht dat de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto (EPN) zijn staatsbezoek aan Nederland om 'agendatechnische' redenen uitstelt, niet op een beter gekozen tijdstip kunnen komen.
Het zal de meeste mensen zelfs zijn ontgaan. Het kwam vrijdag 6 mei aan het einde van de middag. Op de brugdag tussen Hemelvaart-Bevrijdingsdag en een zonnig vrij weekeinde. Bovendien in de meivakantie. Op dat moment keek heel Nederland op de weerapp, om te weten hoeveel zonneschijn er te verwachten viel en niet op de nieuwsapp. Ook in Mexico ging de aandacht naar andere zaken uit.
Het bericht aan Nederlandse kant blonk uit door kortheid. In Mexico werden aan de mededeling door het ministerie van Buitenlandse Zaken iets meer woorden besteed. De Mexicaanse regering was dankbaar voor de vriendelijke uitnodiging van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De invitatie weerspiegelde de 'vaste banden van vriendschap en samenwerking' tussen beide landen. De regering hoopte dat er snel een nieuwe datum voor het bezoek kon worden gevonden.
El Gobierno de México reitera el agradecimiento a Sus Majestades el Rey Guillermo Alejandro y la Reina Máxima por su atenta invitación que es reflejo de los sólidos lazos de amistad y de cooperación que unen a ambos países, y confía en que pronto se identificarán nuevas fechas para la realización de la visita.
Het uitstel is opmerkelijk, reageerde de goed ingevoerde Nederlandse correspondent Jan-Albert Hootsen maandag. Tenslotte was het staatsbezoek in Mexico zelf al vorig jaar oktober aangekondigd.
,,Het lijkt me sterk dat 'agendatechnische redenen' de aanleiding zijn voor het afzeggen. Dat is, gezien de voorbereiding die er in zo'n staatsbezoek gaat, niet echt logisch. Ik vermoed dat het te maken heeft met de enorme golven van kritiek die de president, ook in Nederland door onder andere de Mexicaanse gemeenschap, academici, activisten en journalisten naar verwachting zou moeten ondergaan als hij in Nederland was aangekomen", aldus Hootsen.
In De Balie in Amsterdam was op 21 mei vooruit kijkend naar het staatsbezoek een debatdag georganiseerd. De reden? Tijdens het bewind van EPN is er nogal wat gebeurd in het land:
'Meer dan 100.000 doden, 27.000 vermisten, wetshandhavers geïnfiltreerd door georganiseerde misdaad, vaak handelend in het belang van corrupte politici. De staat reageert teleurstellend op het immense geweld en de corruptie en cultiveert een sfeer van optimisme gericht op buitenlandse investeringen en economische ontwikkeling'. [Bron: De Balie, The Mexican Connection]
Daar wordt de president niet graag aan herinnerd, laat staan over ondervraagd. Het zou een goede reden kunnen zijn om de agenda voor 30 en 31 mei opeens anders in te vullen. Andere redenen voor het voorlopig wegblijven van EPN zijn er niet.
De Mexicaanse president maakt het daarbij niet zo bont als het Indonesische staatshoofd Susilo Bambang Yudhoyono (SBY), die in 2010 pas op het vliegveld van Jakarta besloot om niet in het gereedstaande vliegtuig te stappen. Hij had geen trek in de Molukse acties tegen zijn komst.
© RB Hans Jacobs, mmw Jan-Albert Hootsen (Mexico)
- President Mexico stelt staatsbezoek uit
- El Presidente Enrique Peña Nieto pospone visita de Estado a Países Bajos
- Wie wel, wie niet, staatsbezoeken zijn balanceeract (2012)
- Yudhoyono: het gaat om waardigheid
- President Indonesië zet koningin Beatrix met afzegging in haar hemd
- Beatrix swingt en zingt en Alexander verslikt zich in garnaal (2009)
- Beatrix krijgt sleutel van Mexico-stad. Was sleutel van Juliana kwijt? (2009)
- Irene besluit kort voor vertrek naar Mexico haar hart te volgen (terugblik op staatsbezoek 1964)
Reacties