Toegegeven: er zijn verjaardagsfeestjes die vrolijker en feestelijker verlopen dan de viering van de 'Bicentenario' van Argentinië zaterdag in San Miguel de Tucumán. Koning-emeritus Juan Carlos was eregast bij het door president Mauricio Macri op touw gezette partijtje ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van de onafhankelijkheid van Argentinië.
In eigen land stuitte Macri op veel weerstand. De kosten stonden ter discussie, de uitnodiging aan het Spaanse koningshuis, het niet uitnodigen van al zijn voorgangers: Cristina Fernández de Kirchner, Eduardo Duhalde, Fernando De La Rúa, Eduardo Duhalde, Carlos Menem, Adolfo Rodríguez Saá en Isabel Perón waren allen niet welkom.
Vertegenwoordigers van het Diaguita-volk dreigden weg te zullen blijven bij de plechtigheden. Zij zagen de aanwezigheid van Juan Carlos als een schande. De Spaanse kroon immers was mede verantwoordelijk voor 'de grootste genocide uit de geschiedenis van de Amerika's'. De kolonisatie leidde tot het afslachten en knechten van de oorspronkelijke inwoners, zoals Azteken, Inca en Diaguita.
Andere genodigden, zoals de presidenten Michelle Bachelet (Chili), Sergio Mattarella (Italië) en Horacio Cartes (Paraguay) bleven weg uit Tucumán, waar de plechtigheden een voor Argentinië en Latijns-Amerika kenmerkend chaotisch en weinig protocollair verloop had. Vicepresident Gabriella Michetti zat tijdens het Te Deum in de kathedraal San Miguel met haar telefoon gewoon foto's te maken bijvoorbeeld.
Macri had het duidelijk niet naar zin tijdens de mis, en moest zich na afloop een weg banen door de al naar buiten lopende kerkgangers. Bij de kranslegging in het 'Casa Histórica de la Independencia' had hij zich al omgedraaid voordat de bloemen goed en wel waren neergelegd.
Koning-emeritus Juan Carlos doorstond het allemaal met een glimlach. Hij keek toe hoe de gouverneurs van de respectievelijke priovincies – ze kwamen niet eens allemaal opdagen – hun handtekening zetten onder een document, en luisterde naar de toespraak van Macri op de plek waar op 9 juli 1816 'rebellen' (vanuit Spaanse optiek) de onafhankelijkheid verklaarden.
Spanje had zich op dat moment net bevrijd van het juk van Napoleon en was niet bij machte veel terug te doen, maar erkenning kwam pas in 1857. Anders echter dan Nederland met Indonesië wordt de Argentijnse onafhankelijkheidsdatum wel door de vroegere kolonisator erkend, getuigde de aanwezigheid van Juan Carlos.
© RB Hans Jacobs; Bron en beeld: Casa Rosada, Casa Real
* Munt uitgegeven ter gelegenheid van het tweede eeuwfeest van de onafhankelijkheid.
Een zeer interessant verslag, vooral de laatste opmerking over Nederland-Indonesië. Waarom is dit zo denk je?
Geplaatst door: Mieke | 10 juli 2016 om 18:47