Het jaarlijkse 'terugkom' weekeinde van de koninklijke familie van Parma en Piacenza was dit keer wel heel speciaal. In de 22 jaar dat de familie Bourbon-Parma nu weer regelmatig naar de voormalige hertogdommen reist waaraan het haar naam ontleent, zijn er al drie generaties met de nu Italiaanse steden verbonden.
Prins Carlos, hertog van Parma en Piacenza, voegde er zondag een nieuw hoofdstuk aan toe door zijn zoon en toekomstig opvolger te laten dopen in de kathedraal van Parma. Zijn neef koning Willem-Alexander voegde er een extra dimensie aan toe door peetvader te willen zijn voor de prins van Piacenza, zoals de titel van Carlos jr luidt.
Zonder precedent was dit niet. Koningin Juliana was in 1970 de trotse peetmoeder van vader prins Carlos in Lignières, waar de plechtigheid toen nog een carlistische ondertoon had. Fast forward 46 jaar en de wereld ziet er anders uit - al was er bij de doopdienst in Parma ook een bijdrage uit carlistische hoek. De stoelen die voor een Spaanse delegatie waren gereserveerd, bleven echter onbezet.
De doop was vantevoren stil gehouden. De koning, die zijn hele gezin meenam, was nadrukkelijk privé in Parma en van zijn kant mocht er geen mediacircus komen. Dat er toch Nederlandse media waren, kwam door het samenvallen met het jaarlijkse weekeinde in Parma en Piacenza van de Bourbon-Parma familie. Daarbij zijn meestal media aanwezig, zo ook dit jaar, mede vanwege de wel aangekondigde presentatie van Carlos jr tijdens de traditionele missen.
Baby prins Carlos, geboren in april, had een druk bezet weekeinde en hij was het niet eens met alle door zijn ouders bedachte verplichtingen. De missen vielen samen met zijn gebruikelijke slaapuurtje aan het einde van de middag, en dat hij dat miste, was in de Chiesa di S Sisto in Piacenza vrijdag goed te horen. In Parma zaterdag in de Steccata-basiliek was hij mede door de muziek rustiger, maar zondag was het goed raak.
Carlo Enrico Leonardo, zoals het prinsje in Italië heet, liet zijn stemgeluid goed horen. Goed vond peetvader Willem-Alexander in zijn doopwens aan het einde van de plechtigheid. Dat hij dat later ook zou blijven doen: een stem opzetten tegen onrecht.
Naast 'oma' prinses Irene waren van de kant van de Bourbon-Parma familie behalve het gezin van Carlos en Annemarie, ook de gezinnen van prinses Margarita en prins Jaime voltallig aanwezig. Prinses Gloria, een week eerder gedoopt in Apeldoorn, oogde nog kwetsbaar, maar hield zich tijdens de mis overwegend stil. Prinses Carolina, overgekomen uit Hong Kong, moest man en kinderen juist missen. Die waren er vorige week ook niet bij.
Drie van de vier zussen van wijlen prins Carlos Hugo waren ook in Parma, Cecilia, Maria Teresa en Maria de las Nieves.
© RB Hans Jacobs
Hoe zit het nu met die andere prins Carlos (Klynstra)
Geplaatst door: Ton Goedemans | 03 oktober 2016 om 19:27